fbpx
19 C
Kecskemét
2024. április 27., szombat

FRISS HÍREK

Orbán Viktor már az Európai Unió elfoglalására készül

- Advertisement -

A Hír TV Napi aktuális című műsorában beszélgetett párttársával, Bayer Zsolttal Orbán Viktor – vette észre a Népszava.

A miniszterelnök értetlenségének adott hangot, amikor a csütörtöki prágai lövöldözésről beszélt: Nem érti az ember, hogy jutott ide a világ – mondta. A tragédiában 14 ember halt meg és 25-en sérültek meg. Orbán részvétet is nyilvánított a mészárlás áldozatait gyászolóknak, az érintett családoknak.

A kormányfő kitért a múlt heti EU-csúcsra, ahol végül bátor kivonulásával hozzájárult ahhoz, hogy megszülethessen a döntés az EU-csatlakozási tárgyalások megkezdéséről Ukrajnával. A szavazás távolmaradásáról azt mondta, hogy a céljuk a nyugati államok meggyőzése volt arról, hogy sem Ukrajna nincsen még felkészülve a csatlakozásra, sem pedig az Európai Unió.

Magyarázata szerint a csatlakozási tárgyalás megkezdése előkészítetlen, számos fontos kérdés tisztázatlan, ezért a döntés szükségszerűen rossz lesz. A felvetésre, hogy kivezeti-e Magyarországot az Európai Unióból, azt válaszolta, „befele megyünk a közepe felé”, a tervünk nem az, hogy otthagyjuk, hanem hogy elfoglaljuk az Európai Uniót.

A miniszterelnök szerint bár az ukránok „kifejezetten gyötörték” a kárpátaljai magyar kisebbséget, lehet az ukránoknak nyújtandó pénzügyi támogatásokról beszélni, hiszen mégiscsak egy megtámadott országról van szó.

Hasonló cikkünk:  Tavaly 28 titkos határozata volt a kormánynak, évtizedek múlva derül majd ki, mik is voltak azok

Múlt pénteken még nem volt ennyire engedékeny Orbán a közös költségvetés kiegészítését célzó javaslat, valamint az Ukrajnának szánt 50 milliárdos támogatás megszavazásakor. Ellenezte, hogy az EU-tagországok négy éven át 33 milliárdos hitelfelvétellel és a közös büdzséből származó vissza nem térítendő 17 milliárdos támogatással segítsék az ukrán gazdaságot.

A kohéziós alapokból befagyasztott pénzből 22 milliárd euró sorsa a levegőben lóg, azonban a nemrég feloldott 10,2 milliárd eurót minden bizonnyal valóban megkapjuk – mondta Orbán a Magyarországnak járó támogatás kapcsán. Hozzátette, hogy nem szeretnének még egyszer közös hitelt felvenni a többi tagállammal, hiszen korábban a Covid-járvány ideje alatt már volt erre példa, és abból Magyarország egy fillért sem látott viszont.

Újra elővette azt a szívesen ismételgetett feltevését is, amely szerint fennáll a lehetősége annak, hogy miután hazánk nem kapja meg az uniós forrásokat, azok Ukrajnában kötnek majd ki. – Nincs ember, aki meg tudná győzni a magyar parlamentet arról, hogy az EU-val közös hitelt vegyünk fel – zárta le a vitát a maga részéről.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

„Elengedte” a városvezetés a Csiperót, az egyesület kijelentette: nem kíván eltérni az alapkoncepciótól

Hat éve nem rendezték meg Kecskeméten az Európa Jövője Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Találkozót, közkedvelt nevén a Csiperó Fesztivált....

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...