fbpx
9.9 C
Kecskemét
2024. február 25., vasárnap

FRISS HÍREK

Bod Péter Ákos borús jövőképet vázolt fel egy szegedi előadáson

- Advertisement -

A Szegedi Tudományegyetemen tartott előadást Bod Péter Ákos volt jegybankelnök hétfőn, ahol téma volt az országot és a világot sújtó infláció, és szóba került az akkumulátorgyártás és a kínai cégek idetelepülése is.

A közgazdász szerint idén még nem fognak jelentősen csökkenni a számok, és a magyar helyzet más, mint a többi európai országé. „Idén már nem tud senki sem letaszítani minket az inflációs első helyről” – mondta.

A megfogalmazások nem egyértelműek, ugyanis a pénzromlás nem állt meg, hanem az árnövekedés lassult le, azt, hogy mikor áll meg és kezd el lefelé menni, sajnos nem lehet megjósolni. Arra utalva, hogy az úgynevezett fogyasztói kosárban a legjelentősebb tétel az élelmiszer így fogalmazott: „hogy mekkora infláció van Magyarországon, az egy szociális kérdés”. Vagyis aki alacsonyabb életszínvonalon él, az jobban megérezte az élelmiszerek drágulását, mint a tehetősebbek.

Szerinte az is jelentősen megdobja az inflációt, hogy az állam nagy pénzszórásba kezdett a 2022-es választások előtt, ezeket a pénzeket most fizetik vissza az emberek, ami növeli a forgalmat és lefelé nyomja a mutatókat.

Hasonló cikkünk:  A törökök jóváhagyták Svédország NATO-csatlakozását, Jens Stoltenberg felszólította Magyarországot, hogy kövesse a példát

Az állami szerepvállalás kapcsán elmondta, hogy az állami költségvetési egyenleg évek óta egy brutális fegyelmezetlenséget tükröz, és emiatt minden kormányzatot el lehet marasztalni. Törékeny szituációban vagyunk, mert nagy a kitettségünk olyan tényezőknek, amikre nincsen ráhatásunk – fogalmazott. Ebből kifolyólag „megeshet, hogy kilő a dolog, de az is lehet, hogy megy tovább ugyanígy. Az is lehet, hogy nem megy tovább”, elmélkedett.

Nem kellene olyat csinálnia az államnak, amihez nem ért – mondta ezt az akkumulátorgyártásról és a kínai cégek idetelepüléséről. Úgy látja, hogy most az a cél, hogy ebben az iparágban kiemelkedők legyünk, de ha ő egy kínai befektető lenne, megkérdezné, hogy például honnan lesz ennyi áram a gyárakhoz? Bod szerint „ez az egész már megbukott, de még nincs bevallva. Lesz munkája a fiataloknak, mert ezt valakinek meg kell oldania.”

A cikket a Szegeder és a KecsUP együttműködésének keretében szemlézzük, a teljes cikket itt olvashatja. A cikk a Telexen is megjelent.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Kamu igazoltatásokkal csaltak ki TAO-pénzeket a KTE kézilabdacsapatánál

A Magyar Narancs csütörtöki lapszámában megjelent cikk szerint jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalással és többrendbeli személyes adattal való...

LEGNÉPSZERŰBB

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...