Idén újra nekünk ajánlhatod fel az adód 1 százalékát!

5 éves lesz a KecsUP március 28-án! 5 éve nyújtunk tá­jé­ko­zó­dá­si pontot a hétköznapokban. Célunk nemcsak füg­get­len­nek lenni, de a leghitelesebb, legmegbízhatóbb és leg­ma­ga­sabb minőségű újságot készíteni a városban. Egy olyan szabad és gondosan szerkesztett platformot, amit minden város megirigyelne.

2023. óta nekünk is felajánlhatod adód 1%-át. Ne hagyd az államkasszában ezt a pénzt, rendelkezz róla, hogy a vidéki média kapja meg!

Áramlat Alapítvány adószáma: 19235743-1-03

Az Arany János iskolában továbbra sem maradnak csendben

- Advertisement -

Hétfőtől újabb, ezúttal egy hetes országos pedagógussztrájk kezdődött, amit a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) hirdetett meg, majd később a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) is csatlakozott. A sztrájkkövetelések között van a tanárok kirúgásának határidejét módosító rendelet visszavonása is.

A PDSZ azt írta a nedolgozzingyen.hu-n, hogy azért nem egynapos, hanem egyhetes lesz a munkabeszüntetés, hogy a sztrájkfolyamat új erőre kapjon. A módosított törvény szerint az elégséges szolgáltatásokat biztosítani kell, azaz például a diákok óráinak felét meg kell tartani, és az érettségi előtt álló tanulóknak egy órája sem maradhat el. Éppen ezért többen is úgy gondolják, hogy elvesztette értelmét a sztrájk, a polgári engedetlenségben több potenciál lehet.

Az ELTE gyakorlóiskolájában, a budapesti Brassó Utcai Általános Iskolában is így vélekednek, és bár korábban aktívan részt vettek a tüntetéseken és a sztrájkban, mostantól nem folytatják azt.

A Hvg.hu-hoz eljuttatott levél szerint a dolgozók egyebek mellett azért sem látják értelmét a sztrájknak, mert nem kezdődtek el a tárgyalások a követeléseikről, és
esély sem látszik arra, hogy a normális oktatási rendszert, a törvényességet tiszteletben tartaná a kormány, illetve fizetett kormányzati hangadókkal pocskondiázzák a munkájukat, a létüket, az emberi mivoltukat, továbbá a levél szerint „söpredéknek”, „senkiházinak” nevezik a tanítványaikat az adójukból fizetett közmédiumokban.

„Mi úgy érezzük, hogy ez a fenyegetettség, fenyegetés, bizonytalanságban tartás az emberi mivoltunkat, az önbecsülésünket veszi semmibe. Nem vagyunk hajlandók a kormány, a miniszterelnök, az oktatásért (?) felelős miniszter, a tankerületi igazgató rendeletben meghozott engedélye szerint tiltakozni” – figyelmeztettek.

Természetesen vannak iskolák, akik továbbra is élnek a sztrájk felhívással és részt vesznek abban. Ilyen a kecskeméti Arany János Általános Iskola is, akik eddig is aktívan részt vettek a megmozdulásokban. Az iskola Facebook csoportjában is felhívták erre a figyelmet, ahogy írják: „A csend nem rend!”

„Nem maradunk csendben. Most sem. Ebben a helyzetben nem tehetünk mást, mert pedagógusok vagyunk, feladatunk van, példát kell mutatnunk, hogy teszünk a változásért. Folytatjuk a magunk értékei szerint, hogy legyen értelme az eddigi küzdelmeknek és áldozatoknak.
Kiállunk a hivatásunkért,
az elbocsátott pedagógusokért,
a gyerekek minőségi oktatásáért,
a méltányos fizetésért,
a megfelelő munkakörülményekért,
a tanári autonómiáért,
az eredeti sztrájkjog visszaállításáért.”

A holnap ma kezdődik, és a jövőt mi írjuk! Legyen szabad az oktatás!

 

Az egy hetes sztrájk végén, január 31-én jön a szolidaritás napja. Erre a napra az Egységes Diákfront ülősztrájkot szervez az iskolákban.

„Mindaz, ami ma az oktatással kapcsolatos követelések, események körül és velünk, munkavállalókkal történik most, bármikor, bármelyik szakmát, munkavállalót elérheti. Ezért mondjuk: Állj ki magadért, kiállunk érted” – írják a nedolgozzingyen.hu-n.

via TelexTelex

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Kicsi volt a nomád magyaroknak a Kárpát-medence – Rácz Lajos klímatörténész a kecskeméti könyvtárban

A honfoglaló magyarok életformájához kicsinek bizonyult a Kárpát-medence. A török háborúk kora alatt az elődeink radikálisan átalakították a természeti...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...
Exit mobile version