fbpx
9.7 C
Kecskemét
2022. december 10., szombat

FRISS HÍREK

A havi és a tíz napos autópálya-matricák drasztikusan drágulnak januártól

Hétfő éjjel adott ki közleményt a Technológiai és Ipari Minisztérium a 2023-as autópályadíjakról. Ebből kiderül, hogy a rendszeres sztrádahasználóknak kedvezően, a rövidebb időszakra autópálya-matricát vásárlóknak és a teherautósoknak igencsak kedvezőtlenül változnak az útdíjak.

A 2020 óta érvényes szabályok szerint az augusztusi infláció mértékével emelik az útdíjat január elsejétől, ami 15 százalékos emelést jelentett volna. Annak ellenére, hogy Palkovics László miniszter 11 napja még azt mondta: „hoztunk egy szabályt egyszer, ami ezt a szabályt írta le. Ezen nem nagyon hiszem, hogy kívánnánk változtatni” – a minisztérium most átírta a szabályokat.

A közleményben leírják, „a magyar vásárlók körében kelendőbb éves országos és megyei e-matricák ára mindössze öt százalékkal emelkedik 2023 elején”, ami azt jelenti, hogy az idei csaknem 47 ezer forintról mindössze 49 190 forintra nő a személyautósok és motorosok éves, 2024. január 31-ig érvényes országos autópálya-díja. Az éves megyei matricák szintén 5 százalékkal drágulnak, 5450-ről 5720 forintra.

A buszosokkal ellentétben – akiknek tíz napra, egy hónapra és egész évre az augusztusi infláció harmadával drágul a matrica – a személyautósok és a motorosok szívhatják a fogukat, ha csak tíz napra, vagy egy hónapra vásárolnának matricát, ugyanis 44-72 százalékos áremelést jelent a közlemény azon mondata, miszerint „a díjrendezés az európai irányelvekben rögzített szinthez arányosítja a havi és heti termékek ellenértékét”.

A személyautósok most havi 5210 forintot fizetnek egy hónapra, míg a tíznapos matrica nekik 3820 forintba kerül. Januártól „a havi autós jogosultság díja 8900, a 10 napig használható hetié pedig 5500 forint lesz 2023 elejétől” – áll a minisztérium közleményében. A motorosok tíznapos útdíja nő a legnagyobb arányban, 1600 forintról 2750-re, ami csaknem 72 százalékos áremelést jelent. A teherautósokat sem kerüli el a minisztérium figyelme, nekik már idén októbertől emelik az útdíjaikat, miközben azt csak januárban kellett volna megtenni.

Hasonló cikkünk:  Karácsonyra kisebb állatállománnyal kell számolni és a sertéshús további drágulására
Hasonló cikkünk:  Karácsonyra kisebb állatállománnyal kell számolni és a sertéshús további drágulására

A technológiai és ipari miniszter 19/2022. (IX. 19.) TIM rendelete
egyes miniszteri rendeleteknek az útdíjfizetéssel összefüggő módosításáról című, hétfő éjszaka kiadott jogszabályból kiderül: a „kilométerenkénti, általános forgalmi adót magában foglaló infrastruktúra mértéke” 26 százalékkal emelkedik. A jogszabály egy másik pontján pedig az olvasható, hogy az „áralap a tárgyévet megelőző év augusztus hónapjára irányadó, a Központi Statisztikai Hivatal által közzétett, a tárgyévet megelőző második év augusztusához viszonyított fogyasztói árindex emelkedése esetén, az emelkedéssel megegyező mértékben, a tárgyév első napjával tízforintos kerekítési pontossággal módosul.”

via Telex

Hirdetés

Felkapottak

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...

Hirdetés

Legnépszerűbb

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...