fbpx

FRISS HÍREK

Csendes jelenlét – Szabó Judit fotókiállítása

- Advertisement -

Májusban nyílt meg Szabó Judit retrospektív kiállítása, az Összegzés. A csendes fotográfus tárlata a Magyar Fotográfiai Múzeumban korábbi sorozatokat mutat be Amszterdamtól Budapestig. Most az egyik legismertebb képe is látható, és a megnyitón még többet tudhattak meg Szabó látásmódjáról a vendégek.

Szabó Judit Balogh Rudolf-díjas fotóművész gimnazista kora óta fényképez. – Olvashatjuk a Punkt tömör ajánlójábanKözépiskolai tanulmányait követően 1976-ban végzett a Szakmunkásképző Intézet Fényképész Szakán. 1981 és 1985 között a Fiatal Fotóművészek Stúdiója tagja volt, 1998-ban nyert felvételt a Magyar Fotóművészek Szövetségébe. Több ösztöndíjat nyert, főbb publikációi a „Zottigheid” (Leiden, 1992.) és a „Csak képek” (Budapest, 2006.).

Baki Péter múzeumigazgató, a tárlat kurátora a fenti titulusokat és évszámokat Szabó megfoghatatlan karakterével egészítette ki. Ritkán jelenik meg a közönség előtt, “fel lehet fedezni 10 évenként, és abszolút megérdemli a figyelmet.” Arról beszélt, hogyan feszegetik sokan fotóművészet határait és hogyan törekednek elismerésre, amíg “vannak azok, akik csak úgy léteznek.” Akik érzékenyen, természetességgel viszonyulnak a környezetükhöz. Szabó Judit megörökíti azt, ami körülveszi, de “nem akar kitűnni, nem vágyik sikerre.”

Baki Péter, Szabó Judit és Fejér Zoltán a kiállításmegnyitón / Fotó: Felicides Ildikó

Munkája ma besorolható a street photography kategóriájába, ám “a műfaj akkor még nem létezett itthon.” Tudósított a fotótörténetről Fejér Zoltán György, Balogh Rudolf-díjas fotográfus a megnyitó beszédében. Szabó kötete Gera Mihály Csak képek sorozatában a magyar fotóművészet egyik fontos állomása.

Hasonló cikkünk:  Horváth Krisztofer, a KTE futballistája a hatodik legértékesebb NB I-es játékos a CIES-nél

Miért hatnak olyan erővel ezek az életképek? Nem nosztalgiát, szívbe markoló elvágyódást érzünk a pillanatok láttán. Nem érezzük magunkat elidegenítve ezektől a jelenetektől, legyenek helyszín és idő szerint bármilyen távol; a nosztalgia egyik feltétele pedig épp az elidegenedés volna.

Felvesszük Szabó Judit pozícióját a megörökített valóságban / Fotó: Felicides Ildikó

Titkos, vagy jogtalan megfigyelői szerep helyett felvesszük Szabó Judit pozícióját a megörökített valóságban, aki finoman viszonyult a járókelők és épületek összhatásához. A hétköznapi, olykor melankolikus miliőhöz, aminek ő maga is a részese volt. Nem választotta el attól a gép lencséje. A fotográfus minden érzékével jelen volt a magányos kávézókban, üresedő kirakatok előtt, a zsongó vagy elázott utcák takarásában.

Fejér Zoltán alátámasztotta ezt egy Amszterdamban készült kép történetével, ami a Rózsaszín Víziló bár szivarozó törzsvendégét örökíti meg. Szabó 12 éven át látogatta a helyet, hogy lássa a karakterét. Az utolsó évben már nem ült ott az úr, mert a fotográfus érkezése előtt pár órával egy filmrendező magával vitte a férfit a félig elszívott szivarával.

Szabó Judit: Amszterdam 1987 körül / Fotó: kecsup.hu

Plank Ibolya érzékeny írása Szabó Juditról a Fotóművészet oldalán tovább árnyalhatja a róla alkotott képet.

Szabó Judit Összegzés című kiállítása megtekinthető augusztus 27-ig a Magyar Fotográfiai Múzeumban. 

A Múzeumok Éjszakáján pedig 17 és 23 óra között látogatható a tárlat, amin kiemelt helyet kapott Szabó egyik leghíresebb, képeslapokon is viszont látott fotográfiája, az Elefánt (1995).

Fejér Zoltán Szabó Ildikó Elefánt (1995) fotográfiája mellett / Fotó: Felicides Ildikó

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...