fbpx

FRISS HÍREK

Magyarország volt terítéken az EP jelenlegi mandátumának utolsó vitáján

- Advertisement -

A jelenlegi Európai Parlament (EP) mandátumának utolsó vitáját tartotta szerdán a magyarországi jogállamiság helyzetéről és ezzel összefüggésben a hetes cikkelyes eljárásról – írja a Népszava.

Didier Reynders igazságügyi biztos ismertette a Magyarországgal szemben kezdeményezett eljárásokat, amelyek a jogállamiság tiszteletben tartását és az Európai Unió költségvetési érdekeinek a védelmét szolgálják. A politikus bár védelmébe vette a több mint 10 milliárd euró felzárkóztatási támogatás felszabadításáról hozott tavaly decemberi brüsszeli döntést, de leszögezte, hogy további 20 milliárd van ideiglenes zár alatt, és ott is marad, amíg Magyarország nem teljesíti a feltételeket.

A kormányok képviselőiből álló EU Tanács soros elnöksége nevében Mathieu Michel belga miniszter közölte: a hetes cikkelyes eljárás keretében június 25-én kerül sor az Orbán-kormány következő meghallgatására.

Gwendoline Delbos-Corfield francia zöldpárti képviselő felszólalásában azt mondta, hogy a szuverenitásvédelmi törvény elfogadásával Orbánék “újabb lépést tettek a putyini jövő irányába”. Szerinte a demokrácia olyan állapotban van Magyarországon, hogy kétséges a választások tisztességes lebonyolításának lehetősége.

Hasonló cikkünk:  Magyar politikusokat is lefizethettek orosz propaganda terjesztésére

Monika Hohlmeier német keresztényszocialista politikus szerint miközben a magyar kormány állhatatosan próbál minél több pénzt kicsikarni Brüsszeltől, odahaza a saját oligarcháit hozza helyzetbe, akik egyre több iparágra igyekeznek rátenni a kezüket. Hozzátette, hogy az Európai Bizottságnak a jogállamiság érvényesüléséről szóló jelentésében értékelnie kéne azt is, hogy a magyarországi hatóságok mennyire tartják tiszteletben a belső piaci szabályokat.

A svéd szélsőbaloldali Malin Björk szerint még mindig nincs késő elvenni a magyar kormánytól az EU soros elnöki posztját, amelyet július elsejétől töltene be.

„A magyar kormánynál nincsenek biztonságban az uniós pénzek” – mondta a momentumos Donáth Anna, majd azt kérte, hogy a közösségi támogatások folyósítását tegyék függővé az Európai Ügyészséghez való csatlakozástól.

Deutsch Tamás fideszes képviselő arra figyelmeztette képviselőtársait, hogy Magyarország akkor sem fog engedni a politikai zsarolásnak, ha képviselőtársai „a fejük tetejére állnak”. Hozzátette, hogy a magyar kormány békepárti, migrációellenes álláspontja szúrja az Európai Parlament szemét.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...