fbpx

FRISS HÍREK

Felújított székházat kap a Corvin-lánc Testület, közel 6 milliárd forint közpénzből

- Advertisement -

Felújítják a budapesti Hermina úton álló Róheim-villát, ami önmagában még dícséretes is lehetne. De mi a háttere? Az épületet a tevékenysége alapján szinte láthatatlan Corvin-lánc Testületnek újítják fel, ők fognak beköltözni. Mindez körülbelül 6 milliárd forint közpénzbe kerül.

Szinte egyetlen feladata a 12 fős Corvin-lánc Testületnek, hogy oda ítélje új tudósoknak, művészeknek a Magyarország második legmagasabb kitüntetésének számító Corvin-láncot. Horthy Miklós alapította a díjat, amit 1953-ban megszüntettek, majd az első Orbán-kormány visszahozta. A szocialista kormányok pihentették a díjat, majd 2011-ben a Fidesz-kormány másodszor is újraélesztette.

A díjazottak maguk alkotják a testületet, elnöke Vízi E. Szilveszter, a Magyar Tudomány Akadémia volt elnöke, elnökhelyettese Marton Éva operaénekes. Négyfős titkárság végzi a testület hivatali feladatait, egyre növekvő fizetésért, ami mára már 9,9 millió forint.

Kötelező feladatuk kimerül abban, hogy évente egy közgyűlést kell tartaniuk, és pár adminisztratív döntést hoznak. Jelentősnek mondható határozatot 2018 óta nem hozott a testület, új díjazottakat is 2018-ban jelöltek meg utoljára.

Felmerült az igény egy székházra annak ellenére, hogy a testület tagjai évekig nem találkoznak munkaügyben. A választás a Róheim-villa lett, amelyet a tervek szerint 2017-re újítottak volna fel, de a munka kezdése is éveket csúszott, amely műemléki rekonstrukciót és teljes külső-belső megújítást célzott meg. A feladatot nettó 3,7 milliárd forintért a LAKI Épületszobrász Zrt., valamint a Possibuild Építőipari és Szolgáltató Kft. nyerte el. Ezért a pénzért vállalták a 2187 négyzetméteres épület felújítását, két lift beépítését, a kert rendezését.

Hasonló cikkünk:  Először számolt be a mini-Dubaj építtetője a tervekről

Nyár végére elkészült a felújítás, bútorok is kerültek az épületbe: 236 ülőbútor, ebből 12 korhű másolat, 80 asztal, 10 ágy, 2 fogas és 5 tükör. A lakástextíliákkal, a 23 szőnyeggel és a 36 függönnyel együtt ez 304 millióba került. Az ágyak a tetőtéri apartmanokba kerültek, ahol a testület messziről érkezett vendégeit szállásolják majd el.

Lesz még szivarszalon mór stílusban, zeneszoba és rendezvényterem. Az utolsó fázisban korhű műtárgyakat is vásárolnak, a testület egy régiségkereskedőnél már megjelölt egy 72 tételes műtárgylistát. Mednyánszky-, Keleti-, Ligeti-, Lotz- és Czóbel-festményeket, szobrokat, vázákat, dísztárgyakat, tükröket és öt állóórát vásárolnak.

Via Telex, bővebben a HVG oldalán olvashatnak.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Ajánlásgyűjtés közben támadták meg a Kutyapárt kecskeméti jelöltjét a Petőfivárosban (videóval)

A Kutyapárt kecskeméti jelöltje, Kordik Szabolcs és tagtársa április 24-én támogató aláírásokat gyűjtött a Petőfivárosban, az Énekes utcában, amikor...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...