fbpx
19 C
Kecskemét
2024. május 2., csütörtök

FRISS HÍREK

Mi lesz a volt tűzoltólaktanyával és a régi tiszti klubbal?

- Advertisement -

Talán szó esik majd a december 7-ei, csütörtöki közgyűlésen arról, mi lesz a sorsa a városközpontban lévő korábbi tűzoltólaktanyának most, hogy nemrég a tűzoltók kiköltöztek. Király József, a Szövetség képviselője mindenesetre indítványozza, hogy a város szerezze meg az államtól, akárcsak a régi tiszti klubot.

A témát Király József, a Szövetség a Hírös Városért Egyesület képviselője hozza be a csütörtöki közgyűlésre. Mostani indítványában egyrészt visszautal egy tavaly júliusira, amelyben akkor leírta: a tűzoltóság kiköltözésével lehetőség nyílik arra, hogy a mögötte-körülötte lévő belvárosi területet – a Lechner Ödön utca, Kisfaludy utca, Dobó István körút, Deák Ferenc tér által határolt részt – a város megújítsa, beleértve az ott lévő kereskedelmi, gazdasági egységeket és parkolókat, zöldfelületeket. Egyúttal javasolta, hogy egy munkacsoport tekintse át a korábbi terveket és vizsgálja meg a lehetőségeket a terület teljes rehabilitációjára.

Fotó: Hraskó István

„Sajnos ez a javaslatom nem került elfogadásra” – áll Király József mostani indítványában.

Visszaolvasva a 2022. július 28-ai testületi ülés jegyzőkönyvét, kiderül ugyanakkor, hogy az indítványt – némi vitát követően – ő vonta vissza.

Akit részleteiben érdekel, miért, és hogyan, a részleteket itt tudja elolvasni (a 135. oldalon kezdődik). Vázlatosan a következő történt:

  • Fekete Gábor, a Fidesz-KDNP frakcióvezetője kijelentette, szerinte „a munkacsoport ‘cirkusz’ már kezd nevetségessé válni” (itt a Domus-parkoló ügyében létrehozott munkacsoportra utalt), nem fogják támogatni egy újabb megalakítását, mert minden szakmának van bizottsága, van közgyűlés, vannak tanácsadó testületek, ahol el lehet dönteni az ügyeket.
  • Király József úgy válaszolt, őt csak az együttműködés vezérelte, és ha neki a főépítész odaadja a város elfogadott koncepcióját arról, mi lesz ezután a negyedben, akkor azonnal eláll az indítványtól, „ilyen azonban nincs”.
  • Szemereyné Pataki Klaudia polgármester ekkor azt mondta, egy korábbi napirendi pontban elfogadtak három stratégiai dokumentumot (településfejlesztési terv, településrendezési terv, városfejlesztési stratégia), abban benne van a Király József által említett terület, elindították a társadalmi vitáját és egyeztetését, melyben kérik minden képviselő munkáját, javaslatait.

Fotó: Hraskó István

  • Király József felhívta a figyelmet, hogy „ennek az anyagnak az elkészítése, illetve elfogadása nem most lesz, hanem majdnem három év múlva”, addig pedig nem ér rá ez a terület, kellenek tervek, melyek alapján el lehet majd indulni.
  • A polgármester viszont úgy válaszolt, hatályos rendezési terv van, ha a képviselőnek van elképzelése arról, hogy ez nem megfelelő, akkor tegye meg a módosító javaslatát.
  • Király József ekkor azt mondta, elfogadja ezt, ha „ezt a részét a belvárosnak, ami onnantól kezdve problémás lesz, amikor kiköltözik a tűzoltóság, előrébb vesszük és akkor a szakmai csoportok, vagy a bizottságok ezt letárgyalják, és minél hamarabb behozzák”.
  • Ezt Szemereyné Pataki Klaudia megköszönte, és felkérte Lejer Zoltánt, a városrendezési bizottság ellenzéki elnökét, hogy a bizottsága tűzze napirendjére ezt a kérést.
  • Innentől kezdve még volt némi adok-kapok, Király József szavai szerint „cseszegetés”, de végül is a polgármester kérdésére azt válaszolta, nem tartja fenn indítványát.
  • Ami még a téma szempontjából említést érdemelhet, Falu György alpolgármester azt mondta, szerinte ezen a területen a város nem tud kezdeményezni, ha majd az állam „a laktanyával kapcsolatban felveszi a kapcsolatot valakivel, akkor visszatérhetünk erre a témára, addig ott van a településrendezési terv és a fejlesztési dokumentumok”.

Fotó: Hraskó István

Ez volt tehát 2022 nyarán. Mint megírtuk, idén október közepén költözött át a tűzoltóság a belvárosból az új, 5,4 milliárd forint uniós forrásból a Külső-Szegedi úton épült laktanyába. Most, 2023 decemberében Király József indítványában az új településrendezési tervet ismertető anyagból idéz:

Hasonló cikkünk:  Átadás közeli állapotban a homokbányai P+R parkoló, de vajon kihasznált lesz-e?

„Konkrét fejlesztési feladatként jelentkezik a városközpont folyamatos megújítása, átalakulásának biztosítása (pl. Színház tömbje, Kada Elek Szakközépiskola területe, Tűzoltóság tömbje, Piac környezete), amely állandó újra tervezést, átgondolt szabályozást igényel. Ez a fejlesztési folyamat átfogó lehetőségeket rejt mind az új funkciók megjelenítése, mind a parkolás és forgalomszervezés, mind pedig a közterület és zöldfelület kialakítása területén.”

A volt tiszti klub / Fotó: Hraskó István

És még arról is szó van az anyagban, hogy a jövőben a városközpontban kiemelt figyelmet kell fordítani:

  • a gyalogos, fásított, burkolt köztér kiterjesztésére,
  • a felszíni parkolás visszaszorítására,
  • valamint az átépítés előtt álló tömbök magas építészeti minőségének és klímasemleges működtetésének megvalósítására.

A történeti jelentőséggel bíró, központi városrészekben pedig gátolni szükséges, hogy a  régebbi stílusokat viselő épített környezetbe azoktól erősen elütő épületeket húzzanak fel, mert az disszonáns hatást kelt. A belvárosi „leromlott állapotú épületek vagy megújulást igénylő épületek, területek felújítása, az új épületek homlokzatának kialakítása karakterhez igazodóan kell, hogy megvalósuljon.”

Fotó: Hraskó István

Király József indítványában leszögezi: ahhoz, hogy a város ne a követője, hanem a kezdeményezője legyen a városközpont fejlesztésének, szükség van arra, hogy a megüresedett tűzoltólaktanyát és a volt Helyőrségi Klubot a város „megszerezze az államtól”, erre pedig a polgármestert kéri fel.

A Kecsupnak a téma kapcsán még elmondta: azért tartja fontosnak ezt a kérdést, hogy a város képe ne „a befektetők szája íze szerint alakuljon”, hanem a város tudjon teremteni olyan körülményeket, hogy a megújult Városháza méltó környezetben lehessen. Király József úgy véli, a központban oldani kellene a zsúfoltságot, azon gondolatok jegyében, melyeket a leendő TRT is megfogalmaz, ehhez pedig egy megfelelő eszköz lenne, ha a város tulajdonába kerülnének az itt lévő épületek, területek.

Fotó: Hraskó István

A tiszti klubban próbálnak egyébként a Kecskemét City Balett táncosai és a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház zenészei, valamint több nyugdíjas klub és egyesület – például a Repülők és Rendvédelmiek Bajtársi Egyesülete – szokott itt rendezvényeket tartani, hamarosan pedig a TGV Vasútmodellező Klub kiállítása nyílik majd meg.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...