fbpx

FRISS HÍREK

Mi történik akkor, ha hibás a vízszigetelés?

- Advertisement -

A megfelelő vízszigetelés megakadályozza azt, hogy az épületbe csapadék és nedvesség jusson be. A víz hatására ugyanis olyan károsító folyamatok indulhatnak meg, mint a penészesedés, a rozsdásodás, de megjelenik a salétrom is. A nem megfelelő vízszigetelés hatásairól egyre gyakrabban olvashatunk a hírek között is. Ennek következtében akár olyan súlyos problémák is bekövetkezhetnek, mint az épület összeomlása. 

Éppen ezért kivitelezéskor mindig rendkívül gondosan eljárni, a legjobb minőségű anyagokat kell használni akár új épületről van szó, akár egy régi felújításáról. Ez utóbbi esetben a vízszigetelés az adott ingatlan élettartamát és értékét is meg fogja növelni.

A vízszigetelési probléma jelentkezése

Az ingatlan vízszigetelési problémái viszonylag hamar jelentkeznek, és nem szakavatott szemek is könnyen észreveszik. Ebben az esetben a csomeszigeteles.hu vízszigetelési anyagai között többféle megoldást is találhatunk. Nem mindegy ugyanis az, hogy hol jelentkezik a probléma. A kivitelezést mindenképpen érdemes szakemberrel végeztetni, ő tudja ugyanis azt, hogy az adott helyzetben milyen megoldást kell választani.

A nedves pince és a dohos szag

A pince egy nagyon jó mutatója annak, hogy rendben van-e a szigetelés. Ha ez a helyiség nyirkos, a padlója nedves, a falak penészesek, dohosak, akkor oda talajvíz szivárog be, vagy valahol beázik. Meg kell különböztetni a pincék klasszikus illatát a nedves, dohos szagtól, hiszen tudjuk, hogy egy zárt tér levegője is állott lehet. A vízszigetelési gondoknál azonban ez erős, állandó és szellőztetés után sem csökken.

Hasonló cikkünk:  A köztévé egyik műsora a béke jegyében hirosimai túlélőket mutat be

A lakás falainak penészesedése, salétromosodása és rossz szagok

Ha a lakásban megjelenik a penész, akkor ez azt jelzi, hogy a páratartalom nem megfelelő. Ez származhat az itt végzett tevékenységekből, például a főzésből, ruhák szárításából, azonban kívülről is bejuthat. Ha a falon a festék peregni kezd, penészfoltok láthatók rajta, akkor érdemes arra gyanakodni, hogy a vízszigetelés sérült meg. 

Ugyanez a helyzet, ha salétrommal találkozunk, mely a földből felszívott oldott anyagok kicsapódása. Ez csak utólagos vízszigeteléssel tüntethető el. A magas páratartalmú lakás levegője nehéz, rossz szagú, ez is jelzi a problémákat. Ha higrométer is alátámasztja mindezt, akkor gyanakodni kell arra, hogy valahol nedvesség jut az épületbe.

Az épület külső részén jelentkező jelek

Nemcsak belül, hanem sok esetben kívül is látszik a víz jelenléte az épületben. Erre utalhat a burkolatok szétrepedése, felfagyása. Ez azt jelenti, hogy a nedvesség utat tör magának a falakba, szétrepeszti azokat. Beszivárog a burkolat alá is, ami a téli fagy következtében felválik.

A fenti jelek észlelésekor szakember segítségét kell kérni, és haladéktalanul el kell kezdeni a vízszigetelés megerősítését. Egy jó szaki el tudja dönteni azt, hogy valóban ezzel a problémával állunk-e szemben, és ha igen, akkor meg tudja tenni a megfelelő lépéseket.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Mindent megtesznek, hogy megtisztítsák Kecskemétet a kábítószer-terjesztőktől – ígéri a rendőrkapitány

Húsz rendőr kezdi meg szolgálatát augusztus 1-jén Kecskeméten - mondta el a június 27-ei képviselő-testületi ülésen Timafalvi László rendőr...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...