fbpx
12.1 C
Kecskemét
2024. október 5., szombat

FRISS HÍREK

Veszélyes lehet a nyugdíjpénztári megtakarításokra a kormány új javaslata

- Advertisement -

2025-ben kockázatot jelenthet az az új kormányzati javaslat, ami lehetővé tenné az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítások ingatlancélú felhasználását – hívta fel a figyelmet Farkas András nyugdíjszakértő a Portfolio cikkében.

A szakértő szerint ez csökkentheti a hosszú távú megtakarítási hajlandóságot akkor is, ha a kormány hangsúlyozza, hogy a döntés önkéntes, és csak egy évre szól.

Az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége (ÖPOSZ) éves Pénztárkonferenciáján beszélt Kovács Zsolt, a Nemzetgazdasági Minisztérium biztosa az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítások ingatlanbefektetésekbe csatornázásáról készülő tervekről:

  • Az intézkedés csak egy évre, 2025-re szólna (egyelőre). Az akció nyilván meghosszabbítható lenne, ha még maradna pénz a pénztárakban, és arra a gazdaságösztönzés érdekében még 2026-ban is szükség lenne.
  • A pénztári számlán lévő összeg ingatlancélú kivétele szigorúan önkéntes lenne, minden pénztártag saját maga dönthetne, nincs semmilyen kényszer. Csak éppen olyan mértékű adókedvezmény járna hozzá, ami a legtöbb pénztártagot akár az azonnali és teljes számlakisöprésre is ösztönözhetné.
  • A javaslattevők indoklása szerint a nyugdíjkorhatárt betöltött nyugdíjpénztári tagoknak úgyis csak az elenyésző töredéke kéri pénztári járadékként a számláján lévő összeg kifizetését, az elsöprő többség egyösszegű kifizetést akar (amit jellemzően gyorsan felélnek), így miért ne lehetne előrehozni ezt a kifizetést, ráadásul biztosan értelmes, hosszú távú befektetési (azaz ingatlanbefektetési) céllal.
Hasonló cikkünk:  Az amerikai külügyminiszter reméli, hogy Magyarország hisz a demokratikus értékekben

A kormány számításai szerint legfeljebb 300 milliárd forintot költhetnek jövőre lakáscélokra a nyugdíjpénztári megtakarításokból, ez mintegy 30 ezer lakástranzakció finanszírozásában játszhat szerepet, ezért a javaslat előterjesztői szerint nem kell attól tartani, hogy az önkéntes nyugdíjpénztári vagyon elolvadna. A kivonást követően is megmaradna 1800 milliárd forint körüli összegben az önkéntes pénztári számlákon lévő összeg.

Farkas András szerint azonban a keretrendszer lehetővé tenné a teljes vagyon elillanását, a kormány becslése vélhetően csak a pénztári szektor megnyugtatására való. Emellett arra is felhívja a figyelmet a szakértő, hogy a 30 ezer tranzakcióra eső összesen 300 milliárd forint egy-egy tranzakcióra 10 millió forint átmozgatását feltételezi, de az egy pénztártagra eső átlagos megtakarítási összeg alig éri el a 3 millió forintot – így a kormányzati becslés nehezen értelmezhető.

Farkas szerint a nyugdíjrendszer öngondoskodási lábait erősíteni kellene, nem pedig gyengíteni – például úgy, hogy az állam (újra) vonzóvá tegye a munkáltatók számára a dolgozóiknak nyújtott nyugdíj-takarékossági megoldásokat.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Megáldották, átadták, elfoglalták a közel háromszoros áron elkészült új kecskeméti nővérszálló épületét (videóval)

A 2022-ben bejelentetthez képest közel háromszoros áron, mintegy másfél milliárd forintból épült meg a csütörtök délelőtt ünnepélyes keretek között...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...