fbpx

FRISS HÍREK

Nagy sikert aratott a szabadszedéses menza a Lánchíd utcai iskolában

- Advertisement -

A diákok és a tanárok egyaránt elégedettek a Lánchíd Utcai Sport Általános Iskolában, ahol idén áprilisban bevezették a szabadszedéses menzát. Az új rendszernek köszönhetően az intézményben már kevesebb ételhulladék képződik, így ezzel is hozzájárulnak a környezetvédelemhez.

Az iskola ebédlőjébe lépve egyből jól látható, hogy két külön ablak van a régi és az új rendszer használatára: jobb oldalon a hagyományos menzai szolgáltatás, mellette balra pedig az új svédasztalos struktúra. Boldog Andrea intézményvezetőtől megtudtuk, hogy a régi rend szerint már csak az 1. és a 2. osztályosok étkeznek, de jövőre már ők is csatlakoznak az új módszerhez. A legfiatalabbaknak még a levesek és a főételek is előre ki vannak porciózva.

Harmadik osztálytól már az új részen esznek a tanulók, ahol a régivel ellentétben többféle étel van, és a gyerekek csak annyit szednek ki, amennyit biztosan el is fogyasztanak. Itt mindig üres tányért adnak le, ezért a szolgáltató Hírös Kft. jobb minőségű és változatosabb ételeket tud biztosítani.

Fotó: KecsUP

A tanulók így ebédidőben teljesen önálló döntés előtt állnak, ezzel kapcsolatban pedig felmerül a kérdés, hogy vajon a gyerekhez elér-e az a megfelelő mennyiségű tápanyag, amennyi a törvényben elő van írva. Boldog Andrea elmondta, hogy attól függetlenül, hogy a régi rendszerben ez pontosan ki van porciózva, a gyermekek abból az adagból is csak azt eszik meg, amit szeretnek. Ez korábban rengeteg visszavitt ételmaradékkal járt, ami az új módszer szerint már elképzelhetetlen – ez hatalmas lépés a széles körű környezettudatosság felé.

Hasonló cikkünk:  Új képzőművészeti állandó kiállítás nyílik a Cifrapalotában szombaton

Az ebédlőben statisztikai adatokkal szemléltetik, hogy mennyi ételhulladékot spóroltak meg. Fotó: KecsUP

A svédasztalos menza használatának részleteit Boldog Andrea árulta el: „Mindig kint van egy mintaadag, hogy mennyit ehetnek, ehhez viszonyítanak. Van olyan, amikor egy kicsit többet szednek, de ez is belefér. Bármikor visszamehetnek ismételten szedni, ehhez azonban egészségvédelmi előírások miatt mindig új tányérra van szükség”.

„A gyermekek nagyon gyorsan megtanulták, hogy inkább szednek többször, de csak annyit, amennyit biztosan megesznek” – mondta az intézményvezető.

Az ebédlő sarkában kialakítottak egy plusz tálaló helyet is – ha valaki éhes marad, akkor innen még csemegézhet. Itt legtöbbször lekváros és vajas kenyeret, valamint különböző salátákat ehetnek a tanulók. Boldog Andrea kiemelte: észrevehető, hogy ennek hatására közösségi színtérré vált az ebédlő, jókat beszélgetnek a gyerekek – már nem rohannak haza az utolsó tanítási óra után.

Fotó: KecsUP

A megújult menzai struktúrával kapcsolatban egyelőre csak szóbeli visszajelzések vannak, elégedettségmérés még nem volt. Ilyet majd szeptemberben végeznek, amikor teljes körű lesz a rendszer. Eddig kizárólag pozitív visszacsatolás érkezett az intézményvezetőhöz, elmondása szerint a gyermekek imádják a svédasztalos rendszert: amikor a felső három évfolyam így evett, akkor a kisebbek sóvárogva nézték, végül pedig kiharcolták, hogy ők is csatlakozhassanak.

Fotó: KecsUP

Boldog Andrea zárásképp elmondta: az intézményben dolgozó tanárok közül többen is vannak, akik eddig nem az iskola menzáján ettek, de az új rendszer bevezetése óta már igen. Kiemelendő, hogy az ételérzékeny tanulóknak igény esetén 12 féle allergiatípusra tekintettel porciózza külön az adagokat a szolgáltató.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Papucs, törölköző, pléd sincs biztonságban a kecskeméti strandon?

A Kecskeméti Élményfürdő és Csúszdaparkban tapasztalható lopásokra figyelmeztető poszt terjedt el a Facebook-on. Talán javul majd a helyzet, július...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...