Idén újra nekünk ajánlhatod fel az adód 1 százalékát!

5 éves lesz a KecsUP március 28-án! 5 éve nyújtunk tá­jé­ko­zó­dá­si pontot a hétköznapokban. Célunk nemcsak füg­get­len­nek lenni, de a leghitelesebb, legmegbízhatóbb és leg­ma­ga­sabb minőségű újságot készíteni a városban. Egy olyan szabad és gondosan szerkesztett platformot, amit minden város megirigyelne.

2023. óta nekünk is felajánlhatod adód 1%-át. Ne hagyd az államkasszában ezt a pénzt, rendelkezz róla, hogy a vidéki média kapja meg!

Áramlat Alapítvány adószáma: 19235743-1-03

Fenntartóváltás: „A reformátusok megtűrnek minket, a katolikusok szeretettel, tárt karokkal várnak”

- Advertisement -

Ma délben kezdődik az a szülői szavazás, amely révén eldől, hogy a Petőfi gyakorló iskola és a Bocskai utcai óvoda fenntartója a Károli egyetem marad-e, vagy a katolikus egyház lesz. A szavazásról és a jövőképről tájékoztatták tegnap a szülőket. Összeszedjük az elején azonnal, hogy mi lesz ha váltás lesz, és mi lesz ha marad minden, ahogyan most is van.

Ha a katolikus egyház átveszi a fenntartást:

  • Minden marad, ahogy elkezdődött, semmin nem akarnak változtatni, vagy bármit is megszüntetni
  • A tehetséggondozó programok is folytatódnak
  • Maradhat a mostani igazgató és a tanári kar
  • Aki szeretne etikát tanulhat, aki akar választhat a katolikus vagy a református hittan közül
  • Az iskola az úgynevezett sárga épületbe költözhet a következő években
  • Tárgyalnak a gyakorlói státusz megmaradásáról
  • A Szent Imre iskolával nem lesz összevonva a Petőfi iskola

Ha a Károli egyetem marad a fenntartó

  • Ebben az esetben pláne marad minden úgy, ahogyan most van

De miért kell egyáltalán fenntartóváltásról beszélni?

A Neumann János Egyetem modellváltásáról tavaly törvény született. Alapítványi kézbe került, és szinte ezzel egy időben a pedagógiai kar kivált az intézményből és átkerült a Károli Gáspár Református Egyetemhez. Az Petőfi Sándor gyakorló iskolával és óvodával együtt.

Amiről eddig nem beszéltek, az most elhangzott a szülőin. Bár a református egyháznak van gyakorlata közoktatási intézmények (iskola, óvoda) fenntartásában, az egyetemnek viszont nincs. Mégis a gyakorló iskola és óvoda fenntartását is megkapták. Azonban úgy látják, hogy hosszú távon akkor lenne megnyugtató a helyzet, ha például a katolikusok átvennék a fenntartást.

De ha a szülők úgy szavaznak, hogy nem a katolikusokhoz kerül a fenntartás, akkor megszűnik az iskola és az óvoda?

Szó sincs erről. Ebben az esetben a Károli egyetemnek törvényi kötelessége vinni tovább a gyakorló intézményeket, és ezt is fogja tenni a legjobb tudása szerint – hangzott el az egyetem kancellárjától, Dr. Csáki-Hatalovics Gyula Balázstól.

Dr. Csáki-Hatalovics Gyula Balázs, a Károli egyetem kancellárja

Bárhogy is lesz, az iskolának költözni kell?

A Petőfi iskola már évek óta a kertészeti kar területén működik. Bár május elsejétől az ingatlan (a többi ittenivel együtt) a Neumann János Egyetem tulajdonába került, az épületben öt évig maradhat a Petőfi iskola, és ha megtörténik a fenntartóváltás, akkor onnantól ketyeg az öt év. Tehát ennyi idő marad arra, hogy a szülőkkel és a vezetéssel közösen egyeztessenek a hogyan továbbról. Jelenleg a katolikus egyház arról tárgyal az önkormányzattal, hogy az úgynevezett sárga iskolába visszaköltöznének akkor, ha azt a katolikus egyház felújította. Fülöp Ernő, a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye képviseletében elmondta, hogy a megyében 15 intézménynek a fenntartója az egyház, és mindössze 3 ingatlannak a tulajdonjogával bír, tehát nem ingatlanszerzés a céljuk. A „sárga iskola” is maradna az önkormányzaté, csupán vagyonkezelő lenne a katolikus egyház. De ez a helyszín csak egy opció, minden lehetőségről hajlandóak tárgyalni. Annyi bizonyos, hogy a jövő tanév még a jelenlegi helyen lenne.

Fülöp Ernő, a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye irodaigazgatója

A reformátusok csak megtűrik a gyerekeket, a katolikusok pedig szeretettel és tárt karokkal várnak?

Több szülőben is úgy jön le a jelenlegi helyzet, és ennek hangot is adtak tegnap, hogy a Károli egyetem lepasszolná az intézményeket, a katolikusok pedig szeretettel és tárt karokkal várják a lehetőséget. Utóbbi valóban így van, ezt többször is hangsúlyozta a katolikus egyház képviselője. Az előbbit viszont többször is igyekezett tisztázni a Károli kancellárja. Egy törvénnyel hozzájuk került a gyakorló intézmények fenntartása, és a törvénynek eleget téve viszik tovább a fenntartást, és minden megtesznek, amit csak meg lehet tenni a színvonalas működtetésért. Amennyiben így döntenek a szülők. De adódott egy lehetőség, hogy a katolikusok átvennék a fenntartást, mert már nagy gyakorlatuk van, és ez elől nem zárkóztak el.

Ha marad a Károlinál a fenntartás, akkor jövőre újra kérdés lesz a fenntartóváltás?

A szülők garanciát akartak kapni arra, hogy amennnyiben úgy alakul, hogy marad a Károli egyetem mint fenntartó, akkor végre megnyugvás lesz, és nem lesz újra és újra téma a jövőben a váltás. A Károli kancellárja elmondta, hogy annyit tud garantálni, hogy amíg ő lesz a kancellár, addig nem lesz szó újabb fenntartóváltásról, amennyiben a Károli marad a működtető. A kancellár egyébként a fenntartóváltásra szavazna, ha szülő lenne. A katolikus egyház képviselője pedig annyit mondott, hogy hosszú távra terveznek, és eddig egyetlen intézményt sem adtak át más fenntartónak.

Marad-e gyakorló intézmény a Petőfi iskola és a Bocskai utcai óvoda?

Miután a kecskeméti pedagógusképzős hallgatók ezekben az intézményekben végezték eddig a gyakorlati munkát, kérdés, hogy így lesz-e ez akkor is, ha a katolikusok veszik át a fenntartást. Erre az volt a válasz, hogy kezdeményezték, hogy maradhasson a gyakorló státusz, de ez nem a fenntartást esetlegesen átvevő egyházon múlik. Bíznak benne, hogy ebben sem lesz változás.

Nem kellett volna hamarabb kommunikálni a váltásról és tájékoztatni az érintetteket?

De igen. Ezt bevallotta a Károli kancellárja egy szülői kérdésre. Egyben bocsánatot kért azért, hogy ezt későn kezdték el.

Nem lehet elhalasztani a szavazást a váltásról?

Miután a katolikus egyház biztosította a jelenlegi igazgatót, hogy maradhat, ha átveszi a fenntartást, nagy taps tört ki a tornateremben. Azonban szülői kérdésre dr. Szabó Ildikó igazgató elmondta, hogy most először hallotta ezt a felkérést, de mivel óriási a felelősség és gyerekek sorsáról van szó, nem tudja azonnal kijelenteni, hogy elvállalja, mivel a feltételeket nem ismeri. A tárgyalásra azonban nyitott. A tájékoztatón elhangzottak alapján már tegnap a tájékoztató után leültek beszélgetni erről. Miután egyelőre tehát nem tudni, hogy a jelenlegi igazgató marad-e, és így marad-e egyben a tantestület, felvetődött a szülők részéről, hogy nem tudnak ők sem felelős döntést hozni, mert számukra az igazgató egyfajta garanciát jelent. A szavazást azonban nem lehet későbbre tenni, mert júniusig meg kell lennie az alapító okiratnak abban az esetben, ha marad a Károli egyetem kezében a fenntartás. Ha pedig váltás lesz, akkor június 20-ig kell megszületnie a dokumentumnak. Annyit tudtak tenni, hogy a május 19-re, a május 20-ra és a május 21-re kiírt szavazást egy nappal megtoldották, mégpedig a pünkösd utáni keddel. Így addigra talán az igazgató is nyilatkozik, és akinek ez számít, halaszthatja addigra a döntését. Illetve a mai szavazást nem reggel kezdték, hanem délben, hogy ezzel is időt nyerjenek a szülők. Aki azonban már a tájékoztatón is biztos volt a véleményében, az nulladik napként tegnap este is leadhatta szavazatát, ami lényegében úgy zajlik, mint egy politikai választási szavazáson.

Dr. Szabó Ildikó igazgató

Akik nem jöttek el a tájékoztatóra, mi alapján tudnak dönteni?

A megjelenő szülők azt kérték, hogy miután sokan nem jöttek el, és nem hallgathatták meg a jövőképet, köszüljön egy írásos összefoglaló a tájékoztatóról, és azt minden szülő részére tegyék elérhetővé. Ugyanakkor ehhez csatolják az igazgató nyilatkozatát arról, hogy vállalja-e a fenntartóváltás esetén is a vezetést. Úgy tudjuk, hogy egy tájékoztató már ment is a szülők felé.

Mikor dől el, hogy hogyan tovább?

Miután jövő kedden még lehet szavazmi, így kb. egy hétig még semmi nem dől el. Utána összeszámolják a szavazatokat. Ha a szülők több, mint fele a fenntartóváltásra szavazott, akkor a katolikus egyház átveszi a fenntartást. Ha nem lesz meg ehhez a szükséges szavazatszám, akkor a Károli Gáspár Református Egyetem marad a fenntartó. Aki nem vesz részt a szavazáson, azt „nem” szavazatnak veszik. A váltás nem érinti a Kaszap utcai óvodát, az mindenképpen marad a Károli fenntartásában.

Ajánljuk tegnapi cikkünket is, amelyben azt taglaltuk, hogyan jutottak el a gyakorló intézmények oda, hogy ismételten fenntartóváltás előtt állnak.

A szülők szavazatán múlik: Így kerülhetnek katolikus fenntartásba a pedagógusképző gyakorlati intézmények

 

 

 

 

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Kicsi volt a nomád magyaroknak a Kárpát-medence – Rácz Lajos klímatörténész a kecskeméti könyvtárban

A honfoglaló magyarok életformájához kicsinek bizonyult a Kárpát-medence. A török háborúk kora alatt az elődeink radikálisan átalakították a természeti...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...
Exit mobile version