fbpx

FRISS HÍREK

Beszélnek a képek – Megyei Körkép 80+ címmel nyílt helytörténeti fotókiállítás Kecskeméten

- Advertisement -

Megyei Körkép 80+ címmel nyílt helytörténeti válogatás a Petőfi Népe archívumának nyolcvanas-kilencvenes évekbeli riportfotográfiáiból a kecskeméti Magyar Fotográfiai Múzeumban. A Bács-Kiskun megyéről és Kecskemétről „beszélő” fotókat, melyek a múzeum értékes anyagát gyarapítják, Tóth Sándor, Straszer András, Méhesi Éva, Pásztor Zoltán, Walter Péter, Gémes Gábor, Somos László, V Kerekes Ferenc készítették. A kiállítás a két évvel ezelőtti Megyei Körkép 70+ tárlat folytatása.

A megnyitón Libor Zoltán publicista úgy jellemezte a kiállított riport- és sajtófotókat, amelyek „kordokumentumokként őrizték meg a majd 40 évvel ezelőtti idők lenyomatát. Lenyomatok ezek egy megyéről, egy városról, amely nem csupán a térben létezik, hanem az időben is. Ez a város nem csupán egy gazdasági vállalkozás, nem írható le költséghaszon-elemzésekkel, bevételi és kiadási főösszegekkel. Ez a város a benne élők emlékeiből, a régi nemzedékek hagyatékából és az elkövetkező nemzedékekre hagyott örökségből áll. Ez a város nekem test. Lélek. Szellem. Egy nő… Ismerem minden porcikáját. Emlék, élmény köt minden zugához.

Libor Zoltán és Németh Ábel, a a kecskeméti Magyar Fotográfiai Múzeum kurátora / Fotó: kecsup.hu

A tárlat kurátora, Németh Ábel a kiállítás néhány titkába avatott be bennünket. „Nagy élmény volt egy ilyen anyagot válogatni, és nagy feladat, mert közel 500-700 képből válogattuk ki a látható 62 fotográfiát. Ezért ez nem egy reprezentatív mennyiség, inkább egy kor hangulatának a lefestésére törekedtünk” – mondta érdeklődésünkre.

Más lapoktól átvett fotók nem kerültek kiállításra, ahogy világpolitikai eseményeket megjelenítő képek sem. A Petőfi Népe egykori fotográfusainak a lencséin keresztül láthatunk a megyéről és Kecskemétről ifjúság, közélet, mezőgazdaság, életképek, mesterségek témákban felvételeket.

Hasonló cikkünk:  Helyi buszjáratot tervez Máriahegyben a KeKo májustól

Felfedeztél személyes élményt, családi kötődést a képek válogatásakor?

– Áttételes személyes élmények voltak, a képekről sokakat ismertem. Köztük Morelli Editet, aki jelentős zománcalkotója volt a városnak, vagy Réti Erikát és a Katona József Színház színészeit. A korom miatt a kevésbé valós személyes élmények köszöntek vissza.

Ez neked már inkább a múlt?

– Igen, de a velünk élő múlt, mert sok épület, intézmény, amiket a fotókon látunk, azok mind, most is itt vannak velünk.

A kiállított összes fotó megjelent a korabeli lapokban, vagy vannak, amik fennakadtak a cenzúrán, és csak ennyi év elteltével láthatjuk?

– Ezek mind publikáltak. A képek válogatásakor volt azonban olyan, amit nagyon izgalmasnak találtam, de nem tudtuk megmutatni kellő információ hiányában. Például rock koncertek, ahol se a szerző, se a zenekar neve nem szerepelt. Ezek elakadtak, ami lehet, hogy éppen az akkori szerkesztőnek a válogatási ízlésén esett kívül. Van azonban olyan fotó, aminél élek a gyanúperrel, hogy az valószínűleg a szerkesztői folyamatnak a bugyraiban veszett el.

Ezek a képek miről szóltak?

– Az egyik arról, hogy külföldi munkavállalók elégedetlenkedtek az Árpád Mozi előtt.

Mi lesz a következő kiállítás témája?

– Walter Péter képeiből állítunk ki május végén.

 

A Megyei Körkép 80+ kiállítás megtekinthető 2024. március 30. és május 25. között, vasárnap, hétfő és ünnepnapok kivételével naponta 12.00–17.00 óráig.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

„Elengedte” a városvezetés a Csiperót, az egyesület kijelentette: nem kíván eltérni az alapkoncepciótól

Hat éve nem rendezték meg Kecskeméten az Európa Jövője Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Találkozót, közkedvelt nevén a Csiperó Fesztivált....

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...