Idén újra nekünk ajánlhatod fel az adód 1 százalékát!

5 éves lesz a KecsUP március 28-án! 5 éve nyújtunk tá­jé­ko­zó­dá­si pontot a hétköznapokban. Célunk nemcsak füg­get­len­nek lenni, de a leghitelesebb, legmegbízhatóbb és leg­ma­ga­sabb minőségű újságot készíteni a városban. Egy olyan szabad és gondosan szerkesztett platformot, amit minden város megirigyelne.

2023. óta nekünk is felajánlhatod adód 1%-át. Ne hagyd az államkasszában ezt a pénzt, rendelkezz róla, hogy a vidéki média kapja meg!

Áramlat Alapítvány adószáma: 19235743-1-03

Elképesztő mélységekben a bajai választási kampány

- Advertisement -

Ha egy helyi példából – Bajáéból – lehetséges általános következtetést levonni, akkor a Fidesz a befeszülés helyett humor, a jókedv és a szürreális ökörködés jegyében tervezi lefolytatni az előttünk álló önkormányzati választási kampányt.

A városban a kormánypárt ugyanis igen korán röffentette be a kampánymotort, méghozzá azonnal egy mesteri szórólappal és egy emlékezetes támadással, amit egyszerre indítottak az ellenzéki polgármesterjelölt és egy fásszárú növény ellen.

A szórólap a maga naivitásában már-már a cuki kategóriába tartozik: az próbálja elhitetni, hogy egy olyan titkos, medgyessysta ellenzéki szervezet készíttette, ami a jobbaja.hu domain alatt tart fenn weboldalt. (Ilyen weboldal jelenleg egyébként nem létezik, de a domain bejegyzés alatt áll.)

A szórólap először is azzal a merész nyitással kelt figyelmet, hogy átmenet nélküli SZDSZ-ezéssel támadja be a bajai ellenzéket – annak ellenére, hogy pár sorral lejjebb már „mi, ellenzékiek”-ként szólítja meg a bajaiakat és pozicionálja saját magát. A város közös ellenzéki polgármesterjöltjét megcélzó kampányanyagban – név szerint azért nem említik meg Nyirati Klárát – azért különösen vicces az SZDSZ-ezés, mert Nyirati korábban, amikor az SZDSZ egyáltalán még létezett, egyetlen pártnak volt tagja, ami a Fidesz volt.

A szórólap egészen furcsa kanyarokkal azért támadja az SZDSZ-t, mert az szerinte annak idején megbuktatta Medgyessy Pétert, akit az ismeretlen fideszes szerző annyira tisztelt, hogy idézetet is hoz tőle. Természetesen eszdéeszezős idézetet.

A szórólap „mi ellenzékiek” felütésű zárlata, amiben az LMP-re és a Jobbikra való szavazásra buzdít, a magyar politikai humor legjavába tartozik:

„Akkor már inkább mi ellenzékiek szavazzunk az igazi zöldekre vagy Vonára!”

Különös tekintettel arra, hogy ennek a felszólító mondatnak az égvilágon nincs semmiféle racionális értelme. Olyan értelemben racionális sem, hogy akik elhiszik a szöveget, azok akkor majd mondjuk esetleg a Jobbikra fognak szavazni, jól megosztva ezzel az ellenzéki szavazatokat és a Fidesz malmára hajtva a vizet. A bajai ellenzéki összefogásnak ugyanis a Jobbik is a részese, az LMP pedig nem tényező a városban.

Nyirati ezzel a videóval reagált a szórólapra:

A Dumb és Dumber-stlusú kampányolásból az ismert bajai fideszes trollblog, a Bajai Nemzeti Oldal is kivette a részét egy olyan poszttal, amiben – szintén név nélkül – azzal vádolják Nyiratit, hogy a háza előtt olyan magasra nőtt egy gaz – ami inkább valami bokornak néz ki – hogy nem látni tőle egy közlekedési táblát. A posztot egy olyan fotóval illusztrálják, amin jól látszik a részben levelek által takart tábla. Ha nem látszana, nem is lehetne ugye vele illusztrálni a dadaista cikket.

A poszt egyébként a Kassák Lajos-féle avantgárd költészet szellemében „hamis mosolyú lila hölgy”-nek nevezi Nyiratit, az állampárti gyalázkodóblogot, pedig “Robin Hood és a sherwoodi erdő hősei, az igazság és a szegények védelmezői”-nek. Az írásban a Nyiratinak szegezett másik vád az, hogy egy férfi színes esernyővel jelent meg egy általa szervezett nyilvános eseményen.

És az igazi kampány csak hónapok múlva keződik!

via 444.hu.

- Advertisement -
Exit mobile version