fbpx
13.6 C
Kecskemét
2024. szeptember 16., hétfő

FRISS HÍREK

Egyelőre nem látszik megvalósulni a nemek egyensúlya az EU-biztosjelöltek állításánál

- Advertisement -

Ursula von der Leyen újraválasztott bizottsági elnök kérése az volt a tagországok felé, hogy a biztosjelöltek kiválasztásánál vegyék figyelembe a nemek közötti egyensúly megteremtését. A határidőig már csak néhány nap van hátra, és egyre reménytelenebbnek tűnik ennek a megvalósulása.

Ezidáig 27 tagállamból 22 tagállam terjesztette elő a jelöltjét, Portugália, Belgium, Dánia, Olaszország és Bulgária még nem. A bejelentett aspiránsok többsége pedig férfi, hat nő van mindössze a 22 jelölt között. Az Euractiv írásában az elemzők arra hívják fel a figyelmet, hogy az egyenlőtlenség a belpolitikának és a taktikai manőverezésnek köszönhető, amely elsőbbséget élvez a közös európai érdekekkel szemben.

Szakértők szerint a távolmaradó országok stratégiai okokból tartják vissza jelöléseiket, és megvárják, hogyan alakul a névsor a Bizottságban. Olyan tagállam is van, ahol a belpolitika jelentős szerepet játszik, így Dániában, Bulgáriában és Belgiumban, amelyekben kormányváltás vagy -válság van folyamatban. Magyarország esetében Orbán Viktor ismét Várhelyi Olivért nevezné a végrehajtó testületbe, de őt az Európai Parlament képviselőinek többsége elutasítja, női tartalékjelölt pedig nem került szóba.

Hasonló cikkünk:  A kormány nem szívesen fizetné ki a migrációval kapcsolatos uniós pénzbüntetést, keresik a kibúvót

Von der Leyen befolyásával kapcsolatban eltérőek a vélemények, egyes szakértők szerint a legjobb megoldás az, ha a tárcákat a tagállamokhoz igazítja, mások szerint jelentős befolyása van arra, hogy a jelöltek újragondolását követelje. Az Európai Parlament az őszi meghallgatások során végül figyelembe veszi a nemek közötti egyenlőséget. Ha von der Leyen nem alakítja át a jelenlegi listát, a biztosjelöltek meghallgatása várhatóan szeptember közepén-végén kezdődik.

via Portfolio

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Nem engedték fel a mozgássérült szurkolót a lelátóra a Széktói Stadionban, az U21-es fociválogatott meccsén

A lelátóról, öt értelmi sérült barátjával közösen szerette volna nézni egy mozgáskorlátozott, kerekesszékes szurkoló kedden a magyar és spanyol...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...