fbpx
11.5 C
Kecskemét
2024. április 27., szombat

FRISS HÍREK

Itt vannak a részletek a januártól induló palackvisszaváltásról

- Advertisement -

Hatalmas változást hoz a magyar hulladékgazdálkodásban, hogy januárban itthon is indul az italcsomagolásokra vonatkozó kötelező visszaváltási rendszer. A cél, hogy a PET-palackok és az alumíniumdobozok 90%-os újrahasznosítása megvalósuljon – állítja a MOHU. Újdonság, hogy ezentúl az egyszer használatos italcsomagolások visszaváltása is pénzt ér, palackonként 50 forintot kapunk majd értük.

A rendszer kiépítéséért és üzemeltetéséért felelős MOHU háttérbeszélgetésén minden kérdés tisztázódott, íme a részletek:

Az új rendszerben a visszaváltott palackok darabja 50 forintot ér majd. A visszaváltást végző automaták azonban nem pénzt adnak, hanem egy vouchert nyomtatnak, melyet az adott üzletben le lehet vásárolni, vagy a kasszánál készpénzre lehet váltani. Később tervezik, hogy opcióvá teszik a közvetlen utalást is, így készpénz nélkül, egyből a számlánkra is kerülhet a visszaváltott palackok ellenértéke egy mobilapplikáció segítségével. A visszaváltó automatán néhány mozdulattal jótékony célokra is fel tudjuk majd ajánlani az összeget.

Januártól ne tapossuk laposra a palackokat, mert az automata csak sértetlen palackokat tud fogadni, a gép végzi majd a tömörítést. Kiemelten fontos, hogy a palackokon elhelyezett vonalkód, illetve a palack formája a gép számára felismerhető legyen. A palackokon egyértelmű szimbólumok lesznek, sőt, ezt kiterjesztik a jelenleg is betétdíjas termékek körére. Fontos azonban, hogy utóbbiak visszaváltása a korábbi gyakorlat szerint folytatódik!

A műanyag italcsomagolások mellett az összes alumíniumcsomagolás – így például a sörösdobozok –, és az egyutas üvegcsomagolások visszaváltási díja is 50 forint lesz.

Hasonló cikkünk:  Nem vonatkozik az egyházi fenntartású gyermekvédelmi intézmények vezetőire a kötelező pszichológiai alkalmassági vizsgálat

A múlt héten megjelent kormányrendeletnek megfelelően minden 400 négyzetméternél nagyobb alapterületű élelmiszerüzletben kötelező lesz az automaták felállítása. Emellett kisebb üzletek is önkéntesen csatlakozhatnak, eddig több mint 100-an jelentkeztek. A MOHU számításai szerint a rendszer idővel 4000–6000 automatából állhat majd.

A rendszer működése: a csomagolások 50 forintos díját először megfizeti az italgyártó a MOHU-nak, majd a nagykereskedő már a gyártónak fizeti a palackdíjat, és így tovább a kiskereskedőn át végül a vásárlókig, mindenki felfelé fizet. A kör akkor zárul be, amikor a vásárló visszaviszi a palackokat. Ha ezt nem teszi meg, végül ő veszíti el az 50 forintokat. Az így bent ragadt összeget a MOHU a rendszer fenntartására fordítja.

Magyarországon évente nagyjából 3,3 milliárd egyszer használatos palack fogy, ez mintegy 158 ezer tonna hulladékot jelent, amiből 1,7 milliárd darab, 50 ezer tonna a PET-, 1,3 milliárd darab, 18 ezer tonna a fém, és 0,3 milliárd darab, 91 ezer tonna az üvegpalack. Remények szerint az új rendszerrel 90–95%-os visszagyűjtési arányt tudunk majd elérni. A rendszer várhatóan 3 év alatt tudja majd produkálni ezt a visszaváltási arányt, ez pedig valódi mérföldkő lesz a hazai hulladékgazdálkodásban.

via greendex.hu

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

„Elengedte” a városvezetés a Csiperót, az egyesület kijelentette: nem kíván eltérni az alapkoncepciótól

Hat éve nem rendezték meg Kecskeméten az Európa Jövője Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Találkozót, közkedvelt nevén a Csiperó Fesztivált....

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...