fbpx
13.5 C
Kecskemét
2024. április 26., péntek

FRISS HÍREK

Orbán megvétózott 652 ezer milliárd forintot. Ellenzék: árulás, történelmi hiba

- Advertisement -
Az Orbán-kormány politikai vétót emelt az Európai Unió 2021-2027-es költségvetése és a koronavírus-járvány okozta gazdasági válság kezelésére kidolgozott helyreállítási alap ellen. Ezt azért tette Orbán Viktor miniszterelnök, mert az EU jogállamisági feltételekhez kötné az uniós pénzek kifizetését, amit a tagállamok közül egyedül a magyar és a lengyel kormányok elleneznek.

Összesen 1824,3 milliárd euróról, azaz több mint 652 000 milliárd forintról van szó, amelynek része egy gazdaságélénkítő csomag a járvány elleni gazdasági károk megsegítésére,

 

– írja a telex.hu.

A manapság sokat emlegetett osztrákok is feltételekhez kötnék az EU-s pénzek kiosztását a tagállamok között. Az Orbán-kormány szerint nem tisztázott, hogy mi a jogállamiság kritériuma

Az Európai Uniónak nevezett közös klubban hosszas tárgyalások után az Európai Parlament és az Európai Tanács november elején jutott megegyezésre azzal kapcsolatban, hogy a jogállamiság betartásához fogják kötni az uniós pénzek kifizetését.
Az Európai Unió Tanácsának közlése szerint az új mechanizmus lehetővé teszi az uniós költségvetés védelmét, amennyiben megállapítást nyer, hogy a jogállamiság elveinek megsértése egy tagállamban befolyásolja vagy súlyosan veszélyezteti az uniós források hatékony és eredményes felhasználását. Már akkor világossá tették, hogy a politikai feltételrendszer a következő többéves pénzügyi keret, valamint a koronavírus-járvány okozta gazdasági károk helyreállítását célzó intézkedéscsomag részét képezheti.
A jogállamisághoz kötött kritériumokat az Orbán-kormány a vita elejétől kezdve nem fogadja el. Havasi Bertalan arra emlékeztetett, hogy:
Orbán Viktor már korábban is felhívta a figyelmet arra, veszélyezteti a tagállamok közötti bizalmat, emellett Magyarország érdekeit, ha a következő hétéves költségvetést, illetve a rendkívüli helyreállítási csomagot olyan feltételekhez kötnék, amelyek pontosan nem határozzák meg, hogy mi a vélt jogsértés, és önkényesen vezethetnek politikai alapú költségvetési szankcióhoz kettős mérce alkalmazásával.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke és Orbán Viktor / Fotó: www.facebook.com/Orbán Viktor

Orbán Viktor az EU 2021-2027-es költségvetése és a koronavírus-járvány okozta gazdasági válság kezelésére kidolgozott helyreállítási alapot azzal vétózta meg, hogy:
„Semmiről sincs megállapodás, ameddig nincs megállapodás mindenről” elvvel összhangban magyarország kormánya az mff/ngeu jogalkotási csomag valamennyi eleme ellenében fog szavazni, beleértve azok megvétózását, melyek egyhangúságot igényelnek, így az mff-rendeletet és a saját forrásokról szóló határozatot is.”
Sebastian Kurz osztrák szövetségi kancellár egy sajtótájékoztatón reagált a magyar vétó hírére. A telex.hu a Reuters beszámolója szerint azt írja: szükséges, hogy a jogállamisághoz kössék az uniós források elosztását, különösen most, amikor ekkora hatalmas összegről van szó.
„Abszolút szükség van arra, hogy fenntartsuk a jogállamiság elvét.”

Az ellenzéki pártok így reagáltak Orbán vétójáról: árulás, bűn, történelmi hiba

Az LMP azt írta közleményében, hogy az uniós költségvetés megvétózása történelmi bűn lenne. “Az LMP arra kéri a kormányt, hogy ne keverje össze a Fidesz és Magyarország érdekeit. A jogállamiság egyetemes érték, ha az Orbán-kormánynak e téren nincs félnivalója, akkor ne rettegjenek a jogállamiság vizsgálatától úgy, mint ördög a szenteltvíztől.” A párt szerint a vétó milliónyi magyart sodorna szegénységbe, és a zöld fordulatra sem jutna elég pénz.
A Momentum Mozgalom európai parlamenti képviselője, Donáth Anna a Facebook-bejegyzésében írt a vétóról: „Orbán döntött: ha nem lehet övék az uniós pénz, ne legyen Magyarországé sem. Ragaszkodik a jogállam további korlátozásához, a magyarok jogainak csorbításához, ami világjárvány idején valódi bűn”. Donáth szerint Orbán ezzel a döntéssel odadob tízmillió magyart a válságnak, lemond 16 milliárd eurónyi helyreállítási forrásról és elárul 25 másik országot.
A Demokratikus Koalíció a magyar emberek elárulásaként értelmezte az uniós költségvetés megtorpedózását. Az ellenzéki párt arról írt közleményében, hogy a vétóval 17 ezer milliárd forintnyi támogatásról mondott le a miniszterelnök. “Ha az uniós támogatást nem kaphatja meg Mészáros, vagy a többi NER-oligarcha, akkor azt ne kapják meg se az önkormányzatok, se a vállalkozások, se a magyar emberek! Vagyis ahogy mondani szokás: dögöljön meg a szomszéd tehene is!”
A JOBBIK európai parlamenti képviselője, Gyöngyösi Márton Facebook-bejegyzésben kommentálta a miniszterelnök lépését, és szerinte: egész Európa várja, hogy végre elfogadják az új költségvetést és a gazdasági mentőcsomagot, amely nélkül emberek milliói mehetnek tönkre anyagilag. Ám Orbán Viktort ez nem érdekli: gátlástalanul vétózta meg a válságba belerokkanó embereknek reményt nyújtó csomagot csak azért, mert nem akarják neki megengedni, hogy gátlástalanul lenyúlja a pénzeket és saját korrupt hatalmát építse.
Az MSZP társelnöke, Tóth Bertalan a Klubrádióban hétfőn azt mondta, hogy Orbán vétója a hétéves uniós költségvetéssel és az uniós járványügyi helyreállítási alappal kapcsolatban „felér egy árulással”. „A költségvetés is, a válságkezelés segítése érdekében az Európai Unió által biztosított pénzeszköz is – erre szükség lenne; és nem a kormánynak, hanem a magyar embereknek.”
- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

A húskirály fia Kecskeméten vásárol szántóföldeket

Marcello Pini, az olasz húsipari nagyvállalkozó Piero Pini fia szántókat vásárolt Kecskemét külterületén összesen 175 millió forintért. Édesapjához hasonlóan...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...