fbpx
5.7 C
Kecskemét
2022. december 7., szerda

FRISS HÍREK

Kondipark 40 millióért a Széchenyivárosban

A szabadtéri fitnesz eszközök létesítését pályázatokkal támogatja a kormányzat, így került sor tavaly júliusban, a széchenyivárosi Forradalom utcában egy sportpark kialakítására. A beruházó a Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetés és Közbeszerzési Zrt. (BMSK Zrt.), a Bestrong márkájú eszközök pedig a debreceni KATKER 2005 Kft-től érkeztek. A 40 millió forintos fejlesztés a Nemzeti Szabadidős – Egészség Sportpark Program keretein belül valósult meg.

Mivel erősen túlárazottnak tűnt számunkra a kondipark 40 milliós ára, ezért beszereztük a kivitelező árajánlatát egy ugyanolyan eszközökkel felszerelt kondipark megépítésére. Ez alapján a Bestrong 11.425.024,- Forintért vállalta a sportpark létrehozását. Az árajánlat tartalmazza az alépítmény és felépítmény telepítési költségeit, így a termőföld leszedése, terítése, elszállítása, tükörkészítés, szegélykészítés, tömörítés, lyukfúrás, zsaluzás, betonalap készítés, és ágyazat készítése munkafolyamatait. A felépítmény kiépítése során a kivitelező a kondieszközök beállítását, a kiegyenlítő réteg készítését, ütéscsillapító gumilap burkolat lerakását, tereprendezést vállalta, a tanúsítószervezet általi minősítés megszerzésén felül, és a kiszállási díjat is felszámolta.

A Bestrong árajánlata az alépítmény és felépítmény telepítési költségeire 4.871.008,- Ft, a kondieszközök árára 3.925.200,- Ft, szállítási költségre 192.000,- Ft összeget számolt, nettóban ez 8.988.208,- Ft + ÁFA 2.426.816,- Ft, összesen 11.415.024,- Ft.

Mivel a 40 és a 11 millió között jelentős különbség van, ezért megkérdeztük az önkormányzattól, hogy pontosan milyen árajánlatot kaptak a Bestrongtól, a 40 millió forintot mire használták fel, és véleményük szerint mi lehet a két összeg közötti differencia oka. Az önkormányzat a megadott időig nem válaszolt, amint később megérkezik, megosztjuk olvasóinkkal.

Hasonló cikkünk:  Korlátozzák a betéti kamatokat

Figyelmet érdemlő vállalkozás

A Bestrong gyártója egyébként figyelmet érdemlő vállalkozás, mivel a KATKER 2005 Kft-nek 2021-ben belföldi értékesítés nettó árbevétele 4.3 milliárd forint volt, míg az exportértékesítésből 96 milliós bevétele származott, és 1.1 milliárd forint adózott eredményt ért el. A cég a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség Nonprofit Zrt. pályázatán sikeresen vett részt, és 1 milliárd forintos támogatást nyert el, „külföldi piacra jutás támogatása címén.”

Hasonló cikkünk:  Egy újságíró meggyilkolása - most a KecsUP fizeti a mozijegyed!

Ami még érdekesebbé teszi ezt a hatalmas támogatást az, hogy a HEPA 2020. július 21. napján tette közzé a Külpiaci Növekedési Támogatás elnevezésű pályázat kiírását, ezt követően pedig rögtön három nappal később, 2020. július 24. napján alakították meg a BESTRONG USA, INC. nevű céget Floridában. A kormány a Külpiaci Támogatási Növekedési Programot azért indította el, hogy a magyar vállalkozások külföldi beruházásait támogassák. 2021-ben 10 milliárd forint állt rendelkezésre, viszont idén májusban felfüggesztették a programot, olvasható a HEPA oldalán.

A KATKER 2005 Kft. egyébként GINOP-os pályázatokon is szépen szerepelt, több százmillió forintos támogatásban részesült. A cég a Debreceni VSC labdarúgócsapatát is támogatja, így a 2021-2022-es szezonban mezszponzorként 100 milliós összeggel. A DVSC labdarúgócsapatát működtető DVSC Futball Zrt-nek 2021-ben 1.1 millárdos nettó árbevétele származott a belföldi értékesítésből, míg bérköltségre (vagyis a stáb és a játékosok fizetésére) ennél többet 1.5 milliárd forintot fordított, összességében pedig 318 millió forintos veszteséggel zárt.


Ez a cikk a “Szabad oldal” kezdeményezés részeként jelent meg,
együttműködésben a Szabad Európával.


 

Hirdetés

Felkapottak

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...

Hirdetés

Legnépszerűbb

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...