fbpx
22.2 C
Kecskemét
2024. október 8., kedd

FRISS HÍREK

Ahol mindenki bajnok – értelmi sérült gyerekeknek szerveztek sportnapot

- Advertisement -

Tolerancia, empátia, érzékenyítés, de mindenekelőtt játék és jókedv – ezek voltak a hívószavai hétfőn a szabadidőközpontban megszervezett Bajnok Vagyok programnak, amelyre sportos feladatokkal, kézműves-foglalkozásokkal, ebéddel és koncerttel várták az EGYMI Juhar utcai iskolájába járó gyerekeket és szüleiket.

Célba dobás, célba rúgás, bójakerülgetés: az egykori Tó Hotel melletti füves területen különböző ügyességi feladatokat szerveztek az értelmi sérült gyerekeknek a délelőtt során. Tóth Marianna, a Kecskeméti EGYMI Juhar utcai tagintézményének igazgatója a KecsUP-nak elmondta: a rendezvény ötletével Fábián János, a Lendületben a Széchenyivárosért Egyesület tagja kereste meg intézményüket, és bár nagyon örült, kicsit szkeptikus is volt, sikerül-e egy ilyen nagy létszámú eseményt megvalósítani. Végül harmadik nekifutásra sikerült, bár erről csak az időjárás tehet, ugyanis az első, majd a második kitűzött napon is esett az eső.

Fotók: Hraskó István

A könnyen értelmezhető és végrehajtható feladatok kitalálásában az iskola munkatársai segítettek, hiszen ők ismerik a gyerekeket, és ők foglalkoznak velük mozgásnevelés és testnevelés órán. Minden további szervezési teendőt az egyesület látott el, a helyszínen pedig a Szent-Györgyi Albert Technikum diákjai is serénykedtek. Kisebb-nagyobb díjat mindenki kapott, hiszen itt nem a versenyen, vetélkedésen volt a hangsúly, hanem hogy minden részt vevő gyermek jól érezze magát, sikerélményt szerezzen.

„Mindig hálásak vagyunk, ha intézményünket támogatják, különösen, ha kérnünk sem kell” – mondta megnyitó beszédében Tóth Marianna, majd azzal folytatta: különösen nagy jelentőséggel bír számukra az esemény, hisz elsősorban a toleranciáról, empátiáról és a szeretetről szól, célja pedig az érzékenyítés, a fogyatékosság, másság elfogadása, elfogadtatása. Éppen ezért nyitott volt a program, várták az érdeklődő látogatókat, az ép gyerekeket is.

Hasonló cikkünk:  Családbarát Múzeum címet nyert a Cifrapalota

A tagintézmény igazgatója szerint a mai magyar társadalom sokkal jobban áll az elfogadás terén, mint akár egy évtizeddel ezelőtt.

„Nagyon örülünk annak, ha megmutathatjuk magunkat. Valóban, a másság elfogadása nem könnyű, biztosan sokan vannak, akik életükben nem találkoztak még fogyatékos gyermekkel, mozgássérülttel. Úgy gondolom, hogy az ilyen rendezvények alkalmat adnak arra, hogy megismerjék őket” – hangsúlyozta Tóth Marianna.

„Szerettünk volna a Juhar utcai iskolásoknak, óvodásoknak kedvezni ezzel a programmal, hiszen ilyen eseményt eddig még nem szerveztünk. Mindenféleképpen rendszeressé is tennénk, hogy ne legyenek periférián ezek a gyerekek. Úgy gondolom, hogy – noha történtek már a javukra lépések a városban, például a KölyökDomb játszótér a szabadidőközpontban – még több figyelmet megérdemelnek. Fontos, hogy figyeljünk rájuk és felkaroljuk őket” – nyilatkozta Gál Zsombor, a Lendületben a Széchenyivárosért Egyesület elnöke (és keddtől önkormányzati képviselő is a Fidesz–KDNP színeiben, miután júniusban a választáson megnyerte körzetét).

Hozzátette, sikerült támogatókat is találni a programhoz: több magánszemélyt és egy céget is, így tudták biztosítani a fellépőt és az ebédet.

Szeredai Gábor kisfia, Gergő középső csoportos a Juhar utcai óvodában.

„Szoktunk járni sportrendezvényekre, Gergő élvezettel vesz részt ezeken. Gyorsan fut, nagyon ügyes, a focit és a kosárlabdát is szereti. Bármilyen ugrálós, szökdelős, futós feladatot” – sorolta az édesapa, aki kiemelte, hogy az óvodában a mindennapos fejlesztés nagyon jó hatással van a kisfiára.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Megáldották, átadták, elfoglalták a közel háromszoros áron elkészült új kecskeméti nővérszálló épületét (videóval)

A 2022-ben bejelentetthez képest közel háromszoros áron, mintegy másfél milliárd forintból épült meg a csütörtök délelőtt ünnepélyes keretek között...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...