Idén újra nekünk ajánlhatod fel az adód 1 százalékát!

5 éves lesz a KecsUP március 28-án! 5 éve nyújtunk tá­jé­ko­zó­dá­si pontot a hétköznapokban. Célunk nemcsak füg­get­len­nek lenni, de a leghitelesebb, legmegbízhatóbb és leg­ma­ga­sabb minőségű újságot készíteni a városban. Egy olyan szabad és gondosan szerkesztett platformot, amit minden város megirigyelne.

2023. óta nekünk is felajánlhatod adód 1%-át. Ne hagyd az államkasszában ezt a pénzt, rendelkezz róla, hogy a vidéki média kapja meg!

Áramlat Alapítvány adószáma: 19235743-1-03

Kecskemét kivéreztetése ellen tiltakozik az ellenzék

- Advertisement -

Lejer Zoltán frakcióvezető kezdte a sajtótájékoztatót, aki elmondta, hogy nem ért egyet a Szövetség a Hírös Városért Egyesület frakciója Kecskemét költségvetésének megnyirbálásával a koronavírus-helyzetre való hivatkozással.

2013-ban már elvonta a gépjárműadó 60%-át a központi költségvetés. Most pedig a maradék 40%-ot is elvonja a várostól. Ez az az adónem, amelyet az itt élő emberek az autójuk után fizetnek, és elvárnák, hogy ebből a város az útjait és a közúthálózatot fejlessze – kezde ezzel a várost hátrányosan érintő intézkedések sorát Lejer Zoltán.

Lejer Zoltán beszél

Majd azzal folytatta, hogy a szolidaritási adó pedig háromszor-négyszer is nagyobb lehet az eddiginél. Az iskolák államosításakor vezették ezt be, Kecskemét mintegy 1,3 milliárd forintot fizet most az államnak egyfajta oktatási hozzájárulásként – mondta Lejer Zoltán. A frakcióvezető szerint ez a többszöröse is lehet tehát.

Az önkormányzatoktól elvont pénzeket a gazdaság újraindítására fordítaná a kormány, amellyel lényegében bebizonyosodott, hogy a propagandában hangoztatott, a gazdaság jól teljesít, nem igaz, és most az önkormányzatok mozgásterét szűkítő elvonásokkal próbálják újraindítani a gazdaságot. Ezt a Szövetség a Hírös Városért Egyesület frakciója elfogadhatatlannak tartja – szögezte le Lejer.

Király József úgy kezdte mondandóját, hogy a Szövetség együtt aggódik a polgármesterrel a városért. Majd felidézte a polgármester gondolatait a Parlament Gazdasági Bizottságának március 4-i Kecskemétre kihelyezett üléséről. Akkor a polgármester azt mondta, hogy kiszámolta, hogy a város 300 milliárd forint adót termel meg a központi költségvetésnek, és csupán 5,1 milliárdot osztanak vissza ebből. A Szövetség farakcióvezető-helyettese felidézte a polgármesternek azt a kijelentését is, amely szerint ha az önkormányzatoktól elvonják a helyi ipírűzési adót, akkor leállnak az önkormányzatok, ha csak más forrást nem találnak. A képviselő azt mondta, hogy ezekből is látszik, amit régóta mond, hogy a város többet érdemelne, szerinte a kormányzat részéről nincs megfelelően elismerve Kecskemét.

Király József beszél

Király József úgy fogalmazott: nem tudja, mit tervez a Fidesz frakció, de feltételezi, hogy lehetnek helyi adóemelések, mert valahogyan egyensúlyban kell tartani a költségvetést, mert a város nem állhat le.

A városnak működnie kell, ezért arra figyelmeztetek, hogy az elvonások nem szabad, hogy érintsék a város működtetéséhez szükséges összegeket. Nem lehet tovább halogatni az utak és a járdák felújítását, nem lehet a növényzet ápolását halogatni, sokkal több pénz kellene erre. De legalább szinten kell tartani az eddigi összegeket, ezeket nem lehet csökkenteni – fogalmazott Király József.

Király azzal zárta a sajtótájékoztatót, hogy nem lehet tudni, hogy 3 vagy 4 milliárddal csökken a város költségvetése az elvonások miatt, de ezt közösen kell kezelni, és ezért mondja a Szövetség frakció, hogy a polgármesterrel együtt aggódik a városért.

- Advertisement -
Exit mobile version