fbpx
29.1 C
Kecskemét
2024. szeptember 7., szombat

FRISS HÍREK

Lázárék privatizálnák a szarvasi Anna-ligetet és az ott található Csáky-Bolza kastélyt is

- Advertisement -

A Lázár János-féle kastélytörvény alapján magánkézbe kerülhet a 26 hektáros ősfás szarvasi Anna-liget, a területen található Csáky-Bolza kastéllyal együtt. A Csáky család, akik szoros kapcsolatot ápolnak a Körös-Maros Vidéki Nemzeti Parkkal, tökéletesen elégedettek a jelenlegi hasznosítással – írja a 24.hu.

1949-ben államosították a Csáky-Bolza kastélyt, aminek privatizációjával az agrártárca sem ért egyet, ezt jelezték is Lázár Jánoséknak. Emellett természetvédelmi egyesületek fordultak levélben az Építési és Közlekedési Minisztériumhoz, szerintük az ingatlan eladása nyilvánvalóan ellentétes a kastélytörvény céljaival. A nemzeti park vezetését pedig meglepte a döntés.

A kastélytörvény javított változatát a kormánypárti többség idén júniusban fogadta el – kulturális örökség egyes elemeinek fenntartható fejlesztéséről címmel. Az Alkotmánybíróság (Ab) januárban mondta ki, jórészt egyetértve a törvényt visszaküldő Novák Katalin akkori köztársasági elnökkel, hogy az Alaptörvénybe ütközik a kastélyok miniszteri döntéssel történő magántulajdonba adását lehetővé tevő törvény, mert nincs megjelölve az a közcél, amely ezt szükségessé teszi.

Az elfogadott törvény alapján viszont az új tulajdonos visz majd mindent, így kérdés, mi lesz a jelenlegi funkciókkal. Az ökoturisztikai létesítményt az elmúlt egy évtizedben négyszázezren látogatták meg, a nemzeti park már több, mint egymilliárd forintot költött rá. Itt működik a park igazgatósága, valamint van itt egy látogatóközpont és egy állatpark is.

Hasonló cikkünk:  Lázár szerint szükségszerű egy integrált nemzeti közlekedési vállalat létrehozása

A Körösvölgyi Állatpark az egyetlen olyan állatkert, amelyben a Dél-Tiszántúlon egykor és ma honos fajokat mutatnak be, az intézmény júniusban ünnepelte a tizedik születésnapját. Évente mintegy 20 ezren látogatják, most már közel 50 faj található itt. A parkban létesült Magyarország első vízi tanösvénye, a Jégmadár tanösvény, az állatparkban gyakran megfordulnak gyerekcsoportok.

A nemzeti park igazgatósága harminc évvel ezelőtt vette át az ingatlant, az elmúlt évtizedekben számos fejlesztést – teljes épületfelújítás, parkrekonstrukció, idegenforgalmi funkciók – hajtott végre, amelyek értéke eléri az egymilliárd forintot.

A 24.hu kérdéseket küldött az Építési és Közlekedési Minisztériumnak, a válaszban sem az állatkert, sem az igazgatóság jövőbeli sorsára nem tértek ki, csupán annyit írtak, hogy „a törvény alapján az ingatlanok állapotának évenkénti felmérése szükséges, és a tulajdonba adásra vonatkozó felhívás azon ingatlanok esetében kerül közzétételre, amelyek esetében a vagyonkezelő nem tudja a fentiek szerinti méltó használatot biztosítani. Mindez nem csak a felújítás, de a fenntartás, karbantartás forrásigényét is jelenti.”

A Csáky-kastély és környezetének magánkézbe adásával viszont sem az Agrárminisztérium, sem az érintett nemzeti park, sem a természetvédelmi szervezetek nem értenek egyet. 

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Kamerák segítik a haladást a lámpákkal sűrűn ellátott 441-es főúton

Gömb alakú kamerák láthatók a lámpás kereszteződéseknél a 441-es főúton. Megkérdeztük az Építési és Közlekedési Minisztériumot, milyen céllal szerelték...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...