fbpx
9.1 C
Kecskemét
2024. február 28., szerda

FRISS HÍREK

Fokozódik a fideszes Völner-ügy: az érintett hét végrehajtóból kettő bevallotta bűnösségét

- Advertisement -
  • A gyanú szerint a Végrehajtói Kar elnöke százmilliókat, sokszor az osztalék 100 százalékát szedte el azoktól a végrehajtóktól, akiket Völner Pál fideszes államtitkár segítségével neveztek ki.
  • A hét meggyanúsított végrehajtó közül kettő beismerő vallomást tett, öt viszont megpróbálja kimagyarázni, miért vittek rendszeresen tízmilliókat készpénzben Schadl Györgynek.

Hétfő reggel a 444 újabb részleteket publikált a Schadl-Völner korrupciós botrány nyomozati anyagából. A hírportálhoz eljutott iratokban a Központi Nyomozó Főügyészség hét olyan, elmúlt években kinevezett végrehajtót sorol fel, akik ellen vádemelést javasolnak.

A szituáció minden végrehajtónál hasonló, a hét érintett Schadl György és Völner korrupciós kapcsolata révén jutottak végrehajtó irodához, és a kinevezésükre döntő hatással bíró két vezetőnek pénzt juttattak. Schadl felajánlotta a szakterületen többnyire járatlan, de a szükséges jogi végzettséggel rendelkező embereknek, hogy elintézi nekik a végrehajtói kinevezést, ha kifizetik neki az osztalék 50, vagy akár 100 százalékát a jövőben. A 444 közlése szerint

két végrehajtó beismerő vallomást tett, a többiek ártatlannak vallják magukat.

Az ismétlődő mintázat szerint az ügyészség által említett személyek elfogadták az ajánlatot, benyújtották a pályázatot, amelyet – sokszor tapasztaltabb, például régóta végrehajtó-helyettesként dolgozó vetélytársakkal szemben – Völner Pálnak hál, meg is nyertek. Irodáik megalapítása után az őket illető osztalék jelentős részét ezt követően Schadlnek szolgáltatták be. Az indítvány  mindenkinél részletezi, hogy pontosan melyik napon pontosan hány milliót juttattak el a volt a Kar elnökének.

Hasonló cikkünk:  Orbánnak szerény 10 millió van a számláján, Rogán 204 milliót keresett a találmányával

Mi is ez a Völner-ügy? Schadl György, a végrehajtói kar elnöke és a fideszes Völner Pál államtitkár korrupciós ügyében adóforintok millióit tették zsebre a magas rangú tisztségviselők, illetve Schadl politikusoknak és családtagjaiknak, valamint saját végrehajtóinak is vizsgákat intézett el jogi egyetemeken. A végrehajtói kar elnöke egy bírót is megpróbált kirúgatni állásából politikai befolyása révén.

A hét frissen kinevezett végrehajtóból másfél és három év közötti idő alatt négy 40-80 milliót adott Schadlnak, hárman viszont 190-250 milliót. Cserébe Schadl havi 1-2 milliót juttatott nekik, a párszázezres fizetésük mellett. A nyilvánosságra hozott dokumentumok alapján

Völner Pál is hasonló mód kapta a pénzét: az államtitkár a vád szerint 83 milliót kapott, míg Schadlnak a végrehajtók összesen 884 milliót fizettek.

A 444 szerint végrehajtókkal nagyrészt 1-től 5 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő bűncselekmény megalapozott gyanúját közölték, mivel cselekményeik hivatali vesztegetés bűntette megállapítására lehetnek alkalmasok.

(Forrás: 444.hu, merce.hu)

A Völner-ügyben megjelent korábbi cikkünk:

Megolajozott vizsgák – mindenki a magyar egyetemi oktatásról beszél a Völner-ügy miatt

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Miért jönnek és mennyit keresnek az ázsiai vendégmunkások, és valóban kirúgják miattuk a magyarokat?

Régóta központi téma és borítékolhatóan sokáig még az is lesz a harmadik országbeli - fülöp-szigeteki, indiai, vietnámi, mongol, kirgiz...

LEGNÉPSZERŰBB

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...