fbpx
22 C
Kecskemét
2024. szeptember 8., vasárnap

FRISS HÍREK

Felmérik Kecskemét zöldfelületeinek állapotát és elmondhatjuk az igényeinket is

- Advertisement -

Kecskemét zöldfelületeinek fejlesztése érdekében az önkormányzat Zöld Infrastruktúra Fejlesztési és Fenntartási Akciótervet (ZIFFA) készít. A tervezési folyamat részeként felmérik a lakosok véleményét és felmerülő igényeit. A kérdésekre online a PARTIMAP térképes kérdőíven válaszolhatunk

Nemcsak általában kíváncsiak a tapasztalatainkra a kecskeméti parkok minőségével, a városban található fák állapotával és mennyiségével, a parkok felszereltségével / tisztaságával, és azzal kapcsolatosan, hogyan kellene fejleszteni a zöldterületeket. Mindezt egyenként megtehetjük most a város összes parkjával, közkertjével, erdejével, de még a kecskeméti és a ménteleki főtérrel is a ZIFFA PARTIMAP-on keresztül.

Hogy miért fontos fokozottan védeni és növelni a zöldfelületeket?

Magyarországon belül Kecskemét és térsége a klímaváltozás és a szárazodás hatásainak az egyik leginkább kitett terület. A város időjárásának alakulásában már napjainkban is észlelhetünk módosulásokat a korábbi évtizedekhez képest, amely jelentősen befolyásolja az itt élők életminőségét. A zöldfelületeknek környezetvédelmi és település-ökológiai kedvező hatásai vannak, például megkötik a légszennyező anyagokat, oxigént termelnek, de kiválóan használható zajcsökkentésre is. Egyébiránt csökkentik a hősziget hatásokat, és védik a talajt a szélerózió ellen.

A zöldfelület növelését „Kecskemét levegőminőségi tervének felülvizsgálata 2020-2025” városi dokumentum is előirányozza, mert mint arról szó van benne:

Kecskemét központi belterülete és az egyéb beépítésre szánt területei zöldfelületekben igen szegény terület, és az indokoltnál jóval jelentősebb terület burkolások miatt folyamatosan csökken a zöldfelület mennyisége, mely megmutatkozik a város levegőminőségében is.

Mi a PARTIMAP és mire használhatják a jövőben a kecskemétiek?

Hasonló cikkünk:  Klímaváltozás: kutatások szerint 2050-re lakhatatlanná válnak a Föld egyes régiói

A PARTIMAP (PARTIcipatory MAPping, azaz részvételi térképezés) egy ingyenes, könnyen kezelhető és testre szabható térképes kérdőívfelület azoknak, akik a közpénzből megvalósuló tervek és programok kialakításába be szeretnék vonni az érintetteket is. A társadalmi egyeztetés és az érintettek bevonása azonban sokszor csak látszatszinten megy végbe – ez a program azt segíti, hogy ne csupán általánosságban tehessenek fel az érintetteknek kérdéseket. Részletesen a részvételi térképezésről itt olvashat.

A fejlesztés az Európai Bizottság (DG Regio) által támogatott Participatory Mapping in Cohesion Policy in Hungary (PartiMap) elnevezésű projekt keretében valósult meg. Az eszköz továbbfejlesztését a Heinrich Böll Alapítvány prágai irodája támogatta.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Egy kecskeméti atyát is felfüggesztettek kiskorú szexuális bántalmazása miatt

A kecskeméti Róbert atya és a kiskunfélegyházi R. Gábor plébános ellen is kiskorúak terhére elkövetett szexuális bántalmazás kapcsán indult...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...