fbpx
14.2 C
Kecskemét
2024. szeptember 16., hétfő

FRISS HÍREK

A Belügyminisztérium szerint a betegek érdekét szolgálja az a tervezet, ami megemelheti egyes gyógyászati segédeszközök árait

- Advertisement -

A Belügyminisztérium néhány napja társadalmi vitára bocsátott egy jogszabálytervezetet – érdekvédők szerint ezzel a betegek egyes gyógyászati segédeszközökhöz való hozzáférése szűkülhet, a tárca szerint viszont a betegek érdekeit szolgálja.

A tervezetben a gyógyszer- valamint a gyógyászati segédeszköz piacot érintő, technikai pontosítások szerepelnek, valamint finanszírozási eszközökkel újraszabnák az ellátást. Ha a javaslatot a jelenlegi formájában hirdetik ki, akkor például 20 helyett 15 speciális kötszer lenne felírható támogatással a súlyos lábszárfekélyes, vagy a hosszan tartó ágyban fekvés miatt kialakuló felfekvéses betegek sebeire.

Ha ez a mennyiség nem lenne elég, akkor a többletet a beteg csak teljes áron tudja beszerezni. Egy átlagos páciens ellátása havonta 30 ezer forintba kerül, ebből 24 ezret az állam, 6 ezret a beteg fizet. A súlyosabb, több seb kezelésére szorulóké már havi 50 ezer, amelyből 10 ezer forint a térítési díj. Szakértői számítások szerint a darabszám csökkenés miatt az ilyen betegek költségei – ha az egyszerűbb és legolcsóbb eszközt kapják -, másfél-kétszeresére emelkednének.

Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség főtitkára szerint az orvos nem köteles a teljes havi támogatott mennyiséget felírni a betegnek, ha nincs szükség rá, hiszen eddig átlagosan 19 kötszert kaptak a betegek. Hozzátette, hogy a változással remélt költségvetési megtakarítás mérlegének másik serpenyőjében ellátatlan betegek, idő előtti levágott lábak és a kórházi költségek drasztikus növekedése jósolható.

Hasonló cikkünk:  Takács Péter Magyar Péternek: ezentúl nem "grasszálhat" fel-alá kedve szerint a kórházakban

A főtitkár azt is elmondta, korábban kaptak ígéretet arra, hogy a cégek adhatnak be áremelési kérelmet a sok éve ugyanazon az áron forgalmazott eszközeikre. A cégek éltek is a lehetőséggel, ám a NEAK eddig nem sokat hagyott jóvá. Az elmúlt egy évben a cégek által beadott áremelési kérelmek többsége a lehetséges plusz 50 százalékos mértékű volt. Ha a NEAK elfogadná a kérelmeket, az a betegeknek legalább ekkora térítési díj növelést okozna.

Az áremeléssel azonban az eszközök nemcsak megdrágulnának, de javarészt ki is kerülnek a százalékos támogatás alól.

Arra az újságírói kérdésre, hogy mi indokolja a tervezetben közzétett, a betegeket hátrányos helyzetbe hozó új intézkedéseket, a Belügyminisztérium így válaszolt:

„Az előzetes szakmai egyeztetések alapján társadalmi vitára bocsátott jogszabály tervezet – álláspontunk szerint – nem szűkíti a betegek hozzáférését a gyógyászati segédeszközökhöz, éppen ellenkezőleg, a betegek érdekeit szolgálja… A kötszerek darabszámának összehangolását az eltérő időtartamú kötéscsere indokolja. A jogszabály tervezet társadalmai egyeztetése során beérkező észrevételeket, javaslatokat a tárca érdemben vizsgálja, megfontolja annak végleges szövegezésekor.”

via Népszava

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Nem engedték fel a mozgássérült szurkolót a lelátóra a Széktói Stadionban, az U21-es fociválogatott meccsén

A lelátóról, öt értelmi sérült barátjával közösen szerette volna nézni egy mozgáskorlátozott, kerekesszékes szurkoló kedden a magyar és spanyol...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...