fbpx
25 C
Kecskemét
2024. szeptember 27., péntek

FRISS HÍREK

Szijjártó: a jövőben is szoros együttműködésre törekszik Magyarország Kínával

- Advertisement -

Az Európai Bizottság (EB) büntetővámok bevezetésén gondolkodik a kínai elektromos autók ellen. „Magyarország ellenzi a vámokat, ellene fog szavazni a vámok bevezetésének” – mondta Szijjártó Péter külügyminiszter, miután kínai kollégájával, Vang Jivel egyeztetett New Yorkban – írja a 444.hu az MTI híre alapján.

A megbeszélésen szó volt a májusban létrejött megállapodások végrehajtásáról, az európai-kínai kapcsolatrendszer alakulásáról, illetve a béke érdekében hozandó globális politikai lépésekről.

Szijjártó szerint rossz ötlet az EB részéről, hogy a kínai elektromos autóipari vállalatokkal szemben vámokat akar kivetni, mivel ez hátrányosan érintené az európai gazdaságot is. „Az Európai Uniónak egyértelműen az lenne az érdeke, hogy az együttműködését fejlessze Kínával, és ne konfrontációt hozzon létre” – mondta.

Arra is felhívta a figyelmet a magyar külügyminiszter, hogy Brüsszelben az európai autógyártók érdekeire hivatkoznak, de ezek a vállalatok közben szerinte „kézzel-lábbal” a vámemelés ellen küzdenek, mert az nekik is komoly károkat okozna, ugyanis ők is jelen vannak a kínai piacon.

Hasonló cikkünk:  Hogyan fogyjak le gyorsan és biztonságosan: Hasznos tippek és trükkök

Ezért „Magyarország ellenzi a vámokat, ellene fog szavazni a vámok bevezetésének, és reménykedünk, hogy a következő években civilizált, nyugodt és kölcsönös tiszteletre alapuló gazdasági együttműködés tud majd megvalósulni Kínával” – mondta Szijjártó.

Arról is beszélt, hogy a magyar kormány nagyra becsüli a „Kínai Népköztársaság törekvését a béketeremtésre.” Hozzátette: „Kína gyakorlatilag vezeti a globális békepárti többséget”, Magyarország pedig ezen kínai törekvés érdekében szorosan együttműködik majd a Kínai Népköztársasággal.

„Az erre vonatkozó törekvését a kínai kollégám is megerősítette, így egy abszolút kölcsönös tiszteleten alapuló és kölcsönös előnyökkel járó együttműködésnek nézünk elébe Magyarország és Kína között a jövőben is” – zárta szavait Szijjártó Péter.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

„A kocsmák ideje szép lassan, de biztosan lejár” – interjú a Szívós borozó tulajdonosával, Tóth Imrével

Eltűnőben van a klasszikus kocsmakultúra, mára szinte csak törzsvendégek járnak Kecskemét egyik legrégebbi kocsmájába, a Szívós borozóba. Tóth Imrével,...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...