fbpx

FRISS HÍREK

Szerda éjjel a Karmelita is célpont lett a kata-törvény ellen tüntetőknek

- Advertisement -

Szerda este 6 órára a Momentum Mozgalom hirdetett tüntetést az új kata-törvény bevezetése ellen Budapesten, a Kossuth térre. A tüntetés éjjelre annyira felszívta magát, hogy a tömeg egy része a várat is szerette volna bevenni, a Karmelita elé vonult, ahol azonban a rendőrök útjukat állták, valamint a Margit hídnál őrizetbe vették a Kutyapárt elnökét is. Több orgánum tudósított a megmozdulásról, jelen cikkben a 444.hu összefoglalóját szemlézzük.

Főként fiatalokból állt a tüntető tömeg, akik a Kossuth téri események után elindultak a belváros irányába, ahol eltorlaszolták az utat több helyszínen, a Nyugatinál, majd az Oktogonnál is. Tüntettek a Lendvay utcai Fidesz-székháznál, majd késő este a Karmelita kolostorhoz vonultak. Hajnalban a Margit híd is célpont lett, akadályozva a Pestről Budára tartó forgalmat.

Kérdés volt, hogy a keddi események után mekkora marad a felháborodás. Eleinte úgy tűnt, nem sok, lassan gyűlt a tömeg, és békés volt a hangulat.

A tüntetést kezdetén egy ételfutár levelét olvasta be Bedő Dávid országgyűlési képviselő. Az ételfutár nem mert színpadra állni, mert attól tartott, veszélybe kerülne a munkája. A futár levelében arról írt, hogy tanárként végzett, de már tanulmányai alatt futárkodott, ezzel tudta biztosítani megélhetését, aminek ezennel vége.

Bedő konferálása után többen is felszólaltak, így többek között Tompa Andrea író, aki arról beszélt, hogy a kormány újabb csoportot kriminalizál azzal, hogy csalónak bélyegez tisztességes magyar állampolgárokat. Fanyar stílusban elmélkedett Para-Kovács Imre újságíró, aki szerint az ország már rég reménytelen, de muszáj próbálkozni akkor is. Szabó-Szontágh Luca, improvizációs színész és tréner szenvedélyes beszédében azt fejtegette, nem tudja, hogyan fog ősztől megélni, és még nehezebb elfogadni egy olyan kormánytól a megszorítást, amelyik nem árulja el, mire költi a beszedett pénzeket. Végül a Momentum elnöke, Gelencsér Ferenc buzdított ellenállásra. Arra kérte a tüntetőket, később is jöjjenek ki a térre, tartsák életben a tüntetést.

A beszédek után pár száz ember megindult a Nyugati tér felé, ahol megbénították a forgalmat. Ahogy a 444 írja: a téren szűk óra alatt nagyjából 2000 fős tömeg gyűlt ősszel, eközben egy több tucatnyi, talán 200 tüntetőből álló csoport a felüljárón is eltorlaszolta a forgalmat. Meglephette az események alakulása a rendőröket: egy rendőrautó a másikba tolatott, miközben igyekezett kivonulni a demonstrálók által megszállt térről.

Hasonló cikkünk:  A visszajelzések alapján Angliától Ausztriáig jönni fognak emberek Magyar Péter szombati tüntetésére

8 óra felé a tömeg egy része megindult az Oktogon felé. Füttykoncerttől, dudálástól, mocskosfideszezéstől zengett a Nagykörút. Miután közel 1500 ember átért az Oktogonra, és ott is elállta a forgalmat, kisvártatva a Lendvay utca, a Fidesz székháza irányába indultak meg.

A Deák tér felé is megindult a tömeg, akik nem az Oktogon irányába mentek. Itt a rendőrök egy sorfallal útjukat állták, kisebb lökdösődésre is sor került. 9 óra körül lezárták az Oktogont a körút és a Deák tér irányába. Több tucatnyian leültek az úttestre, ezzel is demonstrálva, hogy nincs szándékukban elhagyni a teret. A rendőrök könnygázpalackokkal vonultak fel a tüntetők előtt, akikhez időközben csatlakoztak a Lendvay utcánál demonstráló százak is.

Innen az egyesült tömeg elindult a Blaha felé. Woltos és Foodpandás biciklisfutárok vezetésével menetelt a tömeg a Blahán jobbra fordulva tovább az Astoriáig, népdalokat énekelve. Helyenként duzzadni látszott a tömeg, ami időközben a Karmelita felé vette az irányt. Az Erzsébet hídról lekanyarodva kisebb összetűzés is történt a rendőrökkel, de csak egy-két embert emeltek ki a készenlétisek a tömegből, majd megérkeztek a demonstrálók a Vár aljába. Többszöri felszólításra sem volt hajlandó elhagyni a helyszínt a főként fiatalokból álló tömeg. Azonban nem volt szükség beavatkozásra, negyed 1 körül a tömeg döntő része megkezdte a levonulást a helyszínről, és békésen távozott.

Talán a rendőrök is úgy gondolták, hogy mehetnek haza, azonban körülbelül 200 elszánt tüntető fél 1 után kevéssel elfoglalta a Margit hidat. A rendőrök végül csak 1 óra után intézkedtek, és végül fél 2-re leterelték az útról a fiatalokat.

A Margit híd elfoglalásával egy időben rendőrök intézkedtek Kovács Gergővel, a Kutyapárt elnökével szemben az Erzsébet híd budai hídfőjénél. A 444-nek megküldött felvételeken az is látszik, hogy a hatóság a rendőri intézkedés akadályozása miatt Döme Zsuzsannával, a Kutyapárt másik politikusával, Ferencváros alpolgármesterével szemben is intézkedett. Őt meg is bilincselték.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Ajánlásgyűjtés közben támadták meg a Kutyapárt kecskeméti jelöltjét a Petőfivárosban (videóval)

A Kutyapárt kecskeméti jelöltje, Kordik Szabolcs és tagtársa április 24-én támogató aláírásokat gyűjtött a Petőfivárosban, az Énekes utcában, amikor...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...