fbpx
29.1 C
Kecskemét
2024. szeptember 7., szombat

FRISS HÍREK

Egy tanítónő az országban egyedüliként állt bele a perbe, 10 millió forintot ítéltek meg neki

- Advertisement -

Újabb ítéletet hirdetett a Debreceni Törvényszék egy pedagógusperben: 74 ezer forint illetmény megfizetése mellett 6,46 millió forint végkielégítést és 2,83 millió forint távolléti díjat ítélt meg egy tanítónőnek.

A tanítónő kérte a helyettesítések után járó, elmaradt illetménypótlékait a Debreceni Tankerületi Központtól, emellett a státusztörvény hatályba lépése előtt rendkívüli lemondással azonnali hatállyal megszüntette a munkaviszonyát is.

Az indoklás szerint a munkáltató a járandóság rendszerszintű ki nem fizetésével súlyosan megszegte a munkáltatói kötelezettségét. Ilyenkor a munkáltatónak a munka törvénykönyve szerint végkielégítést, valamint a felmentési időre járó távolléti díjat kell fizetnie.

Ismerete szerint nincs más, aki élt volna a rendkívüli lemondás lehetőségével, ma pedig szerinte már nincs is mód erre – mondta Zeke László ügyvéd, a pedagógus jogi képviselője. Hozzátette, hogy ha mások is éltek volna a rendkívüli lemondás lehetőségével azok közül, akik a közoktatás elhagyásáról döntöttek, akkor ők is megnyerték volna a pert, és sok millió forintot kaptak volna az illetménypótlékjukon felül.

Hasonló cikkünk:  A sportsikerek szőnyege alá söpri a kormány Magyarország valós problémáit (vélemény)

Az ügyvéd egy évvel ezelőtt heteken át igyekezett meggyőzni a pályájuk elhagyásáról döntő pedagógusokat arról, hogy álljanak bele a rendkívüli lemondásba, mert ezzel komoly összegekhez juthatnának hozzá. Azonban erre ma már nincs lehetőség egyrészt a státusztörvény, másrészt az elmaradt illetménypótlékok elévülése miatt.

A munkáltatónak a mostani ítélet nyomán kamatokkal együtt közel 10 millió forintot kell fizetnie a tanítónőnek, továbbá az 533 ezer forint perköltséget és 562 ezer forint eljárási illetéket is ki kell fizetnie.

via Debreciner 

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Kamerák segítik a haladást a lámpákkal sűrűn ellátott 441-es főúton

Gömb alakú kamerák láthatók a lámpás kereszteződéseknél a 441-es főúton. Megkérdeztük az Építési és Közlekedési Minisztériumot, milyen céllal szerelték...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...