Idén újra nekünk ajánlhatod fel az adód 1 százalékát!

5 éves lesz a KecsUP március 28-án! 5 éve nyújtunk tá­jé­ko­zó­dá­si pontot a hétköznapokban. Célunk nemcsak füg­get­len­nek lenni, de a leghitelesebb, legmegbízhatóbb és leg­ma­ga­sabb minőségű újságot készíteni a városban. Egy olyan szabad és gondosan szerkesztett platformot, amit minden város megirigyelne.

2023. óta nekünk is felajánlhatod adód 1%-át. Ne hagyd az államkasszában ezt a pénzt, rendelkezz róla, hogy a vidéki média kapja meg!

Áramlat Alapítvány adószáma: 19235743-1-03

Jogtalanul tiltotta ki a sajtót a kórházakból az EMMI

- Advertisement -

A Telex vitte bíróságra, a fideszes Völner Pál szerint „trágyadomb” minisztérium azon válaszát a lap fotózási lehetőséget kérő leveleire, amely szerint

„az MTVA-MTI közreműködésével biztosítjuk a fotókat és felvételeket”

Vagyis azzal az indokkal nem engedik be a Telexet és a kormánytól független sajtót a kórházakba a járvány idején, hogy majd biztosítják az állami hírgyár közreműködésével a felvételeket.

Az EMMI jogtalanul tiltotta ki a sajtót

Csakhogy, már jogerős bírósági ítélet mondja ki, hogy az emberminisztérium ilyen döntést nem hozhatott volna. A Telex azt írja, hogy

„A bíróság szerint az Emmi csak irányítási jogot gyakorol a kórházak felett, és a minisztérium sem hivatkozott olyan jogszabályra, amely alapján a sajtókérelmekről jogszerűen dönthetett volna.”

A bíróság azt is kimondta, hogy nem a minisztérium hatáskörébe tartozik, hanem a kórházigazgatókéba, hogy kit engednek be a kórházba. Így arról is ők dönthetnek, hogy beengedik-e a sajtót az intézménybe.

A Telex idézi a TASZ szakértőjének, Pásztor Emesének a véleményét a döntéssel kapcsolatban:

„Én nagyon remélem, hogy ezek után lesz olyan intézményvezető, aki be fogja engedni a sajtót. Mivel ez nemhogy nem hátráltatná, sokkal inkább katalizálhatná a járvány elleni védekezést. Ha látjuk, hogy nagy a baj, akkor azt jobban el is hisszük”

Korábban a KecsUP is kérte, hogy engedjék be a sajtót a kórházakba

A 24.hu emlékeztet az ítélet nyomán, hogy kormánytól független sajtótermékek korábban a miniszterelnöknek írtak egy levelet, amelyben kérték, hogy a sajtó hadd mehessen be a kórházakba, hogy -az ottani munkát nem hátráltatva- bemutathassák, milyen küzdelem folyik a betegekért. Valamint, hogy nyilatkozhassanak orvosok a kialakult helyzetről. A KecsUP is aláírta a levelet. A levélírók annak a meggyőződésüknek adtak hangot, hogy amennyiben látja ezt a küzdelmet a lakosság, az segíthetné a védekezést.

A jogerős ítélet után tehát mostantól a kórházigazgatókon múlik, hogy beengedik-e a kormánytól független sajtót is a kórház falain belülre, vagy továbbra is csak az állami hírgépezet kivételezett stábjai készíthetnek felvételeket.

 

- Advertisement -
Exit mobile version