fbpx
11.8 C
Kecskemét
2024. február 26., hétfő

FRISS HÍREK

Mi lesz a volt tűzoltólaktanyával és a régi tiszti klubbal?

- Advertisement -

Talán szó esik majd a december 7-ei, csütörtöki közgyűlésen arról, mi lesz a sorsa a városközpontban lévő korábbi tűzoltólaktanyának most, hogy nemrég a tűzoltók kiköltöztek. Király József, a Szövetség képviselője mindenesetre indítványozza, hogy a város szerezze meg az államtól, akárcsak a régi tiszti klubot.

A témát Király József, a Szövetség a Hírös Városért Egyesület képviselője hozza be a csütörtöki közgyűlésre. Mostani indítványában egyrészt visszautal egy tavaly júliusira, amelyben akkor leírta: a tűzoltóság kiköltözésével lehetőség nyílik arra, hogy a mögötte-körülötte lévő belvárosi területet – a Lechner Ödön utca, Kisfaludy utca, Dobó István körút, Deák Ferenc tér által határolt részt – a város megújítsa, beleértve az ott lévő kereskedelmi, gazdasági egységeket és parkolókat, zöldfelületeket. Egyúttal javasolta, hogy egy munkacsoport tekintse át a korábbi terveket és vizsgálja meg a lehetőségeket a terület teljes rehabilitációjára.

Fotó: Hraskó István

„Sajnos ez a javaslatom nem került elfogadásra” – áll Király József mostani indítványában.

Visszaolvasva a 2022. július 28-ai testületi ülés jegyzőkönyvét, kiderül ugyanakkor, hogy az indítványt – némi vitát követően – ő vonta vissza.

Akit részleteiben érdekel, miért, és hogyan, a részleteket itt tudja elolvasni (a 135. oldalon kezdődik). Vázlatosan a következő történt:

 • Fekete Gábor, a Fidesz-KDNP frakcióvezetője kijelentette, szerinte „a munkacsoport ‘cirkusz’ már kezd nevetségessé válni” (itt a Domus-parkoló ügyében létrehozott munkacsoportra utalt), nem fogják támogatni egy újabb megalakítását, mert minden szakmának van bizottsága, van közgyűlés, vannak tanácsadó testületek, ahol el lehet dönteni az ügyeket.
 • Király József úgy válaszolt, őt csak az együttműködés vezérelte, és ha neki a főépítész odaadja a város elfogadott koncepcióját arról, mi lesz ezután a negyedben, akkor azonnal eláll az indítványtól, „ilyen azonban nincs”.
 • Szemereyné Pataki Klaudia polgármester ekkor azt mondta, egy korábbi napirendi pontban elfogadtak három stratégiai dokumentumot (településfejlesztési terv, településrendezési terv, városfejlesztési stratégia), abban benne van a Király József által említett terület, elindították a társadalmi vitáját és egyeztetését, melyben kérik minden képviselő munkáját, javaslatait.
Fotó: Hraskó István
 • Király József felhívta a figyelmet, hogy „ennek az anyagnak az elkészítése, illetve elfogadása nem most lesz, hanem majdnem három év múlva”, addig pedig nem ér rá ez a terület, kellenek tervek, melyek alapján el lehet majd indulni.
 • A polgármester viszont úgy válaszolt, hatályos rendezési terv van, ha a képviselőnek van elképzelése arról, hogy ez nem megfelelő, akkor tegye meg a módosító javaslatát.
 • Király József ekkor azt mondta, elfogadja ezt, ha „ezt a részét a belvárosnak, ami onnantól kezdve problémás lesz, amikor kiköltözik a tűzoltóság, előrébb vesszük és akkor a szakmai csoportok, vagy a bizottságok ezt letárgyalják, és minél hamarabb behozzák”.
 • Ezt Szemereyné Pataki Klaudia megköszönte, és felkérte Lejer Zoltánt, a városrendezési bizottság ellenzéki elnökét, hogy a bizottsága tűzze napirendjére ezt a kérést.
 • Innentől kezdve még volt némi adok-kapok, Király József szavai szerint „cseszegetés”, de végül is a polgármester kérdésére azt válaszolta, nem tartja fenn indítványát.
 • Ami még a téma szempontjából említést érdemelhet, Falu György alpolgármester azt mondta, szerinte ezen a területen a város nem tud kezdeményezni, ha majd az állam „a laktanyával kapcsolatban felveszi a kapcsolatot valakivel, akkor visszatérhetünk erre a témára, addig ott van a településrendezési terv és a fejlesztési dokumentumok”.
Fotó: Hraskó István

Ez volt tehát 2022 nyarán. Mint megírtuk, idén október közepén költözött át a tűzoltóság a belvárosból az új, 5,4 milliárd forint uniós forrásból a Külső-Szegedi úton épült laktanyába. Most, 2023 decemberében Király József indítványában az új településrendezési tervet ismertető anyagból idéz:

Hasonló cikkünk:  Címzetes egyetemi tanárként oktat mostantól Matolcsy György Kecskeméten

„Konkrét fejlesztési feladatként jelentkezik a városközpont folyamatos megújítása, átalakulásának biztosítása (pl. Színház tömbje, Kada Elek Szakközépiskola területe, Tűzoltóság tömbje, Piac környezete), amely állandó újra tervezést, átgondolt szabályozást igényel. Ez a fejlesztési folyamat átfogó lehetőségeket rejt mind az új funkciók megjelenítése, mind a parkolás és forgalomszervezés, mind pedig a közterület és zöldfelület kialakítása területén.”

A volt tiszti klub / Fotó: Hraskó István

És még arról is szó van az anyagban, hogy a jövőben a városközpontban kiemelt figyelmet kell fordítani:

 • a gyalogos, fásított, burkolt köztér kiterjesztésére,
 • a felszíni parkolás visszaszorítására,
 • valamint az átépítés előtt álló tömbök magas építészeti minőségének és klímasemleges működtetésének megvalósítására.

A történeti jelentőséggel bíró, központi városrészekben pedig gátolni szükséges, hogy a  régebbi stílusokat viselő épített környezetbe azoktól erősen elütő épületeket húzzanak fel, mert az disszonáns hatást kelt. A belvárosi „leromlott állapotú épületek vagy megújulást igénylő épületek, területek felújítása, az új épületek homlokzatának kialakítása karakterhez igazodóan kell, hogy megvalósuljon.”

Fotó: Hraskó István

Király József indítványában leszögezi: ahhoz, hogy a város ne a követője, hanem a kezdeményezője legyen a városközpont fejlesztésének, szükség van arra, hogy a megüresedett tűzoltólaktanyát és a volt Helyőrségi Klubot a város „megszerezze az államtól”, erre pedig a polgármestert kéri fel.

A Kecsupnak a téma kapcsán még elmondta: azért tartja fontosnak ezt a kérdést, hogy a város képe ne „a befektetők szája íze szerint alakuljon”, hanem a város tudjon teremteni olyan körülményeket, hogy a megújult Városháza méltó környezetben lehessen. Király József úgy véli, a központban oldani kellene a zsúfoltságot, azon gondolatok jegyében, melyeket a leendő TRT is megfogalmaz, ehhez pedig egy megfelelő eszköz lenne, ha a város tulajdonába kerülnének az itt lévő épületek, területek.

Fotó: Hraskó István

A tiszti klubban próbálnak egyébként a Kecskemét City Balett táncosai és a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház zenészei, valamint több nyugdíjas klub és egyesület – például a Repülők és Rendvédelmiek Bajtársi Egyesülete – szokott itt rendezvényeket tartani, hamarosan pedig a TGV Vasútmodellező Klub kiállítása nyílik majd meg.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Kamu igazoltatásokkal csaltak ki TAO-pénzeket a KTE kézilabdacsapatánál

A Magyar Narancs csütörtöki lapszámában megjelent cikk szerint jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalással és többrendbeli személyes adattal való...

LEGNÉPSZERŰBB

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...