fbpx

FRISS HÍREK

Egyelőre nincs államosítás a járóbeteg szakellátásban, de ha az államtitkáron múlna, lenne

- Advertisement -

Balatonfüreden rendezték a Magyar Járóbeteg Szakellátási Szövetség konferenciáját, ahol szóba került az az idei egészségpolitikai döntés, amely megnövelte a munkaórák számát a szakrendelőkben hatról nyolcra. Tóth Tibor, a szakmai szövetség alelnöke arra kérte az illetékeset, gondolják át újra a döntést, mert így tovább csökkenhet a szakorvosok száma a szakrendelőkben.

Pásztélyi Zsolt, a szövetség elnöke elmondta, ha el is maradt az idén nyáron már sokat emlegetett államosítás, van esély az önkormányzati választások után arra, hogy mégis megvalósul. Az államosítással együtt nagy esély van arra is, hogy az önálló szakrendelők szorosabb integrációra számíthatnak a kórházakkal. Ezzel nehezülne az intézmények irányítása, működtetése.

„Ha rajtam múlna, lenne államosítás” – mondta Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár. A kormány viszont nem akarja, így tudomásul veszi, nem nyerhet mindig. Rendszerint újra előjön a centralizálás problémája, de az eddigi tapasztalatok alapján, ha a fenntartó laikus, az működési gondokat okoz – tette hozzá.

Hasonló cikkünk:  A kórházak növekvő adóssága orvostechnikai eszközök hiányához vezet, ez pedig osztályok bezárásához

Az államtitkár szerint ezért lehet, hogy egy-egy településen a járóbeteg-ellátást nem az ott élők igényéhez igazítják, hanem ahhoz, hogy éppen milyen ellátáshoz sikerült orvost, vagy éppen erőforrást szerezni.

A hatórás szakrendelői munka eltörlésére az államtitkár úgy reagált:

„Tessék tudomásul venni, hogy a magasabb fizetéshez magasabb elvárások társulnak. Ma olyan magasak az orvosbérek, hogy meghaladják a nemzetgazdasági átlagkereset háromszorosát, ekkora luxust nem engedhet meg a költségvetés magának, hogy 6 órás munkáért 8 órás munkabért fizessen az orvosoknak.”

A jövőben nagyobb kontroll lesz a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) és az Országos Kórházi Főigazgatóság részéről a szakrendelőkben – tette hozzá Takács.

via Népszava

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

„Elengedte” a városvezetés a Csiperót, az egyesület kijelentette: nem kíván eltérni az alapkoncepciótól

Hat éve nem rendezték meg Kecskeméten az Európa Jövője Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Találkozót, közkedvelt nevén a Csiperó Fesztivált....

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...