fbpx
7.9 C
Kecskemét
2024. április 28., vasárnap

FRISS HÍREK

Huszadik századunk női szemmel – Bäck Manci (1891-1989) fotográfiái Kecskeméten

- Advertisement -

Elfeledett szegedi fotográfusnő képei elevenítik fel a huszadik század polgári életét a Magyar Fotográfiai Múzeum új tárlatán. Művészi aktokat, portrékat és mozdulattanulmányokat láthatunk Bäck Manci (1891-1989) hagyatékából, ami 2023 második felében került a Múzeum gondozásába. A századelő homályba merült alkotói életművét Dr. Gömör Béla dolgozta fel és tárta a közönség elé. A korszak finom vonásit örökítik meg ezek a fotográfiák, a vonásokból pedig egy érzékeny nő portréja olvasható ki.

A megnyitó vendégeit Baki Péter múzeumigazgató köszöntötte január 24-én. Elmondta, “a legjobb kezekbe került az életmű.” Bäck Manci nem szerepel az ismert magyar női fotográfusok között annak ellenére, hogy Moholy-Nagy László, Gergely Sándor, Mezey Mária, Király-König Péter, Móra Panka, Juhász Gyula kortársa volt, és kapcsolatot ápolt a haladó értelmiséggel. Művészi fotográfiái, a huszadik század meghatározó szereplőiről készült portréi most a Magyar Fotográfiai Múzeum gyűjteményének részét képezik.

Baki Péter múzeumigazgató, Dr. Gömör Béla író / Fotó: kecsup.hu

“A történelem ilyenkor megjelenik.” Hangsúlyozta beszédében Dr. Gömör Béla író, gyűjtő, aki a fotográfusnő hagyatékát gondozta. Bäck Manci munkásságán keresztül “megértjük a huszadik századot végigívelő sorsokat.” Nem a korszak tragédiáit látjuk viszont, hanem az életutak kitüntetett pillanatait. Családok és művészek tekintenek a kamerába, a médium pontos tudatában. Ezek az arcok, valamint mozdulatművészek gesztusai lágyan vezetnek minket vissza Szeged kulturális múltjába.

Bäck Manci (1989-1998) fotográfiái / Fotó: kecsup.hu
Bäck Manci (1891-1989) fotográfiái / Fotó: kecsup.hu

A század törvényszerűségei az ő sorsában már élesebben kiütköznek. Gömör Béla 2003-ban részletes életrajzi írást és fotóalbumot adott közre Bäck Manci, az elfeledett szegedi fotográfusnő címmel.

Hasonló cikkünk:  Lidércfény – Szabó Eszter és Antal Kitti közös kiállítása nyílik az L1 Galériában

A gyűjtő leírása szerint rejtőzködő természetű Bäck Manci Bécsben tanult több mestertől fotográfiát. Szegedre hazaérkezve 1915-ben a bécsi mintára berendezett műtermében “táncjeleneteket, aktokat örökített meg, ami az akkori társadalmi életben elég megdöbbentő lehetett. – Mondta beszédében. – De a polgári élet őt is elérte. Dr. Szekerke Lajos, a városi tiszti ügyész feleségül vette és 1921-től nem művészi fotográfiákat csinált, hanem a szegedi notabilitásokat fotografálta.” A férje halála és a második világháború után fényképészeti pályája a szövetkezetbe kényszerítéssel véget ért. 1950-ben Budapestre költözött, ahol nem folytatta a fotográfiát.

Bäck Manci (1891-1989) fotográfiái / Fotó: kecsup.hu

“Back Manci olyan korban kezdett a művészi fényképezéssel foglalkozni, amikor a fényképészek többsége többnyire csak kereskedelmi célból készítette képeit. – Olvasható a Múzeum ismertetőjében – Korai munkáit a bécsi iskola hatásai inspirálták, de későbbi portréin már az art deco stílusjegyei is felfedezhetők.”

Dr. Gömör Béla: Bäck Manci, az elfeledett szegedi fotográfusnő c. albuma online is elérhető a Magyar Elektronikus Könyvtárban

Bäck Manci (1891-1989) fotográfiái / Fotó: kecsup.hu

A Bäck Manci (1891-1989) fotográfiái kiállítás január 25. és március 23. között megtekinthető a Magyar Fotográfiai Múzeumban.

További részletek az esemény Facebook oldalán.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

„Elengedte” a városvezetés a Csiperót, az egyesület kijelentette: nem kíván eltérni az alapkoncepciótól

Hat éve nem rendezték meg Kecskeméten az Európa Jövője Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Találkozót, közkedvelt nevén a Csiperó Fesztivált....

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...