fbpx
15.3 C
Kecskemét
2024. július 27., szombat

FRISS HÍREK

A Néprajzi Múzeum megelőzte Dúró Dóra rosszallását

- Advertisement -

A Magyar Nemzeti Múzeum esete a World Press Photo kiállítással úgy tűnik tanulsággal szolgálhatott, mert a Néprajzi Múzeum az Indiánok. Lelkek. Túlélők. című fotókiállítás egyik részét – homoszexuálisokról készített fotókat – fekete szalaggal különítettek el.

A cenzúra Claudia Andujar félig magyar származású brazil fotóművész és aktivista korai műveit bemutató tárlatát érte utol. A szóban forgó szakaszon most kétnyelvű tábla figyelmeztet: „A kiállítás ezen része csak 18 év feletti személyek számára látogatható”, valamint az elválasztott részt külön teremőr felügyeli.

Érdekessége az ügynek, hogy ötvenhat évvel ezelőtt egyszer már cenzúrázták a homoszexuálisok hétköznapjait bemutató, São Paulóban és Rio de Janeiróban 1967 júniusában készített fotósorozatot, ugyanis Andujar ezen munkája a Realidade magazin novemberi számához készült, ám a cikkhez csupán egyetlen fotót közöltek egy rövid megjegyzéssel, amely arra utal, hogy a fotóriportot cenzúrázták.

A Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatói posztjáról azért távolította el Csák János kulturális miniszter L. Simon Lászlót, mert a direktor úgymond nem tett maximálisan eleget a gyermekvédelminek nevezett homofóbtörvény betartásának. A Duró Dóra által elindított ügy oda kerekedett, hogy a rangos Word Press Photo kiállítás LMBTQ+ kisebbség elleni erőszakot, illetve egy fülöp-szigeteki meleg idősotthon lakóit ábrázoló képsorozata miatt a kiállításra 18 éven aluliaknak nem adnak el jegyet. Hamar kiderült viszont, hogy a Nemzeti Múzeum nem ellenőrizheti a látogatók életkorát, ezzel ugyanis megsértené az Európai Unió általános adatvédelmi rendeletét. Csák János ezután menesztette L. Simon Lászlót.

Hasonló cikkünk:  A röszkei tranzitzónában éheztették az anyát két gyermekével együtt, most pert nyertek a magyar állammal szemben

Feltehetően ennek okán döntött úgy a Néprajzi Múzeum vezetése, hogy elővigyázatosságból elkülöníti a homoszexuálisokat ábrázoló képsorozatot – ebből egyetlen fotót állítottak ki konkrétan, a többi kép kis kivetítőn pörög. Andujar 1967-es fotóriportja egyébként még a World Press Photo támadott képeinél is visszafogottabbak, ráadásul olyan szolidan elmosódott a legtöbb fotó, hogy szinte kivehetetlen, milyen jelenetet kapott lencsevégre a művész. A Néprajzi Múzeumban látható kiállítás középpontjában nem is a homoszexualitás áll, hanem a brazil őserdőben élő janomami indiánok.

via Népszava

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Csoportosan küldtek el dolgozókat a kecskeméti Mercedes-gyárból

Olvasónktól értesültünk arról, hogy a kecskeméti Mercedes-Benz gyárban hirtelen, az előzetes kommunikációval ellentétesen közölték több kölcsönzött munkavállalói csoporttal, hogy...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...