fbpx
14.3 C
Kecskemét
2024. október 16., szerda

FRISS HÍREK

A golyóálló demokrácia építésze – interjú Alma Zadić osztrák igazságügyi miniszterrel

- Advertisement -

Alma Zadić zöld osztrák igazságügyi miniszterrel találkoztunk a Fertő-tó partján, Neusiedl am See-ben, az ausztriai parlamenti választási kampány utolsó napjaiban, ahol az utcán, az olasz pizzériában, és még a fodrásznál is találkozott a választókkal. Az igazságszolgáltatásról, az emberi jogok fontosságának megítéléséről és a demokráciáról kérdeztük a politikust, aki 2020 óta Ausztria igazságügyminisztere.

KecsUP: Kezdjük a legfiatalabb osztrák igazságügyi miniszter víziójával.

Alma Zadić: Kinevezésem óta számomra a legfontosabb az igazságügyért és az igazságosságért való küzdelem. És annak biztosítása, hogy erős és rugalmas igazságszolgáltatási rendszerünk legyen.

Én Bosznia-Hercegovinából, egy háború sújtotta országból származom és ezért személyes tapasztalatból tudom, hogy a demokrácia milyen gyorsan leépülhet. Tisztában vagyok azzal, milyen gyorsan csúszhat át egy ország a demokráciából autokráciába, és milyen gyorsan válhat a gyűlöletbeszéd véres erőszakká.

Számomra egy erős igazságszolgáltatási rendszer a jogállamiság és a demokrácia megtörhetetlen gerincét jelenti. És ennek megfelelően összpontosítottam miniszteri munkámat az igazságszolgáltatás és az ügyészség megerősítésére. Annál is inkább, mert ha megnézünk más országokat, például Magyarországot vagy Szlovákiát rossz folyamatot látunk.

KecsUP: Látjuk, hogy a demokratikus rend törékeny.

Alma Zadić: Látjuk, hogy az első dolog, amit az autokraták megtesznek a megtámadás az igazságszolgáltatás rendszere ellen és annak kísérlete, hogy megpróbálják elvenni az igazságügy erőforrásait, majd a helyére egy új igazságszolgáltatási rendszert felépíteni – az illiberális – autokratikus rezsim kiszolgálására.

Ezért a legfontosabb az, hogy erős igazságszolgáltatásunk legyen, mert ez jelenti az erős demokráciát. Ez garantálja azt, amit a demokrácia ígér. A demokratikus rendszer azt hordozza magában, hogy mindenkinek egyenlőek a jogai. Ha megfosztjuk az embereket az igazságszolgáltatástól, akkor elveszítik a jogállamiságot, amit többé már nem tudunk garantálni.

KecsUP: Az önéletrajzában szerepel, hogy nemzetközi büntetőjogot tanult és emberjogi aktivista is volt a New York-i Columbia Egyetemen, és dolgozott a Hágai Nemzetközi Bíróságon a jugoszláv háborús bűnök viszgálatának időszakában. Adódik a kérdés: képes egy jogász történelmi igazságot tenni?

Alma Zadić: Ez egy nagyon fontos és nagyon jó kérdés (mosolyog). Mindig is érdekelt a nemzetközi jog, ezért a doktori disszertációmat a nemzetközi büntetőjogból írtam. Meg vagyok győződve arról, hogy ha biztonságos nemzetközi világrendet akarunk létrehozni, akkor az igazságszolgáltatásra is szükségünk van. Igazságot kell szolgáltatni, mert igazság nélkül nincs béke. Úgy gondolom, hogy meg kell erősítenünk a Hágai Nemzetközi Büntető Bíróságot, és ezzel egyidejűleg meg kell erősítenünk a nemzetközi jogrendet is. Így tudjuk biztosítani a békét a világban.

Hasonló cikkünk:  Csak a realitásról ne! – A műtétre váró beteg, az ingázó apa és diák számára ez a kemény valóság – vélemény

A volt Jugoszláviával foglalkozó Hágai Nemzetközi Büntető Bíróságnak ma is dolgozom. És úgy gondolom, hogy a történelemben most fordul elő először, hogy egy háborúból első kézből származó bizonyítékokat gyűjtöttünk össze. Szükségünk van ezekre az igazságszolgáltatási eljárások érdekében a jövő generációi számára.

Így, ha a jövő generációi vissza akarnak nézni, és látni akarják, mi történt az országukban, akkor van egy közös örökségük, és ez az, amit meg tudnak ismerni. Gyermekeink tanulhatnak majd a történelemből, és ez hihetetlenül fontos a megbékélés szempontjából.

KecsUP: Hisz a fenntartható békében és igazságosságban Közép- és Kelet-Európában, beleértve Bosznia-Hercegovinát is?

Alma Zadić: Hiszek a közelgő uniós tagságban minden balkáni ország számára, beleértve a szülőföldemet is. A teljes jogú tagság garantálni fogja a tartós békét és igazságosságot minden európai ország számára.

KecsUP: Mi a véleménye arról a híresztelésről, hogy a magyar kormány
menekülttábort telepítene a magyar-osztrák határ közvetlen közelébe?

Alma Zadić: Ami az osztrák határon egy új menekülttábor létrehozására vonatkozó magyar tervekkel kapcsolatos pletykákat illeti, nincs elegendő információnk, de bármi is történik, megtesszük a szükséges lépéseket.

KecsUP:  Végezetül, hogyan értékeli az igazságügyi miniszteri ciklusát? Mi lesz a személyes hagyatéka a politikában?

Alma Zadić: Sikerült megerősítenem az igazságügyi minisztériumot mind pénzügyileg, mind humánerőforrás terén. Az igazságügynek ismét súlya van az osztrák politikában. A demokráciának és az igazságszolgáltatási rendszernek golyóállónak kell lennie. Az intézmények erősen védik a jogállamiságot, ami azt jelenti, hogy nem szabad megengedni, hogy a korrupció visszakerüljön az intézményi keretek közé. Bízom abban, hogy a munkánk alapján Ausztria kevésbé korrumpálhatóvá vált. Ami a jövőt illeti, én személy szerint szeretném ezt a munkát a választások után az új kormányban is folytatni.

Patthelyzet

A parlamenti választásokat 2024. szeptember 29-én tartották Ausztriában, ahol a szélsőjobboldali Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) végzett az első helyen, a második helyen végző Osztrák Néppárt (ÖVP) és a harmadik Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ). A kormányalakítási tárgyalások sokáig elhúzódhatnak. Jelenleg két kormányalakítási forgatókönyv létezik. Az egyik szerint az Osztrák Néppárt összefog a Szabadságpárttal, a Néppárt vezetője azonban kizárta, hogy együtt kormányozna a Szabadságpárt kancellárjelöltjével, Herbert Kickllel, annak szélsőséges nézetei miatt. A második, és egyben a valószínűbb forgatókönyv az, hogy az Osztrák Néppárt a szociáldemokratákkal és a NEOS-szal fogna össze egy ideológiailag sokszínűbb kormánykoalíciót létrehozva, kizárva a győztes szélsőjobboldalt a hatalomból.

Az interjút készítette: Zarándy Zoltán

 

 

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Gera Zoltán lehet a Kecskeméti TE következő vezetőedzője

Korábban beszámoltunk arról, hogy a KTE október 15-én kedden felmentette a vezetőedzői poszttal járó munkavégzése alól Szabó Istvánt. Egybehangzó...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...