fbpx
3.6 C
Kecskemét
2024. február 22., csütörtök

FRISS HÍREK

Tovább látogatható a Nemzetközi Kerámiaművészeti Szimpózium kiállítása

- Advertisement -

Meghosszabbították a 2023-as Nemzetközi Kerámiaművészeti Szimpózium kiállítását, ahol 6 kortárs alkotó műtárgyai reflektálnak a kerámiában fennmaradt kulturális örökségünkre. A szimpózium vendégei a budapesti Néprajzi Múzeum kreámiagyűjteményéből merítettek inspirációt. 

A november 3-án átadott tárlat a Néprajzi Múzeum, a Nemzetközi Kerámia Stúdió, és a Kortárs Kerámiaművészetért Alapítvány közös szervezésében valósult meg, és december 1-ig tekinthető meg a Kápolna Galériában.

A Nemzetközi Kerámiaművészeti Szimpózium kiállítása / Fotó: Kontor Enikő; Nemzetközi Kerámia Stúdió

6 kerámiaművész vett részt a szimpóziumon, melynek témája a „GYÖKEREK” volt. A Néprajzi Múzeum gazdag kerámiagyűjteménye lehetőséget adott rá, hogy az alkotók valóban a személyes kérdéseik és konfliktusaik mentén közelítsék meg  a képzőművészeti gyökereket. A magyar ornamentika és tárgykultúra mellett a világ különböző országainak múltja is megtalálható a gyűjteményben.

A szimpózium résztvevői Simon Holpert (FR/HU), Jakobovits Márta (RO/HU), Emelia Hiltner (USA), Boldizsár Zsuzsa (HU), Kovács Máté (HU), Monori Anita (HU) és Radics Márta (HU).

Hasonló cikkünk:  Az egész családot várja hétvégén a Kecskeméti Hanglemezbörze a Hírös Agórában

A hazai művészek közül Kovács Máté és Radics Márta munkái reflektálnak törékeny örökségünkre és az identitásunk jövőjére, amelyhez egy friss és könnyed interpretációt ígérnek az amerikai Emelia Hiltner játékos féldombor díszítései. Monori Anita és Boldizsár Zsuzsa éltek a lehetőséggel, hogy idegen országok művészetéből merítsenek, amíg Jakobovits Márta egészen szabadon értelmezte a témát, és az agyag elemi tulajdonságait igyekszik elénk tárni. A francia-magyar Simon Holpert a falusi kultúrából ránk maradt, egyszerű baromfi itatókat a lét filozófiai kérdése mentén emeli ki “egy visszahúzódó és elfelejtett világból, és teszi ragyogóvá és hangsúlyossá.”

A kiállítás hétfőtől szombatig, 10:00-18:00 között látogatható a Kápolna Galériában december 1-ig. A szimpózium műtárgyai később a Néprajzi Múzeumban is kiállításra kerülnek.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

A Fidesz szerint kapacitás-áthelyezés történik, az ellenzék szerint bezárják az óvodákat Kecskeméten

A törvényben meghatározott maximális 25 főnél több gyermek vehető fel a Corvina, a Ferenczy Ida és a Kálmán Lajos...

LEGNÉPSZERŰBB

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...