fbpx
21.4 C
Kecskemét
2024. április 27., szombat

FRISS HÍREK

Közösségi tér létrehozását tervezi Dobos József önkormányzati képviselő, a széchenyivárosiak öröme nem felhőtlen

- Advertisement -

Lakossági fórumot tartott választókörzete számára Dobos József önkormányzati képviselő. Több aktuális probléma megbeszélése mellett az esemény apropóját egy leendő beruházás adta: közösségi tér létrehozását tervezi a Forradalom utcai óvoda és iskola közötti területrészen, ahol kisebb családi események megtartására, vagy közös meccsnézésekre nyílhatna lehetőség az átalakítás után. Az elképzelésekkel kapcsolatban azonban aggodalmak is megfogalmazódtak.

Aki mostanában a Móra Ferenc Általános Iskola, illetve a Forradalom utca környékén jár, felfigyelhetett rá, hogy az iskola és óvoda közötti kis füves-parkos területrészen valamit terveznek – karók kerültek ki, rá néhány napra pedig facsemetéket ültettek. Ezzel párhuzamosan az a szóbeszéd is felütötte a fejét, hogy sütögető helyet, illetve színpadot szeretnének létesíteni az eddig talán kicsit elfelejtett, de korántsem funkció nélküli területen.

A felmerülő kérdéseket, és a lehetséges félreértéseket aztán Dobos József önkormányzati képviselő egy lakossági fórum keretében tisztázta a minap. Elmondása szerint valóban egy ingyenesen használható közösségi tér ötlete körvonalazódik, és megkezdődött a hivatalokkal is az egyeztetés, de még nagyon a folyamat elején járnak, semmi sincs eldöntve a felvetést illetően.

Olyan helyszín létrehozása lenne a cél a környékbeliek számára, ami lehetőséget biztosítana például családi születésnapok kulturált szabadtéri megtartására, hiszen egy 20-30 fős társaság nem fér el ilyen alkalmakkor a panellakásban. De közös meccsnézés, kártyaparti is szóba jöhet, közelebb kerülhetnének a szomszédok, az itt lakók is egymáshoz.

Már az új facsemetékkel benépesített leendő közösségi tér helyszíne csak látszólag funkció nélküli terület: a zöldfelület jelentős része, mintegy hatvan százaléka kaphatna térköves burkolatot / Fotó: kecsup.hu

Sütögetésben, erre alkalmas kialakításban ugyanakkor nem gondolkodnak, semmilyen nyílt lánggal működő megoldást nem támogatnak. Ételmelegítésre talán nyílhat majd mód valamilyen árammal működő készüléket igénybe véve, viszont még azt is ki kell találni, hogy akár vizet, akár áramot a leendő közösségi térre hogyan vigyenek, kitől vételezzenek.
Áramra a meccsek megtekintéséhez biztosan szükség lesz, és a színpad létesítése is ezért merült fel, nem pedig különféle események, azokhoz kapcsolódó fellépések lebonyolítása miatt, ugyanis a televíziós kivetítő állványának elhelyezését szolgálhatná majd.

Megvalósulhatna még egy kisebb kutyafuttató, a terület egyébként jelenleg is a kutyák lemozgatásának ad helyet. A közösségi tér egészét kerítés övezné, belül ízléses és fából készült kültéri bútorokat látnának szívesen, dísznövényeket és tujákat, balkonládákban virágokat. Látványterv és helyszínrajz még nem készült, a jelenleg teljesen zöld felület mintegy 60 százaléka térkövezést kaphat.

A fórum résztvevői közül néhányan az aggodalmuknak is hangot adtak.

Éppen a lehetséges hanghatásoktól, a zaj mértékétől tartanak talán leginkább a környéken lakók, hiszen ma már a hordozható hangszórók is képesek lehetnek olyan hangerővel megszólalni, ami zavarhatja a nyugalmukat, ráadásul a forró nyári napokban ablakot nyitni, és a lakásokat normálisan átszellőztetni csak estefelé, illetve éjszaka lehetséges.

Dobos József ígérete szerint oda fognak figyelni mind a hangerőre, mind arra, hogy a közösségi tér használata ne terjedjen az este 8-9 óráig tartó időszakon túl.

Hasonló cikkünk:  A piacnál gyűjtött aláírást a Jobbik az 5 ezer forintos éves kamarai hozzájárulás eltörléséért

Problémát okozhat az alkoholfogyasztás, és kérdésként fogalmazódott meg, hogy az esetleges rendbontásokat hogyan kezelik.

A lakók rákérdeztek arra is, hogy mellékhelyiség-használatra hol lesz lehetőség, és ki fogja a közösségi tér szabályszerű működését betartatni, ellenőrizni, illetve ki fogja rendben tartani, takarítani, a növényeket gondozni.

Dobos képviselő igyekezett mindenkit megnyugtatni, hogy lesz ember ezekre a feladatokra, emiatt ő nem aggódik. A közelben van a képviselői irodája, de a Kecskeméti Jóléti Egyesület is figyelni fog arra, hogy minden rendben menjen. Ha megvalósul ez az elképzelés, azzal a céllal történik, hogy a környékbeli lakókat szolgálja, és azt is megoldják, hogy csak az itt lakók vehessék igénybe, hiszen az ő számukra létesülne. Mosdóhasználatra szerinte a közeli kis étteremben nyílhatna lehetőség.

A Budai út mellett létesült kutyafuttatóban elhelyezett kültéri fabútor, amihez hasonló kerülhetne a leendő közösségi térre is / Fotó: kecsup.hu

Közösségi fenntartást képzel el az ingyenes igénybevétel mellett, és bízik benne, hogy a közösség magáénak is tudja majd érezni annyira, hogy ez a metódus működőképes lehessen. A terület továbbra is köztulajdonban maradna, így a fenntartáshoz kapcsolódó nagyobb feladatokat, például a szemetesek ürítését a városüzemeltetési cég végezné. Aki pedig a környékbeli lakók nyugalmát zavarná az eseményével, nem tudna viselkedni, és nem tartaná be a játékszabályokat, többször nem vehetné igénybe ezt a helyszínt.

Ezeket a játékszabályokat mindenképpen az itt lakókat bevonva szeretnék majd kialakítani, tekintettel például arra is, hogy milyen sűrűn lehetne ezeket a kiülős és a panellakások falain túlra kívánkozó közös eseményeket megszervezni. Jelenleg még csak formálódik az egész közösségi tér elgondolása, még engedélyekkel sem rendelkeznek, a tervezés fázisában tartanak. Így azt sem lehet tudni, hogyha végül zöld lámpát kap, mikor valósulhat meg egy ilyen beruházás, de a lakók folyamatos tájékoztatása, és különféle fórumok szervezése addig is célszerű lehet, hogy minél nagyobb egyetértésben minél inkább a közösségnek megfelelő megoldás születhessen.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

„Elengedte” a városvezetés a Csiperót, az egyesület kijelentette: nem kíván eltérni az alapkoncepciótól

Hat éve nem rendezték meg Kecskeméten az Európa Jövője Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Találkozót, közkedvelt nevén a Csiperó Fesztivált....

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...