Idén újra nekünk ajánlhatod fel az adód 1 százalékát!

5 éves lesz a KecsUP március 28-án! 5 éve nyújtunk tá­jé­ko­zó­dá­si pontot a hétköznapokban. Célunk nemcsak füg­get­len­nek lenni, de a leghitelesebb, legmegbízhatóbb és leg­ma­ga­sabb minőségű újságot készíteni a városban. Egy olyan szabad és gondosan szerkesztett platformot, amit minden város megirigyelne.

2023. óta nekünk is felajánlhatod adód 1%-át. Ne hagyd az államkasszában ezt a pénzt, rendelkezz róla, hogy a vidéki média kapja meg!

Áramlat Alapítvány adószáma: 19235743-1-03

A kormánypárti média tavaly is sorra bukta a sajtópereket

- Advertisement -

Ahogy már megszokhattuk, az Átlátszó idén is kikérte a Fővárosi Törvényszéktől, hogy melyik sajtótermék mennyi sajtó-helyreigazítási és személyiségi jogi pert vesztett a múlt évben. A Pesti Srácok az összes ügyét elbukta, a Magyar Nemzet vesztette el a legtöbb sajtópert, személyiségi jogi perek tekintetében pedig a Mediaworks lett a negatív rekorder 25 elmarasztaló ítélettel. Ugyanakkor az Átlátszó, az RTL és a Telex az ellene indított perek mindegyikét megnyerte.

2018 óta fordul a lap közadatigényléssel a Fővárosi Törvényszékhez, a számok így alakultak az elmúlt években: 2017-ben 53 helyreigazítási pert vesztett a kormány lakájmédiája, 2018-ban 109-et, 2019-ben 73-at, 2020-ban 57-et, 2021-ben 54-et, 2022-ben pedig 29-et.

2023-ban összesen 22 pert vesztettek el a kormánypárti médiatermékek – a HírTV, a közmédia, a Magyar Nemzet, a Mediaworks, a Pesti Srácok, és a TV2 csapata -, a legtöbbet a Magyar Nemzet bukta.

Összesen 35 keresetet nyújtottak be tavaly a kormánysajtó ellen sajtó-helyreigazítási, valamint képmáshoz és hangfelvételhez való jog megsértésével kapcsolatos ügyekben. Ebből 22 pert vesztettek el teljesen vagy részlegesen, vagyis az esetek 62 százalékában elmarasztalta őket a bíróság.

A Magyar Nemzet ellen 10 kereset érkezett, ezekből 7 esetben (70 százalék) elmarasztalta a lapot a bíróság: 6 alkalommal teljesen, 1 ügyben pedig részlegesen. A megyei lapokat összefogó Mediaworks 7 keresetből 5 elmarasztaló ítélettel (71 százalék) a második helyen van, a harmadik pedig az Origo, ami 6 ügyből 4 alkalommal (66 százalék) vesztett a bíróságon.

Az Átlátszó a független sajtóra vonatkozó adatokat is kikérte, hogy mennyi helyreigazítási ügyben marasztalta el a bíróság a 24.hu, a 444.hu, a HVG, a Magyar Hang, az RTL, a Telex és az Átlátszó szerkesztőségét. A bíróságtól kapott adatok szerint a független sajtótermékek mindössze 4 pert vesztettek.

Összesen 27 keresetet nyújtottak be a független sajtó ellen, vagyis az ügyek 85 százalékát megnyerték, és mindössze 14,8 százalékét vesztették el: a 24.hu és a HVG.hu is egy-egy pert bukott teljesen és részlegesen. Az RTL (1 kereset), a Telex (2 kereset) és az Átlátszó (9 kereset) az összes ellene indított pert megnyerte, a 444 és a Magyar Hang ellen pedig nem indított sajtópert senki.

A különböző sajtótermékek személyiségi jogok megsértésével kapcsolatos perek kapcsán kiderült, hogy tavaly összesen 66 ilyen kereset érkezett a bíróságra, és ebből 62 a kormánypárti médiabirodalom tagjai ellen. A 62 személyiségi jogi ügyből 28 esetben elmarasztalta a kormánysajtót a bíróság: 17 perben teljesen, 11-ben részlegesen, 21 ügyük pedig még folyamatban van.

A Mediaworks ellen nyújtották be a legtöbbet, összesen 42 keresetet, 25 esetben (60 százalék) el is marasztalta a bíróság: 15 perben teljesen és 10-ben részlegesen. A 42-ből további 10 ügyük pedig még folyamatban van. A TV2 ellen 13 kereset érkezett a bíróságra, ebből 3 ügyben teljesen és 1-ben részlegesen elmarasztaló ítélet született ellenük, 9 perük még folyamatban van.

Más sajtótermék nem vesztett személyiségi jogok megsértésével kapcsolatos pert tavaly, sem a kormánypárti, sem a független oldalon. Több tavaly indult eljárás még folyamatban van: a Mediaworks ellen tíz, a TV2 ellen kilenc, emellett egy a közmédia, egy a Pesti Srácok, valamint egy a 24.hu és kettő a 444.hu ellen.

via Átlátszó

- Advertisement -
Exit mobile version