fbpx
3.6 C
Kecskemét
2024. február 22., csütörtök

FRISS HÍREK

Aki kivárt, jól járt – több tízezer forinttal csökkentek a lakáshitelek törlesztői

- Advertisement -

A jelzálogkölcsönöket igénylők közül az járt jól, aki kivárt, ugyanis a januártól életbe lépett új kamatplafon alapján legfeljebb 7,3 százalékos THM-mel kínált lakáshitelek törlesztőrészlete több tízezer forinttal alacsonyabb, mint a kamatplafon előtti, október elejieké. A hitelkiváltás egyre több adósnak lehet vonzó megoldás.

7,3 százalékos teljes hiteldíj mutatóval (THM) kínálnak lakáshitelt a bankok január elsejétől. Erre a szintre csökkent a kormány kérésére októberben bevezetett, 8,5 százalékos kamatplafon. Először a bankok 7-7,3 százalék közé árazták be a lakáshiteleket, azonban a december végén és január elején közzétett feltételek alapján kiderült, hogy van ennél lejjebb, ugyanis több pénzintézetnél 2024-től 7 százalék alatti THM-mel vehetnek fel jelzálogkölcsönt már az átlagügyfelek is.

A Bank360.hu lakáshitel kalkulátorának adatai alapján mindössze három hónap leforgása alatt a THM-ek 1,2-2,7 százalékponttal csökkentek a bankoknál, ami egy 20 millió forintos lakáshitelnél akár több tízezer forintos törlesztőrészlet-csökkenést, a teljes futamidő alatt pedig több millió forint kamatköltség-megtakarítást jelenthet. Vagyis aki még október elején, a kamatplafon bevezetése előtt kötött szerződést, 20-30 ezer forinttal fizethet többet ugyanazért a lakáshitelért, mint aki 2024 januárjában veszi fel a jelzálogkölcsönt.

Hasonló cikkünk:  Ipari kapuk cseréje – Energiahatékony beruházás, ami gyorsan megtérül?

A magas kamattal szerződők számára ugyanakkor egyre inkább megfontolandóvá válik a hitelkiváltás lehetősége. Ebben az esetben ugyanis a meglévő jelzálogkölcsönt egy újonnan felvett, de sokkal olcsóbb hitelre cserélhetik. Azoknak, akik körülbelül egy évvel ezelőtt vettek fel lakáskölcsönt 10 százalék körüli THM-mel, már érdemes megfontolni a lehetőséget, amint erre a szerződésük lehetőséget ad.

via Bank360

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

A Fidesz szerint kapacitás-áthelyezés történik, az ellenzék szerint bezárják az óvodákat Kecskeméten

A törvényben meghatározott maximális 25 főnél több gyermek vehető fel a Corvina, a Ferenczy Ida és a Kálmán Lajos...

LEGNÉPSZERŰBB

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...