fbpx
20.2 C
Kecskemét
2024. június 28., péntek

FRISS HÍREK

Így változtak az autók az elmúlt 10 évben

- Advertisement -

Az autók a mobiltelefonok és a számítógépek mellett talán az elmúlt időben a legnagyobb fejlődésen átment használati tárgyaink. Elég csak egy pillantást vetni az 5-10-20 évvel ezelőtti modellekre és a változások kívül belül azonnal láthatóak. Az internet korában az ingyenes kaszinó játékok regisztráció nélkül elérhetőek, az autók pedig egyszerű járművek helyett már mozgó szórakoztató és kényelmi komplexummá alakultak át. Ennek a fejlődésnek az árnyoldala persze az árak az egekbe szökése, hiszen ma egy felső kategóriás új autóért akár egy kis lakás árát is el lehet kérni. Olvass tovább és ismerd meg a 4 legfontosabb változást, amin talán a te autód is keresztülment az utóbbi években.

Áramvonalasabb forma

A gyártástechnológia és a 3D számítógépes modellezés segítségének köszönhetően ma már minden korábbinál kisebb légellenállású autók szaladgálnak az utakon. Bár az autók formáját sokan csak esztétikai jellemzőnek találják, valójában nagyon is fontos a kasztni alakja, hiszen egy áramvonalas forma használata akár 10-20 százalékkal is csökkentheti a fogyasztás. A tökéletes hatáshoz milliméter pontossággal ívelt és tizedmilliméter pontossággal illesztett elemekre van szükség, amelyek csak az utóbbi évtizedben váltak elérhetővé. Az autók kinézetének változása tehát nem csak dizájn, hanem nagyon gyakorlatias okai is vannak.

Tengernyi kényelmi funkció

Ki emlékszik még a tekerős ablakokra? Pedig a 2000-es évek elején az elektromos ablak még csak opció volt egyes modellekben. Az elektromosan állítható és dönthető ülések pedig csak a luxusmodellekben voltak elérhetőek, ma azonban már a belépő kategóriás autókba is lehet ilyet választani. A kényelmes és megbízható navigációról nem is beszélve, amely ma már a forgalmi dugókat is figyelembe veszi az útvonaltervezésél, miközben 20 éve annak is örülni lehetett, ha jó helyen vezet le az autópályáról. Ma már akár az internetet is böngészheted és a lemon casino oldalát is elérheted az autód okosképernyőjéről. Az ülésfűtés, a digitális 2 vagy akár 4 zónás klíma, digitális zenelejátszó és a bluetoothos telefonálás további olyan kényelmi funkciók, amelyek észrevétlenül kerültek bele az autóinkba az elmúlt évtizedben, pedig ma már teljesen alapvetőnek tekintjük őket.

Hasonló cikkünk:  Milyen lehetőségeket rejt egy mobilház?

Nagyobb teljesítmény, alacsonyabb fogyasztás

Szintén a számítógépes szimulációk és a minden korábbinál fejlettebb, a nyers fémet akár ezredmilliméter pontossággal is megmunkálni gépes technológiák megjelenése tette lehetővé azt, hogy az azonos térfogatú motorok akár 2-3-szor is nagyobb teljesítményt adjanak le, mint 10-20 évvel ezelőtti társaik. Ennek megfelelően a motorkblokkok kisebbek lettek, a motortérben felszabaduló helyben pedig turbók, hibrid energiavisszanyerő rendszerek vagy extra biztonsági rendszerek kaptak helyet. A motorblokk méretének csökkenése egyben jelentős súlyfelszabadulást is jelent, amely tovább mérsékli az autók fogyasztását és irányíthatóságukat is javíthatja. A praktikus városi kisautók, melyek kis méretük ellenére is kellően fürgék és egy nagyobb emelkedő sem okoz nekik problémát, lehetetlenek lennének a mai modern motorok nélkül.

Alternatív meghajtások

Elektromos autókról minden bizonnyal mindenki hallott már, hiszen most épp ezt a legdivatosabb a jövő technológiájának hívni. Azonban korántsem ez az egyetlen alternatív hajtáslánc technológia, amellyel aktívan kísérleteznek a gyártók. LPG gáz meghajtású autók például már legalább 10 éve léteznek és megbízhatóan működnek. Számos gyártó hidrogéncellás motor fejlesztése is végstádiumban van, amely az ígéretek szerint szennyező gázok helyet tiszta vizet fog kipufogni. Sőt, egyes különc gyártók még sűrített levegővel működő autót is a piacra dobtak, amely több, mint 100 lóerős és egy töltéssel 200 kilométert is képes lehet megtenni.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Papucs, törölköző, pléd sincs biztonságban a kecskeméti strandon?

A Kecskeméti Élményfürdő és Csúszdaparkban tapasztalható lopásokra figyelmeztető poszt terjedt el a Facebook-on. Talán javul majd a helyzet, július...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...