fbpx
9 C
Kecskemét
2024. április 28., vasárnap

FRISS HÍREK

Megjelent a rendelet a biohulladékok házi elkülönített gyűjtéséről

- Advertisement -

Csütörtökön megjelent a Magyar Közlönyben a biohulladékok házi elkülönített gyűjtéséről szóló rendelet. Az uniós döntés arra kötelezi a tagországokat, hogy 2024. januárjától kötelezően el kell kezdeni a háztartási biohulladék szelektív gyűjtését.

A rendelet szerint az érintett háztartások az elkülönített gyűjtési rendszerben az erre a célra rendszeresített hulladékgyűjtő edényzetben gyűjthetik a háztartásokban képződő konyhai zöldhulladékot:

  • nyers zöldség- és gyümölcsmaradék,
  • kávézacc,
  • teafű,
  • fűszerek,
  • gyógynövények,
  • tojáshéj és a konyhai élelmiszer-hulladékot (hulladékká vált konyhai étel és élelmiszer).

A MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. biztosítja majd a gyűjtésre szolgáló hulladékgyűjtő edényzetet, valamint a biohulladék átvételét, gyűjtését és elszállítását. A koncessziós társaság elsősorban házhoz menő gyűjtést vezet be, de emellett lehetőség lesz a biohulladékot a kijelölt hulladékgyűjtő pontokon, és a későbbiekben a társaság, vagy koncesszori alvállalkozó által üzemeltetett hulladékgyűjtő udvaron is leadni. A kerti zöldhulladék átvétele az eddigi megszokott rend szerint folytatódik.

Hasonló cikkünk:  Megszületett a megállapodás, ötmilliárd euróból épülhet a „mini-Dubaj”

A biohulladék széles körű elkülönített gyűjtése biztosítja, hogy a természetes szervesanyag-körforgásba minél nagyobb tisztaságú anyag kerülhessen vissza, és csökkenjen a hulladéklerakókon lerakásra kerülő települési hulladék biológiailag lebomló tartalma – áll az Energiaügyi Minisztérium közleményében.

Az unió azt a célt tűzte ki, hogy a hulladék 65 százalékát újra kell hasznosítani, Magyarországon ma a háztartási hulladék 30 százaléka konyhai hulladék.

Iparági információk szerint az új rendszert nem az egész országban egyszerre vezetik majd be, hanem folyamatosan bővülő rendszerrel és lefedettséggel fog indulni.

via Telex

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

„Elengedte” a városvezetés a Csiperót, az egyesület kijelentette: nem kíván eltérni az alapkoncepciótól

Hat éve nem rendezték meg Kecskeméten az Európa Jövője Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Találkozót, közkedvelt nevén a Csiperó Fesztivált....

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...