fbpx
22 C
Kecskemét
2024. szeptember 8., vasárnap

FRISS HÍREK

A babák mozgásfejlődésének elősegítése

- Advertisement -

A csecsemők életének korai éveiben számos mérföldkő van, de egyik sem olyan izgalmas a szülők számára, mint amikor megteszik az első lépéseket. 

Bár nincs konkrét bizonyíték arra, hogy gyorsabbá tennék a járás megtanulásának folyamatát, sok szülő úgy találja, hogy a járássegítők nagyszerű módját jelentik annak, hogy elősegítsék a gyermekek függetlenségének érzetét, és lehetővé tegyék számukra a felfedezést és a tanulást. A megfelelő időben történő bevezetésükkel elősegíthetik az izom- és csontfejlődést, valamint a vizuális-motoros és érzékszervi fejlődést, amely megalapozza az olvasáshoz, íráshoz és szocializációhoz szükséges korai készségeket.

De a fizikai előnyök mellett segíthetnek a baba mentális izomzatának erősítésében is, mivel egyes minőségi járássegítők, amelyek megalálhatók a Peekabooshop.hu kínálatában is, további értéket kínálnak.

Milyen életkorban érdemes járássegítőt alkalmazni?

Bár nincs konkrétan megnevezett megfelelő életkor a járássegítő használatára, a baba erejét, fejlettségét és méretét kell mérlegelni a döntés meghozatala előtt. De általában már 6 és 9 hónapos kor között bevethető, amikor a pici egyedül tud ülni. 

További játékok a gyermek fejlődéséhez

A finommotorikus készségek fontos fejlesztési területet jelentenek a 2 éves vagy annál fiatalabb gyerekek számára, a játékok pedig nagyszerű módjai annak, hogy elsajátítsák ezeket a készségeket.

Mivel a kisbabák valószínűleg be fogják őket venni a szájukba, ezért fontos, hogy olyan játékokat találjunk, amelyek szélei simák, és nincsenek olyan apró részei, amelyek fulladásveszélyt jelenthetnek. Továbbá a fontos jellemzők közé tartozik még a tartósság és a könnyű tisztíthatóság is.

Hasonló cikkünk:  A gyár bejelentésével ellentétben elég lassan indul be a Lynx harckocsi magyarországi gyártása

Interaktív könyv

Fejlesztheti-e egy könyv a finommotorikát? A válasz igen. A lapozás egy olyan mérföldkő, amelyet a fiatalabb kisgyermekek örömmel fognak elérni. Szerezzünk tehát egy kemény táblás, vidám könyvet merész illusztrációkkal és mozgó elemekkel ellátva, mely fejleszti a gyermekünk kognitív képességeit.

Puzzle

A hagyományos kirakósok nagyszerűen fejlesztik a finommotorikus készségeket. Ám vannak olyan változatai is, amelyek néhány további nehézségi szinttel felgyorsítják a dolgokat. 

Vegyünk példának egy olyan verziót, amelyben négy puzzle alapot kell összeilleszteni, és a formákat a rajtuk rögzített oszlopokra csavarni. De ebben az esetben rengeteg más lehetőség is kínálkozik a finommotorika gyakorlására.

Végső gondolatok

Igaz, ez csak két példa volt a sok közül, de a lényeg, hogy akár egyedül, akár a barátaikkal vagy a testvéreikkel játszanak, a gyerekek egyszerűen szabadjára engedik a fantáziájukat, amikor játékokkal foglalkoznak.

A finommotorikus készségeket fejlesztő játékok különösen abban segíthetnek nekik, hogy gyakorolják és tökéletesítsék azokat a készségeiket, amelyekre szükségük lesz az óvodába lépéskor, és biztosíthatják, hogy képesek legyenek „nagygyerekes” dolgokat csinálni, például felöltözni, bekötni a cipőfűzőt vagy becipzározni a kabátjukat.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Egy kecskeméti atyát is felfüggesztettek kiskorú szexuális bántalmazása miatt

A kecskeméti Róbert atya és a kiskunfélegyházi R. Gábor plébános ellen is kiskorúak terhére elkövetett szexuális bántalmazás kapcsán indult...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...