fbpx
0.7 C
Kecskemét
2022. december 7., szerda

FRISS HÍREK

Virágzik a homoki kikerics a bugaci pusztán

A homoki kikerics (Colchicum arenarium) egy fokozottan védett növény, ami már virágzik a bugaci pusztán több ezer példányban. Gyönyörű, törékeny ez a lilásrózsaszín virág, amelynek pénzben kifejezett természetvédelmi értéke 100 000 Ft.

A homoki kikerics nem más, mint az őszi kikerics kicsinyített mása, élőhelyük azonban jól elkülönül egymástól. Az őszi kikerics országszerte üde lápréteken, mocsárréteken és láperdei tisztásokon honos, addig a homoki kikerics a Duna–Tisza közi erdőssztyepp élőhelyek, zárt homokpusztagyepek és esetenként a helyükre telepített erdők fokozottan védett, endemikus növénye.

Mindkét faj a levelek elszáradása után virágzik. Nyáron a hagymagumó a föld alatt van, majd az őszi esők megérkezése után bontja rózsaszín virágát. Az őszi megporzás során a több mint 10 cm-es bibeszálban a hímivarsejtek a föld felszíne alá jutnak, ahol a megtermékenyítés történik. Toktermései az ezt követő tavasszal bújnak ki a föld alól, a levelekkel együtt.

Hasonló cikkünk:  Kulturális este a zsidó tigris otthonában - Jövőhéten lesz a JudaKecs

A jellemzői: keskeny, 8-15 cm hosszú levelek, apró, 1-1,5 cm átmérőjű tokok, amelyek közvetlenül a talajfelszín felett találhatóak. Ezzel ellentétben az őszi kikerics levelei meghaladhatják a 30 cm-t, és az akár 5 cm-es tokok általában elemelkednek a földtől. Virágzásban úgy is meg lehet őket különböztetni, hogy az őszi kikericsnek kissé vastagodó és görbült csúcsú bibeszálai vannak.

Hasonló cikkünk:  Vancsura: mit tesz a város azért, hogy a KTE ne a lerobbant Széktói Stadionban focizzon?

Kecskemét-Hetényegyháza melletti Nyíri-erdő látogatható részén, a Vackorvár Erdei Iskola közelében lehet megtekinteni a homoki kikericset, vagy egy séta keretében Bugacon a Karikás Csárda és a Pásztormúzeum között.

via Berek

Hirdetés

Felkapottak

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...

Hirdetés

Legnépszerűbb

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...