11 C
Kecskemét
2025. április 25., péntek

FRISS HÍREK

A rostokban gazdag táplálkozás az aranyér megelőzésének a kulcsa

- Advertisement -

Manapság egyre többet hallani az egészséges táplálkozásról. A rostokban gazdag ételek, a friss zöldségek és gyümölcsök fogyasztása azonban nemcsak azért fontos, hogy ideális testsúlyunkat megtartsuk, hanem az aranyeresség megelőzését is szolgálja. Nézzük, mit javasolnak a szakemberek!

A rostokról néhány szó

A rostok szerepére két orvos, Denis Burkitt és Hugh Trowell hívta fel a figyelmet. Ők ugyanis végigutazták a világot, hogy székletmintát gyűjtsenek, mindezt tudományos céllal tették. Kutatásuk során megállapították, hogy a rostokban gazdag táplálkozás lágyabbá teszi a székletet, ami pedig csökkenti az aranyér kialakulásának esélyét.

Azt, hogy a rost mennyire jó dolog, ma már minden proktológus egybehangzóan állítja, ahogyan azt is, hogy a megelőzés ennél a betegségnél mennyire számít. Ha mégis jelentkeznének a panaszok, akkor a Dr. Bánfalvi Aranyér Központ magánrendelőt érdemes felkeresni, hiszen itt barátságos légkörben, személyre szabottan folyik a kivizsgálás. Az itt dolgozó tapasztalt szakemberektől is hasznos tanácsokat kaphatunk az egészséges étrend kialakításához aranyeresség esetén.

A rostok mindenképp fontosak. Két nagy fajtájuk van: a vízben oldódó és a vízben nem oldódó rostok. Nézzük, melyikről mit kell tudni!

A vízben oldódó rostok jótékony hatása

A vízben oldódó rostokat a már említett két brit orvos vizsgálta meg közelebbről. Megállapították, hogy ezek könnyűvé, lazává varázsolják a székletet. Aki sok olyan élelmiszert fogyaszt, mely gazdag vízben oldódó rostokban, ritkábban betegszik meg. Ennek oka, hogy az emésztés ezáltal jobbá válik, a székrekedés sem okoz gondot, kevesebb hasi panasszal élnek az ilyen emberek.

Hasonló cikkünk:  Kósa Lajost kérdezték az MNB-ügyről (videóval)

A következő ételek tartalmaznak vízben oldódó rostokat:

  • zabfélék, árpa
  • friss gyümölcsök, zöldségek
  • hüvelyesek (például bab, lencse, csicseriborsó)

Az oldhatatlan rostok

A vízben nem oldható rostoknak is nagy szerepe van az egészséges táplálkozásban, mert ezek is befolyásolják a bélrendszer működését. Két rostot érdemes itt megemlíteni: a fruktánt és a cellulózt.

Magas a fruktántartalma a csicsókának, a málnának, az őszibaracknak és a fokhagymának. Nem véletlen javasolják az orvosok, hogy ezekből minél többet fogyasszunk!

A cellulózt nem igazán visszük be a szervezetbe, pedig kellene! Ez a növények keményebb részében található. Ilyen például a brokkoli szára, a zeller vagy a spárga alsó része, melyeket nem használunk fel a főzéskor. Pedig párolva, de akár nyersen is, nyugodtan megehetnénk őket, ez is jót tesz az emésztésnek.

A rostbevitelről

Naponta 25-30 gramm rost bevitele ajánlott, mellé pedig 8-10 pohár víz elfogyasztása. Ha mindezt megtesszük, nemcsak az aranyérrel szemben győzedelmeskedhetünk, hanem a közérzetünk is jobb lesz, erősítjük az immunrendszerünket.

Azonban érdemes fokozatosan bevezetni a napi mennyiséget, hiszen a sok rost puffaszthat is. Műtéti beavatkozások előtt pedig kérjük ki a kezelő orvos véleményét a rostfogyasztással kapcsolatban!

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Drogtanyának használják a lakatlan házat a Magyar utcában (videóval)

Nagy mennyiségű szemét halmozódott fel egy Magyar utcai lakatlan házban és udvarán, a környéken lakók szerint ezért sok az...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...