fbpx
14.4 C
Kecskemét
2024. május 2., csütörtök

FRISS HÍREK

Magyarország nem írt alá egy uniós kezdeményezést, ami Kína érdekeit sértené

- Advertisement -

Kína egyre jobban teljesít a szélerőmű-turbinákat gyártó cégek terén is, közben az európaiak nincsenek jó helyzetben. Ezért 26 uniós tagállam megállapodott abban, hogy végrehajtják az EU szélerőmű csomagját. Egyedül Magyarország nem támogatta a kezdeményezést.

A kínaiak előretörésének oka, hogy a világ nagy részén az előállítás költsége a döntő a szélenergia-aukcióknál, a legtöbb áramot azok tudják eladni, akik a legolcsóbban állítják elő azt. Európában egyelőre nincs kínai turbina üzembe állítva, de sokan ettől tartanak.

A kezdeményezés aláírói elkötelezték magukat, hogy legalább 2026-ig elég erőforrást fektetnek a szélenergiába, és hogy az ár helyett magas minőségű, környezetbarát, kiberbiztonsági szempontból is ellenálló szélerőmű-rendszert építenek majd.

A szélerőművek szempontjából kiemelten fontos terület a kiberbiztonság, így az ezzel kapcsolatos elvárások fájhatnak Kínának. A legtöbb turbina csatlakozik az internetre, és több tucatnyi szenzorból méri a környezetét, ezért sok mindent meg lehet tudni a megfigyelésükből.

Hasonló cikkünk:  Belarusz ukrán határához orosz taktikai nukleáris fegyvereket telepíthetnek

A Telekom-szektorban korábban már történt ilyen, a Huawei-t ki is zárták az európai hálózatokra kiírt pályázatokból. Az elektromos autók piacán pedig mostanában történik hasonló, mert az Európai Bizottság azt vizsgálja, hogyan támogatja állami pénzzel kínai az elektromosautó-iparát, hogy az minél nagyobb területet tudjon szerezni az európai piacon.

Maga a kezdeményezés így kifejezetten protekcionista, alapvetően az európai gyártású, minél biztonságosabb turbinák vásárlását szeretné felpörgetni.

via 24.hu

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...