fbpx

FRISS HÍREK

Egy uniós irányelv szerint januártól a komposztálható biohulladékot is szelektíven kell gyűjteni

- Advertisement -

Egy 2018-ban született uniós irányelv szerint január elsejétől Magyarországon is szelektíven kellene gyűjteni a komposztnak valót. Brüsszel, Berlin, Stockholm és Reykjavík lakosai már így tesznek.

Az unió azt a célt tűzte ki, hogy a hulladék 65 százalékát újra kell hasznosítani, márpedig ma Magyarországon a háztartási hulladék 30 százaléka konyhai hulladék. Az még nem látszik, hogyan fogja végrehajtani ezt az uniós irányelvet a magyar kormány, mert erről még nem készült el a jogszabály, és az Energiaügyi Minisztérium nem válaszol az ezzel kapcsolatos újságírói kérdésre.

Annyi kiderült, hogy a háztartási biohulladékok gyűjtésének megszervezése és a hasznosítónak való átadása a MOHU Mol Hulladékgazdálkodási Zrt. feladata lesz  – jogszabály híján azonban sok kérdés egyelőre számukra is tisztázatlan. Iparági információk szerint az új rendszert nem az egész országban egyszerre vezetik majd be, hanem folyamatosan bővülő rendszerrel és lefedettséggel fog indulni.

Egy úgynevezett „hulladékgyűjtő edényzetet” fognak kapni a háztartások (amely egy kisebb, zárható fedelű kukát jelent), a lakóházak és társasházak pedig egy nagyobb kukát, amibe lehet majd dobni a biohulladékot (például a répa- és krumplihéj mellett a pizza széle és a megromlott pörkölt, valamint a teafilter, a kávézacc).

Hasonló cikkünk:  Változik a lakossági átalánydíjas gázfogyasztás elszámolása

Magyarországon jellemzően biogázüzemekben dolgozzák majd fel a begyűjtött élelmiszer- és konyhai hulladékokat, a MOHU tájékoztatása szerint más piaci szereplők által. Az üzemekben az energia-előállítás mellett a végtermékből pelletált trágyát is elő tudnak állítani, amit a mezőgazdaságban lehet majd újrahasznosítani.

Ami itthon még hiány, az a jogszabály megalkotása, valamint a hozzá kapcsolódó felvilágosító kampány, ugyanis külföldön élők tapasztalatai alapján itthon sem lehetetlen a biohulladék elkülönített gyűjtésének bevezetése. Ösztönzőleg hathat ha arra gondolunk majd a hulladék gyűjtésénél, hogy ez ingyenenergia a biogázüzemeknek, és ingyentápanyag az amúgy is tápanyaghiányos termőföldjeinknek, eközben pedig jelentősen csökkenthetjük a karbonlábnyomunkat is.

A külföldi tapasztalatokról részletesen a Telex cikkében olvashat.

 

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

„Elengedte” a városvezetés a Csiperót, az egyesület kijelentette: nem kíván eltérni az alapkoncepciótól

Hat éve nem rendezték meg Kecskeméten az Európa Jövője Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Találkozót, közkedvelt nevén a Csiperó Fesztivált....

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...