fbpx

FRISS HÍREK

A Greenpeace keresett, de csak elvétve talált új visszaváltási díjas italcsomagolásokat a hazai boltok polcain

- Advertisement -

A Greenpeace legújabb felmérése szerint csak elvétve vannak visszaváltási díjas italcsomagolások a boltok polcain, az év elején beszerelt automaták pedig szinte üresek. A szervezet szerint a helyzet lesújtó, mivel az elmúlt negyedévben csak PET-palackból 400 millió fogyhatott el, amelynek kétharmada így jó eséllyel nem lesz újrahasznosítva.

A kormány féléves haladékot adott a gyártóknak az újfajta visszaváltható palackok bevezetésére, amit a Greenpeace szerint ki is használnak. Mellettük az üzletláncok döntő többsége is húzza-halasztja, hogy a saját márkás ásványvizeket, üdítőitalokat betétdíjas csomagolásban kínálják.

A március 16. és 30. között végzett kéthetes felmérésben önkéntesek és aktivisták kilenc hazai élelmiszerüzlet-lánc tetszőlegesen kiválasztott 16 boltjába látogattak el. Vizsgálták, hogy vannak-e már az új jelöléssel ellátott, 50 Ft-os visszaváltási díjjal forgalmazott egyutas üveg- és PET-palackok, illetve alumínium dobozok. A 16 üzletből 3 boltban találtak ilyen jelöléssel ellátott italcsomagolásokat, két Aldi és egy Spar üzletben.

Hasonló cikkünk:  Másodszor sem sikerült Pintér Sándort meghallgatni a gyermekvédelemről

Azt is megvizsgálták, hogy vannak-e az üzletekben többutas, újratölthető üveg- és PET-palackok. Ilyen logóval ellátott palackot sehol nem találtak a Greenpeace aktivistái.

Simon Gergely, a Greenpeace Magyarország vegyianyag-szakértője szerint olyan nagyvállalatok sem igyekeznek a saját márkás italaikat ilyen üvegbe gyártani, amelyek évek óta zöld üzenetekkel bombázzák a vásárlókat.

via Telex

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...