Idén újra nekünk ajánlhatod fel az adód 1 százalékát!

5 éves lesz a KecsUP március 28-án! 5 éve nyújtunk tá­jé­ko­zó­dá­si pontot a hétköznapokban. Célunk nemcsak füg­get­len­nek lenni, de a leghitelesebb, legmegbízhatóbb és leg­ma­ga­sabb minőségű újságot készíteni a városban. Egy olyan szabad és gondosan szerkesztett platformot, amit minden város megirigyelne.

2023. óta nekünk is felajánlhatod adód 1%-át. Ne hagyd az államkasszában ezt a pénzt, rendelkezz róla, hogy a vidéki média kapja meg!

Áramlat Alapítvány adószáma: 19235743-1-03

BIM BAM BUM – Leskowsky Albert az augusztusi Hónap Alkotója

- Advertisement -

Augusztus 4-én mutatkozott be a Hónap Alkotója, Leskowsky Albert. A város kulturális életének egykori katalizátora, az ismert performer, a Leskowsky Hangszergyűjtemény alapítója persze nem szorul bemutatásra. A Hírös Agóra Egymondatos novellák című tárlatán azonban sosem látott aforizmáit ismerhette meg a közönség.

Leskowsky Albert Bozsó János -és Kecskemét Közművelődéséért díjban részesült hangszerész és hangszergyűjtő, aki a város korábbi művészgenerációjának legendás tagja volt. Performanszok, zenei akciók és egyedi hangszerek köthetőek a nevéhez.

Szilágyi Áron és Leskowsky Albert az Egymondatos novellák megnyitóján / Fotó: Józsa Réka; Hírös Agóra

Egy ilyen saját hangszeren játszott Szilágyi Áron dorombművész, a Hangszergyűjtemény vezetője a megnyitón. Az egyedi fémfúvós a Gulliver sorozat darabja, amelyben minden hangszer a szocreál esztétikával játszik. Ulrich Gábor képzőművész ‘hegesztett költeménnyel’ köszöntötte 60. születésnapján a “szóvirág-kertészt”, és megnyitotta a “szószóló hangszeres szótár-latát”.

A Gulliver sorozat hangszerei a szocreál esztétikával játszanak / Fotó: Józsa Réka; Hírös Agóra

NA MÉG EGY ILYEN

AFORIZMA

ÉS MEGBÁNJA

A FAROD IZMA

A ‘GRAFFITY POETRY LESKOWSKY’ sokkal inkább nevezhető szótárlatnak, mint kiállításnak. Leskowsky a gimnáziumi évek óta gyűjt aforizmákat. Ezek most először látnak napvilágot Ulrich Gábor válogatásában – egy olyan kecskeméti graffitit leszámítva, amiről az elkövető művészek védelmében nem írhatunk.

Hommáge á Leonardo / Fotó: Józsa Réka; Hírös Agóra

Kisajátított, talált és kitalált egysorosok, amik leginkább analóg Twitter(X) posztokra emlékeztetik a befogadót. A több, mint 20 éve gyűlő jegyzetek, komolytalan szóképek az írás gesztusára helyezik a hangsúlyt, mintsem a leírt sorok. Ingres hegedűjeként utalt a hangszerész az írásra a saját életében.

A vendégkönyv mellett a Panoráma terem oszlopán is nyomot hagyhatott a közönség / Fotó: Józsa Réka; Hírös Agóra

Válságtanácskozás / Fotó: Józsa Réka; Hírös Agóra

A régi Hahotát idéző aforizmák talán utoljára láthatóak így, tárlat formájában. Reméljük, a már csak lagendaként ismert performanszok után Leskowsky Albert más alkotói projektjével is találkozunk még a közeljövőben. Addig is az online kultúrát megkerülő tömör sorok arra tanítanak, hogy az analóg, önmagunknak szánt jegyzeteknek is helye van egy felgyorsult világban.

A sorok most először látnak napvilágot Ulrich Gábor válogatásában / Fotó: Józsa Réka; Hírös Agóra

MIR MUR DAL

HIP HOP

BIM BAM

TIKI TAKI

DIR DUR

CIKI CAKI

ZIME ZUM

RECE FICE

HERE BERE

BIM BAM BUM

A kiállítás auguszus 30-ig látogatható a Hírös Agóra Panoráma termében.

Képek: Józsa Réka; Hírös Agóra

- Advertisement -
Exit mobile version