fbpx

FRISS HÍREK

A Néprajzi Múzeum megelőzte Dúró Dóra rosszallását

- Advertisement -

A Magyar Nemzeti Múzeum esete a World Press Photo kiállítással úgy tűnik tanulsággal szolgálhatott, mert a Néprajzi Múzeum az Indiánok. Lelkek. Túlélők. című fotókiállítás egyik részét – homoszexuálisokról készített fotókat – fekete szalaggal különítettek el.

A cenzúra Claudia Andujar félig magyar származású brazil fotóművész és aktivista korai műveit bemutató tárlatát érte utol. A szóban forgó szakaszon most kétnyelvű tábla figyelmeztet: „A kiállítás ezen része csak 18 év feletti személyek számára látogatható”, valamint az elválasztott részt külön teremőr felügyeli.

Érdekessége az ügynek, hogy ötvenhat évvel ezelőtt egyszer már cenzúrázták a homoszexuálisok hétköznapjait bemutató, São Paulóban és Rio de Janeiróban 1967 júniusában készített fotósorozatot, ugyanis Andujar ezen munkája a Realidade magazin novemberi számához készült, ám a cikkhez csupán egyetlen fotót közöltek egy rövid megjegyzéssel, amely arra utal, hogy a fotóriportot cenzúrázták.

A Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatói posztjáról azért távolította el Csák János kulturális miniszter L. Simon Lászlót, mert a direktor úgymond nem tett maximálisan eleget a gyermekvédelminek nevezett homofóbtörvény betartásának. A Duró Dóra által elindított ügy oda kerekedett, hogy a rangos Word Press Photo kiállítás LMBTQ+ kisebbség elleni erőszakot, illetve egy fülöp-szigeteki meleg idősotthon lakóit ábrázoló képsorozata miatt a kiállításra 18 éven aluliaknak nem adnak el jegyet. Hamar kiderült viszont, hogy a Nemzeti Múzeum nem ellenőrizheti a látogatók életkorát, ezzel ugyanis megsértené az Európai Unió általános adatvédelmi rendeletét. Csák János ezután menesztette L. Simon Lászlót.

Hasonló cikkünk:  Elindult Magyar Péter mozgalma, a Talpra Magyarok Közössége

Feltehetően ennek okán döntött úgy a Néprajzi Múzeum vezetése, hogy elővigyázatosságból elkülöníti a homoszexuálisokat ábrázoló képsorozatot – ebből egyetlen fotót állítottak ki konkrétan, a többi kép kis kivetítőn pörög. Andujar 1967-es fotóriportja egyébként még a World Press Photo támadott képeinél is visszafogottabbak, ráadásul olyan szolidan elmosódott a legtöbb fotó, hogy szinte kivehetetlen, milyen jelenetet kapott lencsevégre a művész. A Néprajzi Múzeumban látható kiállítás középpontjában nem is a homoszexualitás áll, hanem a brazil őserdőben élő janomami indiánok.

via Népszava

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...