fbpx
2 C
Kecskemét
2024. április 20., szombat

FRISS HÍREK

Rendőrség: boltban árulható, kertből fellőhető idén is a tűzijáték

- Advertisement -

Bő egy hete Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter azt jelentette be, hogy idén megtiltják az év végi tűzijáték árusítást. Majd a néhány nappal később papírra vitt kormányrendelet még a tűzijátékok használatát is megtiltotta. Erről mi is beszámoltunk, akár a többi sajtó. Azonban most kiderült, hogy sikerült úgy megírni a mostani rendeletet, hogy azon egy jókora kiskapu tátong.

Kertből, teraszról, erkélyről idén is fellőhető

Miután a kereskedők egyre hangosabban azt mondogatták, hogy szerintük csak a kihelyezett, ideiglenes árusítóhelyeken nem lehet majd árusítani most, és csak a közterületen nem lehet tűzijátékozni, a Telex a rendőrséghez fordult a kormányrendelet értelmezése miatt. A lap szerint a rendőrség a következőket írta:

„Az 1. és 2. pirotechnikai osztályba tartozó termékek üzletekben történő forgalmazását a rendelet nem tiltja, az év végi, ideiglenes tárolóhelyről való forgalmazás tilos.”

„A rendőrség alapvetően a közterületen történő tűzijátékozást ellenőrzi, az 1. és 2. pirotechnikai osztályba tartozó termékek magánterületen történő felhasználását a pirotechnikai termékek forgalmazásának és felhasználásának év végi korlátozásáról szóló 587/2020. (XII. 16.) Korm. rendelet nem tiltja.”

A komplett magyar sajtó bemondásra hitt a kormánynak – kár volt

Talán abból adódik a korábbitól eltérő értelmezés, hogy a mostani kormányrendelet nem írja le konkrétan melyek az új szabályok, csupán a korábbi jogszabályra (tehát amely a legutóbbi ünnepkor is érvényben volt) utalnak, hogy annak melyik paragrafusa, melyik pontja szerinti tevékenység nem folytatható idén. Ez ránézésre és Gulyás mondatait szem előtt tartva valóban azt sugallja, hogy teljes a tiltás. Persze valamennyire hibás a komplett magyar sajtó is, amely bemondásra (de még a papírra vetett jogszabályt látva is) elhitte a kormánynak, hogy idén nem lesz sem árusítás, sem égi fényjáték, és ezt megírta, megírtuk.  Arra csak a kereskedők kutakodása vetett fényt, hogy nem eszik olyan forrón a kását. Ugyanis a mostani rendelkezés az eredeti jogszabályban szereplő ideiglenes árusítóhelyeket tiltja meg, valamint az eszközök közterületeken való felhasználását. Pontosan az eredeti szöveg szerint: „közúti és gyalogos közlekedésre (út, járda, híd stb.), kikapcsolódásra, szórakozásra, sporttevékenységre, szabadidő eltöltésére szolgáló területen.”

Hasonló cikkünk:  Milyen körülmények között jelent forradalmi megoldást a nanotechnológiás szigetelés?

Persze ha valóban az a szándék, hogy sehol ne lehessen árulni és használni pirotechnikai eszközöket, akkor a kormány gyorsan tud új helyzetet teremteni, és egy új rendelettel bezárhatja a kiskaput. Tehát hangsúlyozzuk: a fentebb írtak a jelenlegi állapot szerint érvényesek.

 

 

 

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Izsáki út: június 18-án műszaki, július 18-án forgalmi átadás

Ha minden a tervek szerint alakul, a nyári hónapokban végre teljesen birtokba veheti városunk a Könyves Kálmán körút és...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...