fbpx
3.6 C
Kecskemét
2024. február 22., csütörtök

FRISS HÍREK

Egy hétig biztosan meghosszabbítják a kijárási korlátozásokat, csak írásbeli érettségi lesz

- Advertisement -

Szombattól újabb egy hétre meghosszabbítják a kijárási korlátozásokat – mondta el a csütörtöki kormányinfón Gulyás Gergely miniszter. Ezt a döntést a következő szerdai kormányülésen újra felülvizsgálják.

Miután a tapasztalatuk az volt, hogy sikeres volt az együttműködés az önkormányzatokkal, ezért az önkormányzatok szombat 0 órától vasárnap éjfélig tartó időre megkapják azt a jogi lehetőséget, hogy saját maguk szabályozzák a közterületek használatának rendjét. Gulyás hozzátette, a kormány eddig 500 milliárd forintot költött a járványügyi védekezésre. A jelenlegi helyzet heti 200 milliárd forintos GDP-csökkenést eredményez az országnak – számolt be a 24.hu.

Az érettségik május 4-én kezdődnek és nagyjából két hétig fognak tartani. Idén csak azok érettségiznek, akiknek szüksége van a továbbtanulásra, előrehozott érettségire nem lesz lehetőség. Alapvetően csak írásbeli érettségi lesz, kivéve azoknál a tantárgyaknál, amelyeknél írásbeli vizsgára nincs lehetőség.

Az érettségi lebonyolítását úgy kell majd megszervezni, hogy egy teremben ne legyen 10 diáknál több és közöttük legalább 1,5 méteres távolság legyen. Gulyás hozzátette, hogy aki úgy dönt, annak nem kötelező most érettségiznie, mert ősszel ugyancsak lesznek vizsgák.

Hasonló cikkünk:  Az Országos Vérellátó Szolgálat hárommilliárd forintnyi PCR-tesztet selejtezett le

A kormány további döntései:

  • 2020. szeptember 30-ig kell elkészíteni a beszámolókat és az adóbevallásokat. Ezen kívül az online kasszát használó kereskedőknek január 1-től biztosítani kell az elektronikus fizetési lehetőségeket.
  • 2020. június 30-ig a SZÉP-kártyára utalt cafeteria után nem kell szociális hozzájárulási adót fizetni. A rekreációs keret 200 ezerről 400 ezer forintra nő a közszférában, a versenyszférában 450 ezerről 800 ezer forintra.
  • A rozsdaövezetben épülő új lakások építésére, illetve az ottani lakások bérbeadására a 27 százalékos adó helyett 5 százalékos adó lesz érvényes.
  • A munkáltatók májustól 7500 forintot egészségügyi hozzájárulási járulékot fizetnek a fizetés nélküli szabadság időtartama alatt a munkavállalók után.
  • Az adóigazgatásban az adózó megbízható minősítését nem lehet megszüntetni, ha a veszélyhelyzet alatt sértette meg adófizetési kötelezettségét.
  • A kormány megerősítette azt a szándékát, hogy a szociális hozzájárulási adó június 1-től 2 százalékponttal csökken, 15,5 százalékra.
- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

A Fidesz szerint kapacitás-áthelyezés történik, az ellenzék szerint bezárják az óvodákat Kecskeméten

A törvényben meghatározott maximális 25 főnél több gyermek vehető fel a Corvina, a Ferenczy Ida és a Kálmán Lajos...

LEGNÉPSZERŰBB

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...