fbpx

FRISS HÍREK

Orbán Balázs – az IMF-re nem lesz szükség

- Advertisement -

A Partizán vendége volt Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója. A műsorban beszélt arról a dilemmáról, hogy tavaly ősszel vállaljon-e Oroszország felé hosszú távú kötelezettséget a magyar kormány energia ügyben.

„Be kell biztosítani magunkat” – ez volt a kormány álláspontja akkor. Tizenöt évre szóló, hosszú távú gázvásárlási szerződést írt alá az MVM Zrt. az orosz Gazprommal. Ennek köszönhető, hogy nem lesznek ellátási problémák télen Magyarországon – mondta Orbán.

Arra a kérdésre, hogy miért nem nyilvánosak a Gazprommal kötött gázszerződés részletei, azt válaszolta, hogy „az ilyen típusú üzleti információk sehol a világon nem nyilvánosak. Ez nem egy magyar sajátosság”. 

Az uniós szankciók miatt szálltak el az energiaárak – beszél folyamatosan erről Orbán Viktor és a kormányzati szereplők is. Nincs szankció jelenleg a gázra, ám már önmagában annak is árfelhajtó hatása van, hogy egyáltalán csak szó van esetleges gázszankciók bevezetéséről – vélekedett Orbán. Magyarázata szerint amikor a piaci szereplők azt látják, hogy valami be fog következni, és szűkül a kínálat, gond van a vezetékekkel, kevesebb gázmennyiség van a piacon, akkor a kereslet-kínálat logikája alapján felviszik az árakat.

Azonban a Gazprom felelősségét nem tagadta.

„Senki nem kérdőjelezi meg, hogy az energetikát fegyverként használják egy geopolitikai játszmában az oroszok is, meg egyébként a nyugatiak is.”

Bármelyik oldal is csinálja, ennek a magyarok az elszenvedői – tette hozzá.

Hasonló cikkünk:  Rogán: a kormányon lévő erő nem lehet mindig nyerő pozícióban

Arra a kérdésre, hogy miért egyedül a szankciókat okolja a kormány az áremelkedésért, Orbán azt válaszolta, hogy a koronavírus-járványnak is volt hatása az inflációs környezetre, de ez összehasonlíthatatlan ahhoz képest, ami a háború kirobbanása és az energetikai szankciók tárgyalása óta elindult.

„Ez a piaci értelemben teljesen irracionális árazás” megszűnne, ha eltörölnék az uniós szankciókat, bár nem állnának vissza azonnal az árak – mondta Orbán.

Orbán Balázs apokaliptikus vízióknak tartja azon véleményeket, miszerint az elmúlt hónapokban a magyar devizatartalék szintje a háromhavi import alá esett vissza, így ez az „IMF behívásának klasszikus előszobája”. Tizenkét éve hallgatják ezeket az előrejelzéseket, és minden alkalommal bebizonyosodott, hogy nem volt igazuk azoknak, akik ilyesmit jósoltak – fogalmazott. Ezeket a véleményeket „egyértelműen a baloldalhoz sorolható, és nyíltan a kormány ellen politizáló gazdasági szakemberek” terjesztik, és ez rendkívül szórakoztatja őt.

Orbán megerősítette, hogy az állítás nem áll fent és nem kell behívni az IMF-et Magyarországra.

via Telex

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Papucs, törölköző, pléd sincs biztonságban a kecskeméti strandon?

A Kecskeméti Élményfürdő és Csúszdaparkban tapasztalható lopásokra figyelmeztető poszt terjedt el a Facebook-on. Talán javul majd a helyzet, július...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...