Idén újra nekünk ajánlhatod fel az adód 1 százalékát!

5 éves lesz a KecsUP március 28-án! 5 éve nyújtunk tá­jé­ko­zó­dá­si pontot a hétköznapokban. Célunk nemcsak füg­get­len­nek lenni, de a leghitelesebb, legmegbízhatóbb és leg­ma­ga­sabb minőségű újságot készíteni a városban. Egy olyan szabad és gondosan szerkesztett platformot, amit minden város megirigyelne.

2023. óta nekünk is felajánlhatod adód 1%-át. Ne hagyd az államkasszában ezt a pénzt, rendelkezz róla, hogy a vidéki média kapja meg!

Áramlat Alapítvány adószáma: 19235743-1-03

Történelmi bírósági ítélet: az óriáscég, a Shell is felelős a klímaváltozásért

- Advertisement -

Először a történelemben egy bíróság kimondta, hogy egy óriáscég felelős az egyre veszélyesebb mértéket öltő éghajlatváltozásért. A hágai bíróság úgy döntött, hogy a Shell köteles 45 százalékkal csökkenteni CO2-kibocsátását a következő tíz évben – számol be a bíróság döntéséről a bloomberg.com és az MTVSZ.

A pert a Föld Barátai Hollandia (Milieudefensie) több mint 17 ezer felperessel és hat másik civil szervezettel közösen indította. A zöldek ettől az ítélettől azt remélik, hogy jelentős hatással lesz a Shell és más nagy szennyező tevékenységére globális szinten.

Ez hatalmas győzelem bolygónk és gyermekeink számára, óriási előrelépés egy mindenki számára élhetőbb jövő irányába. A bíróság nem hagyott helyet a kétségeknek: a Shell felelős az egyre veszélyesebb mértéket öltő éghajlatváltozásért és azonnal be kell fejezni e pusztító tevékenységet – hangsúlyozta Donald Pols, a Föld Barátai Hollandia igazgatója.

A bíróság és a Föld Barátai hálózat üzenete világos: akik eddig a legtöbb hasznot húzták bolygónk erőforrásainak kihasználásából és tönkretételéből azoknak is felelősséget kell vállalniuk. Nem lehet ez alól látszatintézkedésekkel, pár fa elültetésével, zöldrefestéssel kibújni – összegezte Éger Ákos, a Magyar Természetvédők Szövetsége, a Föld Barátai hálózat magyar tagjának ügyvezető elnöke.

A hágai bíróság döntésének főbb pontjai

  • A Shellnek 2030 végéig 45%-kal csökkentenie kell kibocsátásait.
  • A Shell felelős az ügyfelei és beszállítói kibocsátásaiért is.
  • A Shell azonnal eleget kell, hogy tegyen a döntésnek, ugyanis a vállalat jelenlegi klímapolitikája nem megfelelő.
- Advertisement -
Exit mobile version