fbpx
24.9 C
Kecskemét
2024. április 28., vasárnap

FRISS HÍREK

Nyolcvanezret ért a demonstratív múzeumlátogatás

- Advertisement -

Perlaki-Borsos Noel, az Egységes Diákfront (EDF) elnökségi tagja 80 ezer forint bírságot kapott, miután társaival másfél hete tiltakoztak a Néprajzi Múzeumban elkordonozott, melegeket ábrázoló fotó miatt – hangzott el azon a sajtótájékoztatón, amit a múzeum előtt tartott az EDF hétfő délután. A jövőbeli terveikről is beszéltek.

„Indiánok. Lelkek. Túlélők.” címmel látható szeptember óta Claudia Andujar félig magyar származású brazil fotóművész és aktivista fotókiállítása a Néprajzi Múzeumban. Az intézmény kordonnal kerítette el a tárlat egy részét, ahol egy homoszexuális párt ábrázoló kép is látható, és amit azóta is csak 18 éven felüliek tekinthetik meg.

Az Egységes Diákfront néhány tagja tiltakozásképp múzeumlátogatást szervezett november 16-án, amin a 18 év feletti diákok “A művészet mindenkié?” feliratú táblákat tartottak fel, a 18 év alattiak pedig a kordonon kívül maradva tartották a saját lapjaikat, amin az állt, “Az enyém nem.” A kordon távoltartási erejét jól mutatja, hogy a kívül maradt diákok is pont ugyanannyira láthatták a vonatkozó képet, csak egy kicsit távolabbról.

Az akció után a rendőrség a múzeum előtt igazoltatta a fiatalokat, Perlaki-Borsos Noel ellen pedig szabálysértési eljárást indítottak, mivel szerintük az akció nem bejelentett demonstrációnak minősült. A diák közölte a sajtótájékoztatón, hogy nem fogadja el a büntetést, bíróság elé viszik az ügyet.

Hasonló cikkünk:  Egyre népszerűbb a műszempilla a nők körében

Elmondása szerint jelenleg több mint 40 diák ellen folyik eljárás, többségükkel szemben a tavaszi kordonbontós akciók miatt. „Ez egyértelműen a félelemkeltés eszköze. Nem az alkotmányellenes kordon ellen járnak el, hanem a diákok ellen. Nem a fehérgalléros bűnözőket derítik fel, hanem a diákokat vegzálják.”

A diákaktivista bejelentette, hogy 2000 kinyomtatott plakátot fognak kiragasztani Budapest és néhány vidéki város közterületein, amelyeken a múzeumban elkordonozott fotó látható.

A következő akciójuk az, hogy szeretnének összegyűjteni egymillió példányt a kormány nemrégiben kiküldött nemzeti konzultációs íveiből – mondta Kiss Gergő, az Egységes Diákfront tagja. Láthatóvá akarják tenni, hogy egymillió ember „igenis az oktatást tartja Magyarországon az egyik legfontosabb kérdésnek, nem pedig a láthatatlan bajok kergetését a szekrényben”.

Aktivistákat is keresnek, akik segítenek nekik a konzultációs lapok összegyűjtésében, már több mint 12 ezren jelentkeztek a feladatra. December 4-től leadópontokat nyitnak, ahol várják az üres íveket. A sajtótájékoztató után a diákok kiragasztottak egy plakátot a Néprajzi Múzeum előtti egyik padra.

via 444.hu

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

„Elengedte” a városvezetés a Csiperót, az egyesület kijelentette: nem kíván eltérni az alapkoncepciótól

Hat éve nem rendezték meg Kecskeméten az Európa Jövője Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Találkozót, közkedvelt nevén a Csiperó Fesztivált....

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...